Túra

2022.12.29. 16:56

Sétára hív a Nool.hu: Salgó várából pazar kilátás nyílik a környékbeli hegyekre

Az ünnepi időszakban érdemes lehet időt szánni a mentális és fizikai feltöltődésre is, hogy újult erővel vághassunk neki az újévnek. Salgó vára kiváló választás lehet a feltöltődéshez.

L.J.

Salgói vár a Medves fotósmaratonon.

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az aktív kikapcsolódáshoz már ajánlottuk Hollókőt, a katalinpusztai kirándulóközpontot és a Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkot is. A listánk most egy újabb izgalmas helyszínnel bővül, Salgó várával. A vulkáni kúpra épült vár romjait a volt Dornyay fogadó előtti parkolóból elindulva egy 3,6 kilométeres túraútvonalon érhetjük el. A túraútvonal az Eresztvényi tanösvény egy részén átvezet, így az utat információs táblák egészítik ki, amelyekről sok érdekességet is megtudhatunk. 

Emellett, ha elfáradnánk útközben egy pihenőt is találunk. A kisebb kapaszkodókkal tarkított út végén végül megcsodálhatjuk a várat, amelyet a 13. században építtetett a környéket uraló Kacsics nemzetség Illés ágához tartozó Simon bán. A várat 1938-ban turisztikai célból felújították, aztán az 1980-as években kezdték meg feltárni és helyreállítani, ezzel megmentve a létesítményt a pusztulástól. Fontos tudni, hogy Salgó vára egész évben látogatható, belépődíj nélkül. A 625 méter magasságú csúcson pedig elképesztő körpanoráma nyílik a környékbeli hegyekre, a Karancsra és a Cseres-hegységre, azonban látszanak a Bükk, a Mátra és Cserhát hegyei is. Mi több, tiszta időben még a Magas-Tátra hósapkás hegyvonulatát is lehet látni. 

A várból visszafelé vezető úton érdemes vetni egy pillantást a Boszorkánykőre, az 572 méter magas Kis-Salgó tetején lévő vulkáni képződményekre. Mint ismert, a hegyet vastagon befedi a kihűlt láva. A néphiedelem szerint a lapos tetejű sziklán boszorkányok táncolnak, innen ered a neve is. A Boszorkánykőről szintén csodás kilátás nyílik a környékre és Salgó várára egyaránt. A fogadó előtti parkolóba visszatérve az eresztvényi elágazásnál egy nagy erdei játszóteret találunk, illetve onnan nem messze egy kisebb tó is várja a kirándulókat. E kirándulás nem csak a túrázóknak, hanem a családoknak is egyaránt jó kikapcsolódást és feltöltődést nyújthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában