Művészet

2023.10.05. 17:27

Földi Péter keze munkáját is dicséri a tarjáni Vármegyeháza falát díszítő legújabb alkotás

A Palóc ének című alkotás díszít a salgótarjáni Vármegyeháza megújult Hadady-Hargitai termének falát. Földi Péter Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész és a Somosi Alkotók Közössége által megvalósított installációt csütörtökön áldották meg és adták át.

Gulyás Edina

A „Palóc ének” installáció ünnepélyes leleplezése a vármegyeháza üléstermében

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A nógrádi identitás erősítésére elnyert pályázati támogatásból és saját forrásból újult meg a vármegyeháza Hadady-Hargitay terme, ami egy különleges alkotással is gazdagodott. Nógrád Vármegye Önkormányzata Földi Péter Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművészt kérte fel a közgyűlési terem installációjak a megtervezésére és az elkészítésére, aki a Somosi Alkotók Közösségével valósította meg az elképzelést. 

Isten áldása kísérje a helyiek érdekeit!

„Múltad nélkül nem lehet jövőd, mert jövődnek értelmet a múltad ad. És neked is tenned kell valamit azért, hogy magyarnak nevezhesd önmagad” idézte az ünnepségen Varga András esperesplébános, aki arra is kitért: amikor valamit megáldunk, akkor arra vágyunk, hogy Isten legyen jelen azon a helyen. 

– Arra kérjük az Urat, hogy ebben a teremben, ahol sok mindent megvitat a közgyűlés, mindig a Nógrádban élők érdekei legyenek a fontosak – fogalmazott az atya. – Az alkotásra, ami a palóc értékeket és a hagyományt jeleníti meg, mindannyian büszkék lehetünk – tette hozzá, majd megáldotta azt. 

A kompozíció megalkotásához a palóc lócák háttámlái is adtak ihletet
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Erősíti a nógrádi identitást

Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntőjében arról beszélt: Nógrád Vármegye Önkormányzata elkötelezett a helyi identitás erősítésében. Ennek érdekében az elmúlt esztendőkben sok lépést tettek. Része ennek az évről évre megrendezett vármegyenap, a Nógrádi Történeti Arcképcsarnok létrehozása, illetve a kistermelők erősítése érdekében a Vedd a nógrádit! közösségének a továbbfejlesztése is. Mindezek mellett sikeres imázsfilmek, palóc szakácskönyv is készült. 

– A ma leleplezett alkotás is ebbe a sorba illeszkedik, segíti azt a törekvést, hogy az itt élők büszkék lehessenek palócságukra – hangsúlyozta az elnök. 

Alkotói közösség segítette a megvalósulást

Mivel Földi Péter egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, az alkotás folyamatában szintén részt vállaló Molnár Péter szobrászművész ismertette a Palóc ének című mű megtervezésének, majd megvalósításának a lépéseit. Mint mondta: Földi Péterhez igen közel áll a népművészet, mert abban felfedezi az emberségünkhöz tartozó értékeket, szakrális üzeneteket. 

– A kép megvalósítása során ehhez az alaphoz nyúlt vissza. Ezért választotta a kompozíció kiinduló motívumaiként a palóc lócák háttámláinak az áttört fafaragásait és a palóc hímzéseknek a piros-kék színvilágában megjelenő virágmotívumait – tájékoztatott az alkotó. – Ezeknek a motívumoknak a kiválasztásához, összehangolásához, illetve a különböző művészi technikákkal készülő műegyüttes részfeladatainak a megvalósításához hívta segítségül a Somosi Alkotók Közösségét. Sipos László, Tamási István, Tomka István, Molnár Mihály és jómagam is hozzájárultunk az alkotáshoz. 

Bepillantást ad a múltba és a jövőbe mutat

Murányi Sándor, a munkafolyamat végigkísérője és koordinátor a Palóc énekről összefoglalóan kijelentette: „ez az alkotás kiállás. Kiállás a megújuló élet, a normális és az örök értékek mellett.” 

– Azt gondolná a terembe látogató, hogy ezzel a fallal annak vége van. Ez régen így is volt. Ezzel az alkotással azonban ide került egy csodálatos ablak, ami egyszerre ad bepillantást a múltba és a jövőbe is mutat – mutatott rá Murányi Sándor. – Ez a mű súg, biztat és vigyáz ránk. Ahogy a két kardot vont huszár is vigyáz a képre, a múltunkra, a jelenünkre, a jövőnkre, a „Palóc énekre”. Vigyázzunk hát mi is rá!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában