Nool.hu videó

2023.06.27. 19:50

A kulacsát is megtöltötte Szentkúton – mutatjuk Novák Katalin nógrádi látogatásának második napját (fotók, videó)

Mozgalmasan telt Novák Katalin második napja is Nógrádban: kedd délelőtt ropit készített Karancsberényben, majd a salgótarjáni tűzhelygyárban tanulókkal és tűzzománcművészekkel beszélgetett. Ezt követően a város központjában található kézműves cukrászdában fiatal nógrádi tehetségekkel találkozott és még egy szelfi is belefért a ferences szerzetesekkel nemzeti kegyhelyünkön.

Gulyás Edina

Nemzeti kegyhelyünkre is ellátogatott Novák Katalin

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az Unió Coop Zrt. karancsberényi ropiüzemében indult Novák Katalin keddi napja. Mint hétfőn elárulta: számára ez a legfinomabb ropogtatnivaló, így hát köpenyt, kesztyűt és sapkát húzott és beült a gyártósorra. Miután minden érdekes információt kiderített a sós pálcikákról, a Wamsler SE salgótarjáni üzemébe vette az irányt. Ott Németh Zoltán Péter vezérigazgató mutatta meg a gyártási folyamat egyes lépéseit, a tanműhelyben pedig a nyári gyakorlatukat töltő diákokkal is beszélgetett a köztársasági elnök. 

Ennek során kiderült, hogy jelenleg 53 fiatal sajátítja el a műhelyben a hegesztés és a forgácsolás elméleti és gyakorlati tudnivalóit, a gyárnak öt megyei iskolával van szerződése. 

– A jelenleg nálunk dolgozó kollégák öt százaléka korábban itt volt gyakorlaton – ismertette a vezérigazgató, aki Novák Katalin kérdésére úgy fogalmazott, sajnos nincs elég szakember. A fiatalok is úgy nyilatkoztak, hogy az iskola elvégzését követően külföldön próbálnak majd szerencsét. Németh Zoltán Péter azonban arról is beszámolt, hogy a gyárnak több olyan dolgozója van, aki külföldről tért vissza. 

A tűzhelygyárban Gergely Judit, a Magyar Zománcipari Egyesület, valamint Gedeon Hajnalka és Végh Éva tűzzománc művészek segítségével Novák Katalin is kipróbálhatta ezt a technikát.

A program következő állomása a városközpont volt, ahol kisebb tömeg köszöntötte a G&D Kézműves Cukrászda és Pékségbe érkező köztársasági elnököt. Az üzletben fiatal nógrádi tehetségekkel beszélgetett, majd újra autóba ült és Mátraverebély-Szentkút felé vette az irányt. 

Ott dr. Orosz Lóránt, kegyhelyigazgató fogadta, majd a ferences szerzetesekkel készített közös szelfit követően Szent László csontereklyéje előtt imádkoztak a hívőkkel. A bűnbánati kápolna bemutatása után a helyi gondnokkal is váltott néhány szót az elnök, majd arra is szakított időt, hogy a bátonyterenyei tíz gyermekes Haraszti család minden tagját megismerje. A Szent Angéla iskola kegyhelyen táborozó fiataljaival is készült közös kép, a gyerekek hosszan sorolták a közös együttlét során szerzett élményeiket. A látogatás végén Novák Katalin szentkúti vízzel töltötte meg a kegytárgyboltban vásárolt flakont.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában