Program

2023.08.08. 18:01

Új helyszínen rendezik meg a roma hagyományokat őrző Bodagfesztivált

Már kinőtték az eredetit, így új helyszínen rendezik meg a hagyományos Bodagfesztivált, amit a roma gasztronómia és a hagyományok megőrzéséért hívtak életre néhány évvel ezelőtt.

Gulyás Edina

Már kinőtték az eredetit, így új helyszínen rendezik meg a hagyományos Bodagfesztivált

Forrás: Archív fotó | Nool

Hagyományteremtő céllal hívta életre Zámbó Ferenc néhány esztendeje Mátramindszenten a Bodagfesztivált, elsősorban azért, hogy ez a hagyományos cigány étel és elkészítésének a módja ne merüljön feledésbe. A kis falusi összejövetel már a második évben is nagyon sok érdeklődőt vonzott, nemcsak helyből, hanem a környező településekről is sokan érkeztek a programra, amin világcsúcsot is sikerült felállítani: elkészítették a világ legnagyobb bodagját, amivel bekerültek a Guinness-rekordok közé is. 

– Idén harmadik alkalommal szervezzük meg a fesztivált augusztus 12-én, szombaton. Azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel már nem az eredeti helyszínen, a Mátramindszent központjában lévő focipályán, hanem a kisterenyei Gyürky-Solymossy-kastély kertjében tartjuk meg azt – tájékoztatott Zámbó Ferenc, főszervező. 

Mint mondta: az egész napos, cigány gasztronómia és kultúra köré szerveződő esemény széleskörű összefogás eredményeként valósul meg idén. Annak szervezéséből a Színek Nélkül Egyesület is kiveszi részét, de sokan ajánlották fel segítségüket a lebonyolításhoz, így például Bátonyterenye önkormányzata is. 

A programok reggel 9 órakor főzőversennyel indulnak, a különféle finomságokat majd a zsűri bírálja el, azt követően pedig szétosztják azokat az érdeklődők között. A jelenlévőket Szőrös Vilmos, a Nógrád Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszönti 12 órakor, majd egymást váltják a fellépők a színpadon. A fesztiválra Mátramindszentről buszjárat indul 11 órakor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában