Természetismeret

2023.06.10. 12:10

Gyermekeknek szerveztek vadásznapot szombatra Salgótarjánban a nógrádi vadászhölgyek

Programok sokasága színesíti a VKE Diana Vadászhölgy Klub Nógrád Megyei Szervezete által szervezett, mai gyermek vadásznapot. Az eseménynek a Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpont ad otthont.

Veres Edina

Portálunk érdeklődésére Szőllős Szilvia, a VKE Diana Vadászhölgy Klub Nógrád Megyei Szervezetének elnöke elmondta: hatodik alkalommal szervezték meg a gyermek vadásznapot szűkebb hazánkban.

– Az Diana Vadászhölgy Klub egy országos csoportként alakult meg 2012-ben a Vadászati Kulturális Egyesület szárnyai alatt. Jelenleg hozzávetőleg 1300 tagot számlál a szervezet, amelynek tevékenységében alapítása óta részt vállalok, illetve 2015 óta vezetem a Nógrád vármegyei klubot. A célunk nem más, mint a vadászattal kapcsolatos hagyományok őrzése, illetve a tradíciók továbbadása a fiatalabb generációnak. Minderre pedig a gyermek vadásznap, illetve az ahhoz hasonló események remek lehetőséget kínálnak – mondta Szőllős Szilvia, aki arra is rámutatott: rendszerint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának látogatóhelyei adnak helyszínt a kicsiknek szóló programjaiknak, így például jártak már Ipolytarnócon is, idén pedig a Baglyas-kő Vár Látogatóközpontba térnek vissza. Hozzátette: a pandémia miatt néhány évig kénytelenek voltak háttérbe szorítani a tevékenységüket. Így például a gyermek vadásznapokat sem tudták megtartani, idén azonban már semmi sem állhatott a program megszervezésének útjába. Az pedig külön örömre adott okot számukra, hogy a vadászkamara mellett, civilszervezetek és vadászok is a kezdeményezésük mellé álltak.

Ahogy arról portálunk is beszámolt korábban, a Nógrádi Diana Vadászhölgy Klub és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Vármegyei Területi Szervezete közösen hirdetett gyermekek részére egy fotó- és rajzpályázatot. A kiíráson óvodások, illetve az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai vehettek részt.

– Három évvel ezelőtt szintén indítottunk a fiatalok számára egy alkotói pályázatot, amelynek népszerűségén felbuzdulva, idén is meghirdettünk egy hasonlót. Nem kevesebb, mint 318 szebbnél szebb pályamű érkezett be hozzánk, így a zsűrinek kifejezetten nehéz dolga volt az értékelésnél. Első sorban az alkotásokat készítő gyermekeket és kísérőiket várjuk első a szombati eseményre, ahol természetesen az eredményekre is fény derül majd – mondta a VKE Diana Vadászhölgy Klub Nógrád Megyei Szervezetének elnöke, aki arra is kitért, hogy megannyi színes programmal készülnek a kicsiknek megmutatni a természet szépségét, illetve a vadászati hivatás céljait, feladatait, illetve a vadgazdálkodás jelentőségét. A Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban a fiatalokra egyebek mellett ügyességi játékok, íjászat, ugrálóvár, kézműves foglalkozások és kutyás bemutató is vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában