Medveészlelések

2023.07.18. 17:28

Egyre többször bukkan fel medve Nógrád megyében

Nógrád megyében is egyre több településen bukkant fel medve az utóbbi időben. A medveészlelések között valószínűleg több a vélt, mint a valós, mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül a nagyvadakat. Hiszen, mint tudjuk: a medve nem játék! Mit tehetünk, ha mégis medvét látunk Nógrád megyében?

Gulyás Edina

Az utóbbi időszakban egyre több medve kóborolt Nógrád megyében

Forrás: Illusztráció/Pexels

Mindenkit foglalkoztat a kérdés: hány medve kóborolhat Nógrád megyében? Ennek megválaszolása esetünkben talán még a szakembereknek is feladja a leckét, hiszen a ragadozók az egyik nap még szűkebb hazánkban tanyáznak, holnapra azonban már messze járhatnak. Azonban kétség sem fér ahhoz a tényhez, hogy egyre több nógrádi településről jelentettek medveészleléseket az utóbbi időben. Kirándulók, túrázók, erdőben gombák után kutató helyiek örökítették meg a nagyvadak nyomait, de vadkamera is rögzítette már a jelenlétüket, sőt, Etes környékén videót is sikerült készíteni egy egyedről a közelmúltban. De ne szaladjunk ennyire előre! Vegyük sorba, hol bukkant fel medve az utóbbi időben Nógrád megyében!

Hány medve járt Nógrád megyében?

Tavaly nyáron, a megszaporodott medveészlelések nyomán írtunk arról, hogy a medve már nemcsak alkalmanként kóborol Nógrád megye erdeiben, hanem egy-két példány valószínűleg állandóan itt tartózkodik. Éppen egy éve Kálló és Erdőkürt közelében észlelték az állatokat. Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója akkor úgy nyilatkozott: – Nem vagyunk medvés ország, viszont várható, hogy ilyen gyakrabban történik, érdemes felkészülni nemcsak a túrázóknak, a terület kezelőinek is.

Idén tavasszal megszaporodtak a bejelentések, hosszú hónapok után ismét medvét láttak Nógrád megyében. A témára szakosodott Nógrád megyei medvefigyelő a Facebookon arról számolt be, hogy „Karancsság ismét aktív”. Mint fényképes bejegyzésükben írták, a jelzés „valid”. Két napja kapták az első jelentést a medvéről, amit kirándulók láttak a „Hagymás” erdőrészen. Ezt követően egyre több településről érkeztek jelzések arra vonatkozóan, hogy medve kószál a környéken. 

– Vasárnap túráztam Salgó erdeiben, Salgó kapu régióból egészen fel a várig, és a piros jelzésű túraútvonalon haladva, több szakaszon is vissza-vissza térve az alábbi képeken látható nyomokat találtam – számolt be a fenti közösségi oldalon egy kiránduló, aki fényképekkel is alátámasztotta az észlelést. Majd Zabar környékéről is érkezett bejelentés, Lucfalva határában pedig vadkamera felvételen egy anyamedvét láttak két év körüli medvebocsával. 

Veszélyt jelent-e a medve a nógrádiakra?

Nem csak a nagyvad előfordulása gyarapodott meg az előző hetekben, bizony történt olyan eset is, amikor medvetámadás gyanúja merült fel egy gazdában. A férfi Karancskesziben tart juhokat, májusi Facebook-bejegyzésében arról számolt be, hogy a nyájból több állat is megsérült, és vannak eltűnt egyedek is. Mint írta, medvetámadásra gyanakszik, az anyagi kár félmillió forint. 

Ezt követően Nagylóc környékéről is érkezett bejelentés, mely szerint a település közvetlen közelében medvét láttak, a helyi gazdák több állat eltűnését is jelentették. Az esetet követően a medvefigyelő oldalon két mackó felbukkanására figyelmeztetett. Mint arról beszámoltak: az egyik feltűnően világos szőrzetű és Karancsberény közelében ólálkodik, míg a másik egy idősebb, őszülő, feltehetően hím példány a mihálygergei Komravölgyi víztározó területét vette célba. A bejegyzésben kiemelték: a kiadós csapadék miatt nyomot nem találtak. 

Igazi szenzáció, hogy Etesen nem csak fénykép készült az azon jól beazonosítható jószágról. Egyik olvasónknak sikerült videón is megörökíteni faluhoz tartozó Kotroczó pusztán bóklászó vadállatot. A felvételt portálunknak is eljuttatta. A napokban pedig Karancsság önkormányzata számolt be arról közösségi oldalán, hogy két medvét láttak helyiek a Ménes patak mellett Karancsság és Szalmatercs között. A faluvezetés arra kérte a helyieket, hogy legyenek körültekintőek saját biztonságuk érdekében. 

Hogyan védekezzünk, ha medvét látunk?

A fentiekből kitűnik, hogy bizony érdemes megfogadni ezt a tanácsot, hiszen egyre több a medve Nógrád megyében. A hozzáértők mindenkinek azt javasolják, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a helyi erdőkben.

– A kis bocsokkal lévő medvék védelmezik az utódaikat, így könnyen támadnak. Amennyiben valaki medvét lát, mindenképp a másik irányba kell elindulni, de nem szabad szaladni. Fontos az is, hogy beszélgetni kell, de nem ordítani. A medve nem támad, ha nem érzi veszélyben magát. Sok mindent pedig nem is lehet tenni ellene, hiszen gyorsabb és erősebb is az embertől – tájékoztatta portálunkat Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára. Mint mondta, érdemes egyébként a gombázóknak is nyitott szemmel járni Nógrád megyében, ugyanis, ha meglepik a medvét, nem lehet tudni, hogy az elszalad, vagy inkább megtámadja őket.

Medvetámadás esetén maradjunk higgadtak!

Több település önkormányzata és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is közleményt adott ki arról, mit érdemes betartani a túrázóknak annak érdekében, hogy elkerüljék a medvetámadást. Mint írták: ha erdőben járunk, azt a kijelölt turista utakon tegyük! Ne menjünk napnyugta és napkelte között az erdőbe! Amennyiben ott járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat a nagyvad, akkor keltsünk magunk körül zajt, ezzel is csökkentve a támadás veszélyét. Azonban, ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel, vagy bármi mással. 

Hozzáfűzték: autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet! Ne etessük, közelről pedig ne fényképezzük az állatot! Amennyiben a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve őt, távolodjunk el a környéktől. Ne nézzünk a szemébe, ne fordítsunk hátat neki, mivel ez agresszivitást válthat ki belőle!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában