Nool.hu videó

2023.04.14. 11:28

A béke jegyében szirmokból szőttek szőnyeget a kisbárkányiak (videó)

Ismét virágszőnyeget készítettek Kisbárkányban a közelmúltban. A lelkes alkotócsapat tagjai ezúttal egy Olaszországból útjára induló kezdeményezéshez csatlakozva szőtték a szirmokat remekművé a béke jegyében.

Veres Edina

A kisbárkányi alkotócsapat ismét „szirmot ragadott” és részt vett a nemes célt szolgáló felhívásban

Kisbárkányban immár több mint húsz éve díszítik virágszőnyegekkel az úrnapi körmenet útvonalát, illetve az elmúlt két évben csatlakoztak egy Spanyolországból útjára indult kezdeményezéshez, a nemzetközi virágszőnyeg készítéshez. Emellett pedig, ahogy arról portálunk is beszámolt, idén a húsvéti dekorációk között egy szirom-tojás is helyet kapott a falu főterén.

Körmöczi-Trenka Veronika, a település önkormányzatának közművelődési munkatársa elmondta: ez utóbbi nem az egyetlen újdonság, amely a lelkes csapattagok kezeinek munkáját dicséri.

– A nemzetközi virágszőnyeg készítés szervezője vette fel velem a kapcsolatot úgy egy évvel ezelőtt, és kérte a kisbárkányi csoportunkat, hogy csatlakozzunk a Flowers of Peace, azaz a Béke virágai nevű kezdeményezéshez. Ezt a globális megmozdulást 2022-ben indította el egy olaszországi egyesület, az Infioritalia az Európában és szerte a világon állandósuló háborúk miatt. A békéért szervezett akcióhoz tavaly száznál is több ország csatlakozott. Miután idén ismét meghirdették a béke és az emberi szolidaritás ihlette virágszőnyegek elkészítését, úgy döntöttünk, mi is „szirmot ragadunk” és részt veszünk ezen nemes célt szolgáló felhívásban – fejtette ki Körmöczi-Trenka Veronika, aki azt is elárulta, hogy kezdetben kicsit hezitáltak, hogy vállalják-e a feladatot. 

Ennek oka, hogy a megvalósítás időpontja kora tavaszra esik, amikor hazánkban, különösen az északi tájakon még kifejezetten kevés virág bont szirmot. Azután döntöttek végérvényesen a programhoz való csatlakozás mellett, hogy kiderült: az olasz szervezők egyéb növényi elemek, így például fűrészpor vagy éppen rizs használatát is engedélyezik az alkotás elkészítéséhez. Végül az enyhe időjárásnak is köszönhetően a kisbárkányi virágszőnyeg alapanyagának legjavát mégis a szirmok adták.

kisbárkány, szirom, virágszirom
Fűrészpor és rizs használatát is engedélyezték az alkotás elkészítéséhez
Fotós: Beküldött

Az egy méter széles és ugyanilyen hosszú kép motívumai adottak voltak. A központban egy galambot ábrázolt, csőrében olajággal, amely szimbólum a Bibliában a béke, illetve a megbékélés jelképe. A motívumok között szerepelt továbbá a település neve és a Pax szó is, amely a latin Béke veletek kifejezés első tagját jelöli. A megannyi szín közül talán a legszembetűnőbb a levegő élénkkékje volt, amelyet megszínezett rizsszemek kölcsönöztek a képnek.

– Akárcsak később, a húsvéti dekoráció esetében, úgy ez alkalommal is a település főterén, egy szerkezet segítségével kissé megemelve helyeztük el az alkotást annak érdekében, hogy minél többen szemügyre tudják azt venni. Továbbá azért, hogy tartósabb legyen a sziromszőnyeg, annak elkészítéséhez ragasztót is használtunk. Végül az alkotás folyamatáról és az elkészült képről öt fotót és egy tíz másodperces videófelvételt kellett elküldenünk az esemény szervezőinek virágvasárnap reggeléig. Ezzel zárult a kisbárkányi Béke virágai program – fejezte be a történetet a közművelődési munkatárs, aki ezután arra is kitért, hogy idén ismét csatlakoznak majd a nemzetközi virágszőnyeg készítéshez.

kisbárkány, szirom, virágszirom, béke
Az egy méter széles és ugyanilyen hosszú kép motívumai adottak voltak
Fotós: Beküldött

Ahogy azt portálunk megírta, tavaly a kisbárkányiak egy videót állítottak össze, hogy minél több hazai település kedvet kapjon a Szent Jakab-úthoz kapcsolódó kezdeményezésben való részvételhez. A felhívás sikerrel járt, hiszen 2022-ben már nem csupán Kisbárkányban, hanem például Egerfarmoson és Csömörön is elkészítették az Elcamino zarándokút ihlette színes szirmokból szőtt szőnyeget. Idén pedig ez a sor várhatóan még tovább bővül majd. 

Körmöczi-Trenka Veronika elárulta: hihetetlenül örül annak, hogy információi szerint Lucfalva, Bárna, illetve a Baranya vármegyei Vokány település is érdeklődik a világ megannyi országát virágszőnyegbe borító program iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában