Nool.hu videó

2023.09.16. 15:25

Elhivatott nógrádiakat díjaztak vármegyénk ünnepén Kazáron (fotók)

Kazár, szűkebb régiónk egyik legsokszínűbb települése adott otthont szombaton a 17. alkalommal megrendezett Nógrádi Vármegyenapnak, ami az itt élők identitásának, értékeinek, gondolkodásának, büszkeségének ünnepe. Az ünnepi közgyűlésen számos díjat átnyújtott az önkormányzat.

Gulyás Edina

Kitüntető címeket, díjakat nyújtott át a Nógrád Vármegyei Önkormányzat

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

– Településünk hagyományai, épített, kulturális és természeti öröksége évszázados múltra tekintenek vissza. Büszkék vagyunk a falu palóc kontyos házaira, népviseletünkre és a község határában látható riolittufára is – fejtette ki köszöntőjében Gecse Ákos, Kazár polgármestere. – Mi kazáriak azt valljuk: a hagyományőrzés mai rohanó világunkban nagyon fontos feladat, hiszen gyermekeink kötődése ezen értékek ismeretében alakul ki szülőfalujuk iránt. Azonban úgy gondoljuk: értékeinket nem csak őrizni kell, életben is kell tartani azokat és tovább örökíteni a következő generáció számára. 

E nap a nógrádiak identitásáról szól

Az ünnepi vármegyei közgyűlésen Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke is tiszteletét tette és megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. Úgy fogalmazott: emlékezetünk az identitást szolgálja. Nem mindegy azonban, hogy kikre és milyen eseményekre emlékezünk. A Madách-emlékév kapcsán fel kell idézni Az ember tragédiája című művet. Annak utolsó mondata – mely így hangzik: Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál! – reményt ad a jövőhöz. Gyermekeink érdekében küzdenünk kell, soha fel nem adni és bízni a gondviselésben. 

– A vármegyenap a Nógrádiak identitásáról szól, arról, hogy mit tartunk fontosnak, miket gondolunk és mire vagyunk büszkék – húzta alá Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. – Egyenes derék, felemelt fej, csibészes mosoly, stratégiai nyugalom. Ez Nógrád. 

Hozzátette: Nógrád vármegye életében II. Rákóczi Ferenc fontos szerepet tölt be. Az általa vezetett szabadságharc kapcsán a magyar nép történelmének egyik jelentős eseménye kötődik megyénkhez. 1705. szeptember 12. és október 4. között tartották Szécsényben a nevezetes országgyűlést. Az itt elfogadott törvényekre gondolva Nógrád az új állam bölcsőjének nevezhető. E jelentős események okán tartják minden esztendőben a vármegyenapot a fenti dátumhoz igazodva. 

Erősen kell ragaszkodnunk évezredes értékeinkhez

Az ünnepi közgyűlésen megjelenteket Budai László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja és Juhász Péter, Besztercebánya megye alelnöke is köszöntötte. 

– Van mit ünnepelnünk, és van minek örülnünk. Ünnepelve emlékezünk a 200 éves Petőfire és Madáchra. Ők különböző módon, de mind ketten legfontosabb értékeinket, életünknek értelmet adó érzéseinket fogalmazták meg. A Teremtőhöz, a szülőföldhöz, a hazához, a nemzethez fűződő viszonyunkat – hangsúlyozta beszédében Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke. – Már pedig, ha az embernek van értékrendje, hát bizonyára ragaszkodik is hozzá. Most pedig, olyan időket élünk, hogy talán minden eddiginél erősebben kell ragaszkodnunk évezredes értékeinkhez és nemzeti érdekeinkhez. Mert minden eddiginél nagyobb támadás alatt állnak azok. 

Hozzátette: a nógrádiaknak is megvan a magunk sajátos identitása, lakjunk az Ipolyon innen vagy túl. Különös vagy inkább különleges népi kultúránk, nyelvjárásunk, népi vallásosságunk, legendás vendégszeretetünk. – Vigyázzunk ezekre, mind megannyi érték. Támadás alatt álló érték. Erősítsük identitásunkat! – húzta alá Skuczi Nándor. 

Díjakat és kitüntetéseket adtak át

A vármegyenapi ünnepség jó alkalom arra is, hogy korunk példaképei előtt hajtsunk fejet, így ezen a napon adták át a közgyűlés által alapított kitüntető címeket és díjakat, illetve miniszteri elismeréseket is. A belügyminiszter által adományozott Pedagógus Szakszolgálati Emlékérmeket is a jeles alkalmon vehették át a kitüntetettek. Elismerésben részesült: Gembickiné Cseszneg Andrea Hajnalka, Götzné German Mónika, Koplányi Gabriella, Lavrincz Attiláné, Prezenszky Elvira, Vinczéné Percze Gizella.

Nógrád Vármegyéért Díjat vehetett át: Ágoston László, a Muzsla Néptáncegyüttes művészeti vezetője. Dr. Bagó József, Nógrád Vármegye Jegyzője. Dr. Forrási Ottokár Antal háziorvos. Juhász Ferenc, a Juhász Családi Pincészet megalapítója. Katona Miklósné, a Kazári Napköziotthonos Óvoda vezetője. Kovács István nyugalmazott mozdonyvezető. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete. Pribelszki Tamás, Kisecset polgármestere. Reznicsek Ferenc Pálné, a Balassagyarmati Dalegylet tagja. Tari Miklós, a gépipar területén tevékenykedő szakember. Vályi-Nagy András, Nógrádmarcal község polgármestere és Dr. Kiss P. János Péter körzeti orvos.

A „Nógrádikumok” sora idén a következőkkel gazdagodott: 

A Hazatérés és emlékezete Somoskőújfalun. A Nógrádi várjátékok. A balassagyarmati Katonai hősi temető. A kisvárosi életforma és polgárosodás emlékét őrző 18-19. századi balassagyarmati főutcai épületsor. Az egykori vármegyei közigazgatást reprezentáló balassagyarmati középületek. A Balassa család kiemelkedő tagjainak szellemi és épített öröksége. Közös szellemi örökségünk – Nagy Iván, Ligeti Lajos és Manga János tudományos munkássága. Közös szellemi örökségünk – Rózsavölgyi Márk és Kondor Ernő zenei munkássága. A Palóc indentitás kifejezője: a Szent Anna Napi Palóc Búcsú. „Nógrádikum” különdíjat pedig a népművészeti hagyomány megőrzői és továbbvivői, Egri István fafaragó és Sasvári János bútorfestő munkássága kapta. 

 

A közgyűlés díjait is átnyújtották:

Átadták a Nógrád Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése által alapított kitüntető címeket és díjakat is. 

  • Salkaházi Sára Díjat vehetett át Szélesné Szőke Csilla Erika, valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége-Nógrád Megyei Közhasznú Egyesülete.
  • Veres Pálné Díjat kapott a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, továbbá Velkei Róbertné. 
  • A Perliczi János Díjat Dr. Póczi Magdolna Éva, valamint Dr. Sojnóczki Sándor részére ítélték oda.   
  • A Nógrád Vármegyei Nemzetiségekért Díjat Virág István és Komjáthi Gáborné kapta. 
  • Nógrád Vármegye Sajtó Díját az Ipolyinfo.com térségi hírportál érdemelte ki.
  • Nógrád Vármegye Gazdaságáért Díjat a Nordtechnik Kft. továbbá az M-Technologies Mérnöki Iroda és Gépgyártó Kft. vehette át. 
  • Nagy Tivadar, valamint a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltsége Szondi György Díjat kapott. 
  • Bérczy Károly Díjjal a Dornyay Sportegyesületet és Velenczei Ádámot tüntették ki. 
  • Bodor Ernőné és Baksa Sándor Szontágh Pál Díjat vehetett át. 
  • Pándy Piroskát, Ponyi Bélát és Palánki Ferencet Nógrád Megye Díszpolgárává választották.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában