Választás

2023.05.26. 19:20

A testület feloszlott ugyan, de nem tarthatnak időközi választást Somoskőújfaluban

Új információk derültek ki arról, hogy mi vár Somoskőújfalura a testület feloszlását követően.

N. O.

Hosszas vita után feloszlott a képviselő-testület a településen

Forrás: Nool

Fotó: H. Cs.

Mint arról a napokban beszámoltunk, hosszas vita után feloszlott a képviselő-testület a településen. A tagok közül ugyanis négyen úgy fogalmaztak, hogy nem tudnak a jövőben együtt dolgozni a polgármesterrel.

A lakosság egy része és a településvezető, Tábori Anita is arra kérte a képviselőket, hogy ne oszlassák fel a testületet, mert az rontja a falu hírnevét és veszélyezteti annak működését is. Ráadásul a közelmúltban törvénymódosítás is történt, amely már hatályba lépett, így a következő önkormányzati választásig, amely 2024. június 9-én lesz, nem írható ki időközi voksolás.

Megkerestük dr. Bagó Józsefet, Nógrád vármegye jegyzőjét, aki elmondta, hogy a törvény szerint Somoskőújfaluban nem tarthatnak időközi választást, a testület megmarad és ugyanúgy kell dolgozniuk, mint eddig. Hozzátette: csak ott lehet időközi voksolást tartani, ahol a kampány már elkezdődött, ami a választást megelőző 51. nap.

A vármegyei jegyző arra is kitért, hogy amennyiben meg lehetett volna tartani, akkor hozzávetőlegesen ez közel kétmillió forintba került volna a helyi önkormányzatnak. Mint mondta: Somoskőújfalu esetében egyébként az az egy megoldás lett volna, ha a négy képviselő lemond, és a helyükre újak léptek volna.

Legutóbb 2021 nyarán oszlatta fel magát a falu képviselő-testülete. Erről itt írtunk bővebben:

Tavaly nyáron pedig arról számoltunk be, hogy az időközi választást követően  nagy reményekkel és tervekkel – megalakult az új testület:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában