kezdeményezés

2021.06.04. 11:30

Szirmokból készítenek szőnyeget Kisbárkányban úrnapjára

Ismét virágszőnyeggel borítják be a templom környéki utcákat a településen úrnapjához kapcsolódóan június 6-án, vasárnap.

V. E.

A tavalyi körmeneten is virágszőnyeg díszelgett

Trenka Veronika, a település önkormányzatának közművelődési asszisztense elmondta: több mint húsz éve hagyomány a faluban, hogy a vasárnapi templomi körmenet útvonalát szirmokkal díszítik fel a helybeliek.

– A szőnyeg „alapanyagát” a község kertjei mellett a környező rétek virágairól gyűjtjük össze. Ezt a folyamatot a szükséges szirommennyiség miatt már jóval korábban elkezdjük. Mivel a virágrészek nem tartják meg sokáig például a színüket, így a felhasználás napjának hajnaláig a fagyasztóban tároljuk a már leszedett szirmokat. A díszítéshez hajnal öt óra körül látunk hozzá, a szőnyegkészítéshez a fagyasztotton túl természetesen friss, napkeltekor szedett virágokat is használunk – mondta Trenka Veronika, aki azt is kifejtette, hogy a körmenet állomásain a virágszőnyegen túl zöld ágakból sátrakat is felállítanak, amelyeket virágokkal díszítenek. Így viszik az Oltáriszentséget az úrnapi körmenetben. Az egyedülálló alkotások ugyanakkor nem tartósak, csupán néhány órán keresztül gyönyörködhetnek bennük a jelenlévők.

A település egy külföldi kezdeményezésben is részt vesz idén. A falu a Szent Jakab-év alkalmából megrendezett nemzetközi virágszőnyeg-készítéshez csatlakozott, méghozzá a Spanyolországból induló program szervezőinek meghívására.

– Egy megadott kép alapján alkotjuk meg Kisbárkányban július 25-én, vasárnap azt az ábrát, amelyen egyebek mellett az El Caminónak is nevezett zarándokút egyik jelképe, a fésűkagyló is megtalálható. Ezt megelőzően, szombaton fogjuk felrajzolni a szirmokból készítendő kép mását, megjelölve rajta a pontos színeket, hiszen a meghatározott motívum esetében ez is fontos szempont. Az általunk készített kép mérete attól is függ majd, hogy adott árnyalatú szirmokból mennyit tudunk gyűjteni – fogalmazott Trenka Veronika, aki arra is kitért, hogy a felkérés ugyan váratlanul érte őket, de boldogan – és ismereteik szerint Magyarországon egyedüli településként – csatlakoztak a világ minden pontjáról jelentkező résztvevők táborába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában