Nógrád megye

2018.07.17. 16:53

A nyári gyermekegyetem végén kis „diplomával” térhettek haza a diákok

Nyáron sem áll meg az élet hazánk második legnagyobb, Salgótarjáni Képzési­ Központ és Kutatóhellyel is rendelkező Óbudai Egyetemén.

S. Csuka Enikő

Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

Az intézmény különleges nyári kurzusokat szervezett a napokban az ország több pontján, előbb Balassagyarmaton, majd – a székesfehérvári gyermekegyetem mellett – a megyeszékhelyen is várták a robotika és a matematika iránt érdeklődő általános iskolás tanulókat.

Az Óbudai Egyetem általános iskolásoknak hirdetett három városban többnapos nyári gyerekegyetemet, ahol a résztvevők bepillantást nyerhettek az informatika izgalmas világába. Balassagyarmaton, valamint az Óbudai Egyetem telephelyein, Székesfehérváron és Salgótarjánban kifejezetten a 10–14 éves korosztály számára összeállított programok és tematika tette lehetővé, hogy a műszaki pálya iránt érdeklődők elsajátítsák többek között a programozás alapjait.

– A különleges nyári kurzus célja volt, hogy gyakorlatias, ismeretterjesztő és ­játékos formában mutassuk be a digitalizáció világát. A témában jártas és gyakorlott egyetemi oktatók vezetésével a gyerekek megismerkedtek a legújabb technológiákkal, a legórobot-programozás alapjaival és annak lehetőségeivel, valamint a 3D-s nyomtatás technológiájával. A foglalkozások során robotot programoztak, majd tanulmányozták a különböző érzékelőket, szenzorokat és motorokat, valamint vezérelték mozgásukat. A tábor végére a gyermekek biztonsággal igazodtak el a digitális világot működtető információs társadalomban, reméljük, ez hasznos segítséget nyújt jövőbeli pályaválasztásuk során – tudatta Székyné dr. Sztrémi Melinda, a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely igazgatója.

Simon Csaba pályaorientációs tanácsadó kifejtette: Edelényből és Nógrád megyéből érkeztek diákok. A szervezés során minden megyei általános iskolát értesítettek a lehetőségről, és örömmel tapasztalták, hogy milyen sok tanuló mutatott érdeklődést.

– A fiatalok érdekességeket hallhattak a matematika varázslatos világáról, amely segített közelebb hozni őket, és megértetni velük ennek az egyébként nem könnyű témának az egyszerűségét és sokszínűségét. A programozási alapismeretek sem hiányozhattak a tematikából, ugyanis a világhírű Massachusetts Institute of Technology (MIT) Egyetemen gyermekek számára fejlesztett és a Google által támogatott Scratch programozási nyelvet is játszva elsajátíthatták a diákok, amellyel saját számítógépes játékot készíthettek maguknak – közölte.

A tábor zárásaként az iskolások egyénileg vagy csoportosan is bemutathatták, ­milyen élményekkel gazdagodtak az ott töltött idő alatt, egyfajta e-élménynaplót vagy blogot, bejegyzéseket írhattak okostelefonjaikon. A stemhungary Instagram-oldalra a legjobb képeket feltöltők ajándékban részesültek. A végén minden diák névre szóló kis „diplomával” távozhatott.

A témával kapcsolatban dr. Nádai László kutatási és nemzetközi rektorhelyettes elmondta: az Óbudai Egyetem ezzel újabb lépéseket tett a műszaki és természettudományos ismeretek népszerűsítése érdekében. Az intézmény folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogy a tudomány, a kutatás, a fejlesztés és az innováció világa az általános iskolások számára játékos, könnyed formában kerüljön közelebb. Az Óbudai Egyetem által rendezett nyári gyerekegyetem a magyar állam és az Európai Unió közös pályázatának köszönhetően valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában