Feloszlatás

2023.05.24. 21:25

Feloszlott a képviselő-testület Somoskőújfaluban

Maratoni, személyeskedésektől sem mentes vitát követően szerdán feloszlatta magát Somoskőújfalu képviselő-testülete. Egy cikluson belül ez immár másodszor történt meg, ám most – a választási törvény módosítása miatt – várhatóan nem lesz majd időközi választás.

N. O.

Maratoni, személyeskedésektől sem mentes vitát követően szerdán feloszlatta magát Somoskőújfalu képviselő-testülete

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Dr. Bartos Loránd, a képviselő-testület tagja a szerdai ülésen úgy fogalmazott, hogy a képviselők nagy része nem tud a továbbiakban együtt dolgozni a polgármesterrel, mivel nem tartják humánusnak a döntéseit, amely a falu mindennapjait és jövőjét ellehetetleníti. Tábori Anita polgármester felolvasott egy, a lakosok által megfogalmazott levelet, amelyben tiltakoznak a feloszlás ellen, ugyanis ez a döntés veszélyezteti a falu működésének biztonságát és a település jó hírnevét. Ezt a dokumentumot összesen 518 lakos írta alá.

A polgármester beszámolt az elmúlt időszakban végzett munkájáról, valamint elmondta, hogy egyetért a lakosok kérésével, és maga is arra kérte a képviselőket, hogy ne oszlassák fel a testületet, hiszen az fölösleges kiadással terheli a település költségvetését, illetve rontja annak megítélését. Tábori Anita kiemelte: a legjobb megoldás a falu számára, ha a jelenlegi testület végig viszi ezt a nem túl hosszú ciklust, és aki úgy gondolja, az egy év múlva esedékes önkormányzati választáson újraindul majd. 

Hosszas vita után végül négy képviselő úgy határozott, hogy feloszlatják a testületet Somoskőújfaluban. A kialakult helyzetet tovább bonyolítja a kérdés, hogy van-e egyáltalán jogszabályi lehetőség egy esetleges időközi választás megtartására, miután – a Magyar Nemzet szerdai tudósítása szerint – az Országgyűlés 130 igen, 51 nem szavazat és hat tartózkodás mellett éppen szerdán fogadta el a választási eljárási szabályok módosítását. Ennek lényegi pontja, hogy meddig lehet időközi választást tartani hazánkban. Eddig a szokásos őszi voksoláshoz képest határozták meg a dátumot, mostantól azonban az önkormányzati választás tavaszi időpontjához igazítják azt, egy éven belül pedig már nem írható ki időközi választás. Mint ismeretes, korábban arról döntött a parlament: az EP-választással egyidejűleg lesznek az önkormányzati választások 2024-ben, ennek időpontja pedig június 9-e lesz, vagyis ez a meghatározó dátum az egy évet illetően is.

Legutóbb 2021 nyarán oszlatta fel magát a falu képviselő-testülete. Erről itt írtunk bővebben:

Tavaly nyáron pedig arról számoltunk be, hogy az időközi választást követően  nagy reményekkel és tervekkel – megalakult az új testület:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában