Közügy

2023.10.05. 20:50

Nógrád egészségügyi helyzete is napirendre került a vármegyei közgyűlés ülésén

Nógrád egészségi helyzetébe is betekintést kaptak a vármegyei önkormányzat soron következő közgyűlésén a képviselők.

Gulyás Edina

Több napirendi pontot is megvitattak a képviselők

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Több napirendi pontot is megvitattak a képviselők a vármegyei önkormányzat közgyűlésének csütörtöki ülésén, amit a Vármegyeháza Hadady-Hargitay termében tartottak. Többek között elfogadták a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Rétsági Járási Hivatalának elmúlt időszakban végzett tevékenységéről szóló beszámolóját is. Feketéné dr. Zeke Ildikó, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője, vármegyei tisztifőorvos pedig a térségben élők egészségi helyzetéről számolt be. 

– Az adatok megmutatják, hogy vármegyénk milyen helyet foglal el más vármegyékhez képest egyes betegségek tekintetében, illetve arra is rámutatnak, hogy mely területeken van tennivaló – fogalmazott a főosztályvezető. 

Mint mondta: a keringési, illetve a daganatos megbetegedések állnak a halálozási okok tekintetében az első helyeken. Feketéné dr. Zeke Ildikó kitért arra is, hogy elindult a vastagbéldaganat országos szűrése, ami nagy előrelépés a megelőzésben. Szólt arról is, hogy egyre többen vesznek részt vármegyénkben mammográfiai szűrésen, illetve a számok azt mutatják, hogy sok hetedik osztályos lány és egyre több fiú is él a HPV elleni ingyenes védőoltás lehetőségével. Mindezeken túl hangsúlyozta: a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban a közelmúltban megnyílt onkológiai központ jelentőségét is.

– A fertőző betegségekkel kapcsolatban elmondható, hogy ezekben a hetekben sokféle vírus jelen van közöttünk, amelyek hasonló tüneteket produkálnak. Ajánljuk az influenza elleni védőoltás felvételét, ami térítésmentesen igényelhető.  A koronavírus elleni vakcinát a salgótarjáni kórház oltópontján keddenként lehet kérni. Ez utóbbit azoknak javasoljuk elsősorban, akik elmúltak 60 évesek, krónikus betegségben szenvednek és hat hónapnál régebben kapták meg a korábbi védőoltást – hangsúlyozta a főosztályvezető. 

A képviselők ezt követően a költségvetéssel kapcsolatos kérdésekről, illetve a Nógrád megyei identitás erősítése című, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba benyújtott pályázatról is döntöttek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában