Programajánló

2023.08.11. 11:25

Cunamiként árasztják el a hétvégi programok Nógrádot – mutatjuk a bőséges kínálatot

Tengernyi esemény hömpölyög át a hétvégén szűkebb hazánkon. Megannyi gasztronómia fesztivál színesíti majd a szombatot, így például Érsekvadkerten a nagygönc kerül terítékre, Erdőkütön a palóc ízek dominálnak, míg Kisterenyén megállás nélkül sül majd a bodag. Cserháthalápon Betyárasztal Fesztivált tartanak, míg Szurdokpüspökiben megrendezik a hagyományos libaszépségversenyt. Nemzeti kegyhelyünk háromnapos főbúcsúján a vasárnapi szentmisét nem más celebrálja, mint Erdő Péter bíboros.

Veres Edina

A Libafesztiválnak nagy hagyománya van Szurdokpüspökiben

Forrás: Nool

Vetélkedők, kézműves foglalkozások és színpadi produkciók is tarkítják a falunapot Karancskesziben

Falunapot tartanak Karancskesziben augusztus 12-én, szombaton, a helyi önkormányzat és a roma kisebbségi önkormányzat közös szervezésében. A település közösségi oldalának tájékoztatása szerint az esemény keretében főzőversenyt is tartanak, az elkészült ételeket zsűri bírálja majd. 

Az érdeklődők részt vehetnek továbbá kreatív tárgyalkotó művészeti foglalkozásokon Nagy Eleonóra iránymutatásával, míg a családok, illetve kicsik és nagyok játékos vetélkedőkön gazdagodhatnak örömteli, vidám pillanatokkal. A falunap hivatalos megnyitója 13 órakor kezdődik, majd énekel az egybegyűlteknek az Őszirózsa Hagyományőrző csoport, de műsorral kedveskednek az egybegyűlteknek a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola karancslapujtői tagintézményének diákjai is. A rendezvényen fellép továbbá Pándy Piroska és Dániel Gábor is.

Csúcspontjához érkezik a 28. Ceredi Nemzetközi Művésztelep szombaton

Javában zajlik az alkotómunka a 28. Ceredi Nemzetközi Művésztelepen. Ahogy az korábban megírtuk a számos országból – köztük természetesen belföldről is – érkezett művészek közös tevékenysége augusztus 12-én, szombaton éri el a csúcspontját. 

A program során 11 óra 30 perckor adják majd át hivatalosan – több köszöntőbeszéd kíséretében – az egykori téesz-épületben létrehozott Art Complex nevű intézményt. Az első kiállítást Kukorelly Endre költő, író nyitja majd meg, majd 15 órakor elkezdődik az Art Colony művésztelep területén a sokszínű programot kínáló Art Piknik. Ott lesznek láthatók az idei közösnek ajánlott tabu témára született alkotások. Ezt a kiállítást dr. Nátyi Róbert, szegedi művészettörténész nyitja majd meg. A közönség számára továbbá zenei, színházi és gasztronómiai élményekkel is készülnek a szervezők.

Salgótarjánból indulva majd 12 kilométeres zarándokutat tesznek meg a hívők nemzeti kegyhelyünkig

Tizedik alkalommal rendezik meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot augusztus 12-én, szombaton a teljes Mária-úton, azaz Ausztriában, Felvidéken, Délvidéken, Magyarországon és Erdélyben. Az idei zarándoknapon a hívők a fiatalokért ajánlják fel a lépteiket és imáikat szerte a Kárpát-medencében. 

Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, az érdeklődők szombaton csatlakozhatnak a Salgótarjánból Mátraverebély-Szentkútra tartó túrához. A zarándokok reggel 8 órakor Varga András esperesplébános áldásával Csókáspusztáról kelnek útra, majd 12 kilométert gyalogolnak nemzeti kegyhelyünkig. A közösséghez 13 órakor is lehet csatlakozni, az útvonal zöld turistajelzése és a Mária-út találkozásánál. Ezen a ponton András atya áldásával a Mária-út jelét is felfestik a résztvevők, akik tervezetten 14 óra 30 perckor érkeznek meg Mátraverebély-Szentkútra.

Egymást érik majd a színpadi programok Érsekvadkerten, a harmadik Nagygönc Fesztiválon

Harmadik alkalommal rendezik meg Érsekvadkerten a Nagygönc Fesztivált. Az eseménynek augusztus 12-én, szombaton a helyi vásártér – pást – ad majd otthont. A község közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint, a főzőversenyre nevezett csapatok az ételek elkészítésében való jártasságukat 7 órától bizonyíthatják. 

A gyerekeknek 11 órától a Vidám Vándorok, míg déltől a Kis Kalász ad koncertet. Meggyes Csaba énekes 13 órakor lép a színpadra, majd a vendégeket egy órával később már dr. Őszi Attila Csaba, a település polgármestere köszönti. Nem sokkal később Máthé György plébános megszenteli az új kenyeret a Szent István-napi ünnep tiszteletére. Ezután nótákat és operett slágereket hallhat a közönség Kurkó József Kristóf és vendégei előadásában, 15 órától Magyar Rózsa dalol az egybegyűltek számára, akiknek 16 órától Kiss Kevin, az X-faktor 11. évadának döntőse énekel. A délutáni hangulatot a Kerozin együttes is fokozza majd, a résztvevők 17 óra 30 perctől táncbemutatót csodálhatnak meg, míg 18 órától már Bunyós Pityué lesz a színpad. Szabó Ádám, a 2011-es Csillag Születik című műsor második helyezettje 19 órától játszik harmonikáján az érdeklődőknek, egy órával később pedig a 3+2 együttes ad koncertet. Az államalapítás tiszteletére 21 óra 45 perckor az éjszakai égboltot tűzijáték festi színessé, majd 22 órától hajnalig tartó utcabálon mulathatnak a fesztiválozók a Jagelló duó zenéjére.

Vigadalom zárja Őrhalomban a falunapi programrengeteget

Falunapon mulathat majd Őrhalom apraja-nagyja augusztus 12-én, szombaton. A helyi sportpályán felállított színpadon 13 órától szól majd a nóta a jó ebédhez, de az érdeklődők egy dobshow-t is meghallgathatnak, míg 15 órától Molnár Orsi készül a legkisebbeknek interaktív gyermekműsorral. A 16 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitón Farkas Egon, a község polgármestere, illetve Balla Mihály országgyűlési képviselő köszönti majd a megjelenteket. Ezután hagyományőrző csoportok bemutatóját tekintheti meg a nagyérdemű, míg sztárvendégként 17 órakor a Groovehouse lép a színpadra.

Tánc- és ének műsorok után 18 óra 30 perctől Peter Šrámek énekel majd a közönségnek, míg 19 óra 15 perctől a Balassi Band ad majd koncertet. A falunapot Őrhalomban 20 órától éjfélig tartó vigadalom zárja, amely során a bálhoz illő muzsikáról Grenyó János gondoskodik, míg a retró diszkó hangulatához DJ Pety pörgeti majd a ritmust. Vasárnap 6 órától az Őrhalomért Egyesület, illetve az Őrhalom-i Horgász Egyesület szervezésében horgászverseny zajlik majd a Kövicses-tavon.

Színes programok mellett találkoznak a Nyugat-nógrádi települések Tereskén

Az idei lesz az ötödik alkalom, amikor megszervezik a nyugat-nógrádi települések találkozóját Tereskén. A község hivatalos közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint, az esemény augusztus 12-én, szombaton délben a hagyományos ételek elkészítésével indul. 

Ezután 14 óra 30 perctől tábori misét tartanak, majd a megnyitót követően a Tereskei Gyöngyvirág Asszonykórus, ésa Nógrádi Népdalkör mutatkoznak be az egybegyűlteknek. Vigyinszki Máté 16 óra 15 perckor csap majd gitárja húrjai közé, őt követően ismét folklór műsor szórakoztatja majd az egybegyűlteket a Szécsényi Derűs Asszonyok jóvoltából. 17 órakor emléktorna kezdődik a helyi sportpályán, míg ugyanebben az időpontban a Latte Maffiato Salon Jazz Band foglalja el a színpadot és játszik a vacsora ideje alatt. Fél órával később már a Kétbodonyi Népdalkör nótázik a megjelenteknek, akik ezután Pauer Csillát, Kisztner Stefániát, és Szaga Zoli mulatós műsorát is meghallgathatják. Az estét 20 óra 30 perctől szabadtéri diszkó zárja.

Sül majd a bodag a fesztivál idején, azonban ez alkalommal nem Mátramindszenten, hanem Kisterenyén

Három évvel ezelőtt hívták életre Mátramindszenten a roma gasztronómia és a hagyományok megőrzéséért a Bodagfesztivált, amelynek idén, augusztus 12-én egy új helyszín ad majd otthont. Ahogy azt már korábban megírtuk, Zámbó Ferenc, az esemény főszervezője arról számolt be portálunknak, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel az eredeti helyszín, azaz a mátramindszenti focipálya helyett a kisterenyei Gyürky-Solymossy-kastély kertjében tartják meg az idei fesztivált. 

A programok reggel 9 órakor a hagyományos cigány ételek főzőversenyével indulnak. A különféle finomságokat majd a zsűri bírálja el, azt követően pedig szétosztják azokat az érdeklődők között. A jelenlévőket Szőrös Vilmos, a Nógrád Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszönti 12 órakor, majd egymást váltják a fellépők a színpadon. A fesztiválra Mátramindszentről buszjárat indul 11 órakor.

Betyárasztalon tálalják az ínyenc ételeket és programokat a cserháthalápi fesztiválon

Ínycsiklandó ételek, finom nedűk és megannyi program kerül terítékre augusztus 12-én, szombaton Cserháthalápon, az idei Betyárasztal Fesztiválon. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, a rendezvény felvezetéseként a művelődési házzal szemközti tágas réten egy fogathajtó gazdaversenyt tartanak. Kicsivel a déli harangszó után az esemény hivatalos megnyitója hangzik el, azt követően hagyományőrző csoportok kedveskednek a megjelenteknek zenés vagy épp táncos műsorral. 

A fogathajtó-, főző-, sütemény- és pálinkaverseny eredményeire 14 óra 20 perckor derül fény, míg fél órával később már ismét a folklór műsorokat csodálhatnak meg a látogatók. A legpompásabban felöltöztetett szépségek 17 órától foglalják el a színpadot a Viseletek versenyén, amelynek eredményeit fél órával később hirdetik ki. Az este során a modernebb zenei stílusok képviselőit találhatják az érdeklődők a fellépők között. A közönségnek MC Hawer és a Tekknő, a Csürhe Banda, a Széltolók, a Sógorok, valamint a Galga Express Band is játszik majd, de tűzzsonglőr bemutatóval is készülnek a szervezők.

Libák „szállnak” versenybe szépségükkel Szurdokpüspökiben, a Libafesztiválon

Idén sem marad el Szurdokpüspöki népszerű gasztronómiai eseménye, a Libafesztivál. A rendezvény már augusztus 11-én, pénteken elindul egy előestével. A helyi Szent Kereszt Templomban 17 órától istentiszteletet tartanak, a liturgia során a fülekpüspöki Szent István vegyes kar is fellép. Egy órával később az érdeklődők a Turisztikai Bemutatóházban Radnay György oparaénekes emlékére rendezett operaesten vehetnek részt, amely program során Kiss Diána, Varga Donát és Szekeres László működik közre. 

A tizenötödik alkalommal megrendezett Libafesztivál augusztus 12-én, szombaton 13 óra 30 perckor a köszöntő elhangzásával veszi kezdetét. A résztvevők 14 órától hagyományőrző műsorokat tekinthetnek meg, majd 15 óra 30 perctől a hagyományos libaszépségverseny zajlik majd. Délután a Hiszi a Piszi zenekar kedveskedik koncerttel a gyerekeknek, míg 18 órától a Sógorok együttes lép színpadra. Ezt követően az ex-Desperado feat. Réka nevű formáció játszik a közönségnek, akik után a színpadon a Kerozin robbantja majd fel a hangulatbombát. A tizenötödik Libafesztivált diszkó zárja majd, amelyhez a ritmust Dj Kovács Nagyember László szolgáltatja majd 21 óra 30 perctől.

Erdőkürtön az ízeké lesz a főszerep, de programokból sem lesz hiány a fesztivál idején

Palóc ízek köré szőnek fesztivált Erdőkürtön augusztus 12-én, szombaton. A település közösségi oldalának tájékoztatása szerint a főzőcsapatok 8 órától süröghetnek a kondérok és fazekak körül, míg a sakk és asztalitenisz versenyek egy órával később rajtolnak el. A délelőtti programokat színesíti egyebek mellett kispályás focimérkőzés és kézműves foglalkozás is, míg napközben jurtaállítás zajlik, az érdeklődők kipróbálhatják az íjászatot. Emellett virtuális sátor és szimulátor is érdekességként szolgálhat a megjelenteknek, de készülnek a szervezők népi játékparkkal, a kicsik pedig meseelőadást hallgathatnak meg 18 órától. 

A fesztivál ünnepélyes megnyitója 15 órakor hangzik el, a versenyek eredményeire 15 óra 30 perckor és 18 órakor derül fény. Az esemény résztvevői természetesen nem maradnak színpadi produkciók nélkül, hiszen különböző zenés-táncos műsorokat csodálhatnak meg különböző csoportok előadásában. 18 óra 30 perckor egy Cowboy country show varázsol nyugati hangulatot a helyszínre, kicsivel később a tombolahúzás során izgulhatnak a látogatók, majd a napot 20 órától éjfélig tartó bál zárja majd, amelyhez a ritmust és a hangulatot a Visszhang zenekar szolgáltatja majd.

A falu legerősebb emberét is keresik majd a rákóczibányai falunapon

Falunapra gyűlhetnek össze Rákóczibánya lakosai augusztus 12-én, szombaton. A település közösségi színterének közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint a falu Fő terén a programok 13 órakor a rákóczibányaiak és a Rákóczibányáról elszármazottak VI. találkozójával kezdődnek. Kicsivel később már az erős emberek versenyezhetnek egy játékos vetélkedő során. Jó ebédez szól majd a nóta 15 órától Balogh Edinának és barátainak, azaz a BEB zenekarnak köszönhetően, 17 órától pedig a Muzsika Tv két előadója, Didi és Gabriella énekel lakodalmast a közönségnek. A Two Kids ad koncertet 19 órától, míg sztárvendégként a Shygys könnyűzenei együttes lép színpadra 20 óra 30 perckor. A falunapot végül mulatsággal és utcabállal zárják, amely során Szőllős Robi gondoskodik majd a jó hangulatról.

Három napon át ünnepelnek a hívők Szentkúton

Nagyboldogasszony főbúcsújára várják a zarándokokat nemzeti kegyhelyünkön augusztus 12-én, 13-án, azaz szombat és vasárnap, majd 15-én, kedden is. A háromnapos ünnep vasárnapján a 11 órakor kezdődő szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek celebrálja. Ugyanezen a napon 10 és 13 óra között véradást tart Mátraverebély-Szentkúton a Magyar Vöröskereszt Nórád Megyei Szervezete. Ahogy arról portálunk már beszámolt, várhatóan mintegy tízezren vesznek részt az ünnepi szentmiséken, a szombat éjjeli keresztúton vagy az éjszakai virrasztáson.

Színes műsorral készülnek Tolmácson a település legjelentősebb eseményére

A hagyományokhoz híven idén is a Szent Lőrinc napi Búcsú és Falunap jelenti Tolmács község legjelentősebb eseményét, amelyet augusztus 13-án vasárnap rendeznek meg. 

Az esemény közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint a program 9 óra 30 perckor szentmisével kezdődik. A műsor sorozatot a gyermekek szórakoztatására a Görömbő Kompánia nyitja meg 15 órakor, majd egy órával később Szeredy Krisztina és partnere operett részletekkel bűvöli el a közönséget. Színpadra lép a Zúgófa, majd a Kereplő Néptáncegyüttes is a Folt Zenekar kíséretében, majd 17 órától ismét Szeredy Krisztinát hallgathatják az érdeklődők, aki ezúttal egy magyar nóta csokorral kedveskedik a megjelenteknek. Simon Katalin és tanítványai is énekelnek a nagyérdeműnek, majd a 18 órakor kezdődő vacsora után felnőtteknek ajánlott pajzán mesékkel szórakoztatja a közönséget Szeleczki Mónika. A falunapot záró utcabálon a hangulatot Dynamite Dudes biztosítja.

Ipoly napon ünneplik és köszöntik a folyót

Augusztus 13-án, vasárnap rendezik meg az Ipoly napot. Az esemény helyszíne a balassagyarmati kamionparkoló. A program során 16 órától estig kajaktúrán vehetnek részt az érdeklődők az Ipolyon, 17 órától a mai kerékpár előfutárát, azaz a velocipédet ismerhetik meg jobban a megjelentek a kétszeres velocipéd világbajnok, Halápi Sándor segítségével. Egy órával később az Ipoly folyót köszöntik a résztvevők és a szervezők, 19 órától a Tricikli Trio zenekar ad koncertet, végül 20 órakor kivilágított hajók vonulnak fel az Ipolyon.

Búcsút tartanak Nógrád községben

Vasárnap, augusztus 13-án tartják a Nógrádi búcsút, amely rendezvény helyszínei a falu katolikus temploma, a templomkert, a községház udvara, illetve a parkoló. A program 10 órakor szentmisével kezdődik, amely után körmeneten és agapén vehetnek részt a megjelentek. Kísérőprogramként a gyerekeket ingyenes ugrálóvárral és lufihajtogatással várják a szervezők, illetve kicsik és nagyok kipróbálhatják majd a népi játékokat és a dartsfocit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában