Érettségi

2024.05.03. 06:56

Érettségi: idén több mint ezerkétszáz nógrádi diák vizsgázik

A nemzetiségi nyelv és irodalommal kezdődnek pénteken az írásbeli érettségi vizsgák. Nógrád vármegye 21 középiskolájában több mint ezerkétszázan adnak számot tudásukról idén.

Gulyás Edina

Több mint 1200 diák érettségizik idén Nógrádban

Forrás: Nool Archív

Fotó: Hüvösi Csaba

A mindenki számára kötelező érettségi vizsgák május 6-án, hétfőn kezdődnek a magyar nyelv és irodalom tantárggyal. Nógrád vármegye 21 középiskolájában összesen 1209 érettségiző vizsgázik 32 különböző tárgyból az elkövetkező hetekben.

Az érettségi előkészítése rendben megtörtént

– Az emelt-, és középszintű érettségi vizsgák szervezési, irányítási feladatait az Oktatási Hivatal szakmai támogatásával a vármegyében a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal látja el, köznevelési feladatkörében eljárva. Az érettségi előkészítése rendben megtörtént, a Nógrád vármegyei tanulók emelt szinten összesen 591, középszinten pedig 3364 vizsgát tesznek a tavaszi időszakban – tájékoztatta portálunkat a hivatal.

Hozzátették: hétfőn magyar nyelvből és irodalomból a megyében 42-en emelt szinten, 855-en pedig középszinten adnak számot tudásukról. Míg kedden emelt szinten matematikából 67-en, szerdán pedig történelemből 69-en vizsgáznak, addig középszinten előbbi tantárgyból 788-an, utóbbiból 836-an írásbeliznek.

Történelem, matematika és fizika tárgyból összesen 142 vizsga esetében, a vizsgázók idegen nyelven: angolul, németül, franciául adnak számot tudásukról. Angol nyelvből 585, német nyelvből 94, francia nyelvből pedig 29 vizsga zajlik majd Nógrád vármegyében emelt és közép szinten egyaránt.

Közismereti és szakmai ágazati vizsgatárgyakból is bizonyítanak

A kormányhivatal közleménye arra is kitért: a közismereti vizsgatárgyak körében a kötelező vizsgatárgyakon – matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem, élő idegen nyelv – kívül megtalálható például a digitális kultúra, a honvédelmi alapismeretek, a belügyi rendészeti ismeretek, az állampolgári ismeretek, a katolikus vagy a református hittan, a mozgóképkultúra és médiaismeret, a filozófia és az angol, német vagy francia célnyelvi civilizáció is.

A szakmai ágazati vizsgatárgyak közül – többek között – informatikai ismeretek, egészségügyi ismeretek, pedagógiai ismeretek, rendészeti és közszolgálati ismeretek, valamint magas- és mélyépítési ismeretekből is érettségiznek vármegyénkben a vizsgázók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában