Medveészlelés

2023.05.24. 06:55

Állatok eltűnését jelezték a gazdák – már Nagylóc környékén járhat a medve?

Bejelentések érkeztek Nagylóc környékéről, hogy a település közvetlen közelében medvét láttak, a helyi gazdák több állat eltűnését is jelentették.

Ember-Lukács Zsófia

Pár hónapja már megyénkben is valós a veszély, egy-egy erdei túra nem várt veszélyeket is rejthet

Forrás: pixabay

Mint arról korábban már beszámoltunk: videó és fotók is bizonyítják a medve jelenlétét Nógrádban. Szalai Gábor, Nagylóc polgármestere a közösségi oldalon számolt be arról, hogy Nagylóc környékén járhat medve. 

– Felhívom mindenki figyelmét, hogy a település közvetlen közelében – a Cseresen és a Kutya-hegyen – többen medvét láttak – írta a polgármester. Kiemelte: felvette a kapcsolatot az illetékesekkel, akik szintén arról számoltak be, többen jelezték, hogy medvét láttak, továbbá gazdák is bejelentették, hogy állataik tűntek el. Szalai Gábor megjegyezte, hogy sem videó, sem fénykép nem készült, de mindenkit fokozott óvatosságra int, akik az erdőt, illetve annak környékét járják. – Csak szükséges esetben induljunk útnak, akkor is, ha mód van rá, ne egyedül! – figyelmeztet a település első embere.

Mik a teendők, ha medvével találkozunk?

A polgármester bejegyzésében arra is rámutatott: a medve nem játék, ezért kerülni kell azt! A vadállattal nem szabad barátkozni, bármilyen korú is legyen! A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik. A vadállat indokolatlanul nem támad emberre, sőt, ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Amennyiben erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt, például fütyüljünk. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Amennyiben mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre bennünket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel, vagy bármi mással.

Szalai Gábor hozzátette továbbá: autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet. Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét! Ha közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről. Ne nézzünk a szemébe, mert az agresszivitást válthat ki belőle, ugyanakkor hátat se fordítsunk neki. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi. Amennyiben közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat! Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul. Kutyasétáltatás, ebbel való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő négylábú visszafut a gazdájához, akár az őt követő állat kíséretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában