Barangoló

2022.12.26. 13:38

Sétára hív a Nool.hu: Hollókő karácsonykor is lenyűgöző

Az UNESCO idén 35 éve nyilvánította a világörökség részévé a települést, amely télen is gyönyörű. Karácsonykor is remek kikapcsolódást nyújthat a mesebeli falu a fiataloknak, családoknak, idősebbeknek, sőt a túrázni vágyóknak egyaránt.

Lászlók Judit

Hollókő karácsonykor is mesebeli látványt nyújt

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Amennyiben az ünnepi időszakban szeretnénk egy kicsit sportolni és lemozogni a karácsonyi menüt, akkor a kirándulást kezdhetjük a Kéz-kilátónál, amely Hollókő és Felsőtold határán helyezkedik el. A kilátó mind a két település felől megközelíthető egy viszonylag könnyű és látványos útvonalon a Országos Kéktúra jelzést követve. Ha egész napos programot tervezünk, akkor mindenképpen érdemes Hollókőn az információs irodánál leparkolni az autóval. Innen néhány meredekebb szakasszal tarkított három kilométeres útvonalon tehetjük meg a kilátóig az utat, majd visszafelé megcsodálhatjuk az újonnan felújított várat is. 

A Kéz kilátó, vagy más néven Isten tenyere kilátó valójában egy kilátópont, ami igazán modern látnivaló
A Kéz kilátó, vagy más néven Isten tenyere kilátó valójában egy kilátópont, ami igazán modern látnivaló
Forrás: Nool archívum

Ahogy arról portálunk is beszámolt a beruházás során törekedtek a korhűségre. Ennek megfelelően megépült a torony teteje, ami sisaktetőt kapott, s visszakapta eredeti magasságát. A felső palotarészt is helyreállították, ezzel egy újabb emelet vált teljesen fedetté. Létrejött egy új szint, valamint elkészült a régóta vágyott körpanoráma is. Azoknak akik már korábban jártak itt különös élményt nyújthat mindez. 

A vártól lesétálhatunk az ünnepi díszbe öltözött Ófaluba is, ahol szintén akad bőven látnivaló: egyebek mellett a falumúzeum, a guzsalyasház, az oskolamester háza, a kézműves nyomdaműhely, palóc babamúzeum, tanösvény, fazekasház és még sok egyéb más is. 

A középkori hollókői vár rekonstrukciós felújításon esett át nemrégiben
A középkori hollókői vár rekonstrukciós felújításon esett át nemrégiben
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Természetesen, ha a túra közben megéhezünk, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis az éttermekben megkóstolhatjuk a palóc gasztronómia különlegességeit, míg a látogatóházban és a pékségben igazi különlegességek várnak a látogatókra. A kézműves csodákról már nem is beszélve. Azok, akik végül úgy határoznak, hogy a téli időszakban ellátogatnak Hollókőre biztosan nem fognak unatkozni, hiszen az élő falu megannyi élményt rejt. 

A fazekasházban a magyar fazekas mesterek és iparművészek alkotásait lehet megtekinteni
A Fazekasházban a magyar fazekas mesterek és iparművészek alkotásait lehet megtekinteni
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában