Szakmaismereti verseny

2022.03.01. 17:47

Kihirdették a pályaválasztási verseny győzteseit - íme a legjobb nógrádi diákok

Idén ismét meghirdette a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) a Szakember leszek című online pályaorientációs vetélkedőjét, amelynek ünnepélyes eredményhirdetését egy műhelyfoglalkozással egybekötve tartották meg kedden az NMSzC Digitális Közösségi Alkotóműhelyében.

Veres Edina

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

A Szakember leszek című online vetélkedőt az NMSzC tavaly hívta életre azért, hogy a járványhelyzetben irányt mutasson a fiataloknak és a szülőknek is megfelelő tájékoztatást nyújtson a továbbtanulással kapcsolatos lehetőségekről. Ez alkalommal nyolc település tíz iskolája nevezett a háromfordulós versenyre tizenöt, nyolcadik osztályos csapattal.

Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója elmondta: a fiatalok a feladatok megoldásával egyebek mellett információt gyűjthettek a hét – négy salgótarjáni és három balassagyarmati – tagintézmény nyújtotta képzési lehetőségekről, szakmákról. Hozzátette: míg tavaly a vetélkedőt egy rajzpályázattal színesítették a szervezők, addig idén új feladattal készültek a versenyzőknek. A diákoknak az újrahasznosítás segítségével kellett a szakemberek által használt tárgyakat, illetve eszközöket kialakítaniuk.

A díjátadón az első három helyezést elérő csapatok tagjai és tanítói vettek részt, de a többi résztvevő számára is küldtek ajándékot a szervezők.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a Bátonyterenyei Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai hódították meg teljesítményükkel, míg a második helyen a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Iskola tanulói zárták a megmérettetést. A vetélkedő legügyesebbjeinek a Mocsáry Antal Általános Iskola Karancsaljai Tagintézményének növendékei bizonyultak, akiknek jutalmát – egy-egy okosórát – Baranyi Zoltán mellett Pribisán Gábor, az NMSzC főigazgató-helyettese adta át. 

Fotó: Hegedűs Márk

A díjkiosztó után a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben háromórás műhelyfoglalkozást tartottak, ahol a megjelent általános iskolások hat ágazatot – a szabás-varrást, a robotikát, a 3D-nyomtatást, az elektronikát, a CNC-forgácsolást és lézergravírozást, illetve a famegmunkálást – próbálhattak ki.

Szakmák tanulása mellett döntöttek

A Mocsáry Antal Általános Iskola Karancsaljai Tagintézményének tanára, Kériné Gordos Angéla elmondta: a csapata öt tagja közül négyen a NMSzC valamelyik tagintézményébe jelentkeztek.

Az előző tanévben az iskolánkból két csapat is részt vett a megmérettetésen. Ők meséltek arról, hogy milyen élményekkel gazdagodtak, így eldöntöttük, hogy idén mi is benevezünk – fejtette ki Kériné Gordos Angéla. Diákját, Petri Álmost az Arany János Tehetséggondozó Programba vették fel. A fiatal elárulta, hogy a feladványok között akadtak keresztrejtvények, de voltak az Erasmus Programban résztvevő európai országokkal foglalkozó feladatok is. Hozzátette, hogy a NMSzC tagintézményei közül a salgótarjániakról már korábban is sokat tudott, de a vetélkedő segítségével a balassagyarmatiakat is jobban megismerhette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában