Vérengzés

2023.05.18. 18:13

Valóban medve pusztít Karancskesziben? – szétmarcangolt állatok, félmilliós kár

A minap brutális vadtámadás történt Lászlóvölgyben, ahol feltehetőleg medve marcangolhatta szét a jószágokat. Az esettel kapcsolatban újabb információkat juttattak el szerkesztőségünkhöz.

Gubányi Patrik

Mint arról beszámoltunk: futótűzként terjedt el annak a karancskeszi férfinek a Facebook-bejegyzése, amelyben azt állítja, hogy a Bükkben kószáló medve a házától 50 méterre garázdálkodhatott, és brutális módon enyhítette éhségét Lászlóvölgyben. Mint írta: két törzskönyves juhot megsértett, még nem tudjuk mennyi hiányzik.

Hozzátette: ezidáig egy tetemet sikerült megtalálniuk, az állatnak azonban már szinte csak a csontjai látszódnak. A ragadozónak mintegy 50 kilogramm húst és csontot sikerült együltében elfogyasztania.

Szerdán a kiírást látva azonnal autóba ültünk és ellátogattunk a támadás helyszínére, ahol a közösségi oldalon posztoló férfival nem, csupán egy családtagjával találkoztunk. Ő egyelőre nem kívánt nyilatkozni a témával kapcsolatban, ám azt elmondta: még egyáltalán nem biztos, hogy medve okozta a jószágok sérüléseit, jelenleg a vizsgálatokat végzik. Azonban ígéretet tett, hogy amikor pontos információval rendelkeznek, felveszik velünk a kapcsolatot. 

A bejegyzés posztolója azóta újabb információt tett közzé Facebook-oldalán, ahol a korábbi bejegyzéséhez hozzátette: az esetleges medvetámadás óta további széttépett maradványokat találtak, ezzel körülbelül félmillió forint lehet az általa becsült kár. 

Az ügyben megkerestük a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság illetékeseit is, akik közölték: társaságuk csak akkor tud eljárni az ilyen esetekben, ha a gazdálkodó az igazgatósághoz tesz hivatalos bejelentést. A közösségi oldalakon megosztott bejegyzések kapcsán nem kezdenek vizsgálatot. Amennyiben hivatalos bejelentés beérkezik, szakembereik kimennek a helyszínre, és megvizsgálják a nyomokat.

A férfi felesége ígéretéhez híven portálunkat további fejleményekről tájékoztatta: a férje kollégái folyamatosan járják az érintett területet, ahol sorra találnak újabb tetemeket, eddig hat szétmarcangolt állatra bukkantak rá. Mint megtudtuk: még csütörtökön felszerelik a térfigyelő kamerát is, mivel a településen lévő patak közelében számos elpusztult négylábú található – ezeknek nem ők a gazdájuk – amikre valószínűleg le fog csapni a vad, ezzel kiderülhet, mi is okozta igazából az öldöklést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában