Alkotói munka

2023.08.09. 09:50

Mérföldkőhöz érkezett a nemzetközi művésztelep Cereden

Lassan harminc esztendeje lesz, hogy 1996-ban három képzőművész – Fürjesi Csaba, Kun Cecília és Sánta László – útjára indította a Ceredi Nemzetközi Művésztelepet, amely az idén immár a 28. a sorban.

Csongrády Béla

Vannak rendszeresen visszatérő alkotók, akik kedvelik a ceredi légkört

Forrás: Beküldött fotó

A három évtized során e művésztelep ismert és elismert lett szerte az országban és határainkon túl is. Ez év július utolsó napjaiban főként szobrászok kezdték el a munkát, az utóbbi években alaposan kibővült alkotóhelyeken

A számos országból – köztük természetesen belföldről is – érkezett művészek közös tevékenysége augusztus 12-én, szombaton éri el a csúcspontját. 11 óra 30 perckor ugyanis meghívott közönség előtt adják át hivatalosan az egykori téesz-épületben az elsősorban pályázati támogatásból létrehozott Art Complex elnevezésű intézményt, amely főként a grafikusok számára jelent ideális, a kor igényei szerint jól felszerelt műhelyt, galériát és közösségi teret.

A rendezvényen Jakab Pál, a Tarna ’91 Kft. alapítója, az épület tulajdonosa és Fürjesi Csaba, a művésztelep vezetője köszönti a megjelenteket, ünnepi beszédet mond Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke. 

Az első kiállítást Kukorelly Endre költő, író nyitja majd meg. Közreműködik Kéri István moderátor és az Empty Pubs zenekar. 15 órakor kezdődik az Art Colony művésztelep területén a sokszínű, gazdag programú Art Piknik, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. Ott lesznek láthatók az idei közösnek ajánlott tabu témára született alkotások. Ezt a kiállítást dr. Nátyi Róbert, szegedi művészettörténész nyitja majd meg. A közönségnek része lesz továbbá zenei, színházi és gasztronómiai élményekben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában