Károsultak

2022.01.20. 07:01

Megyeszerte példaértékű segítséggel építik újjá a tűz emésztette otthonokat

Széles körű összefogás segít talpra állni a tavaly történt tűzesetek károsultjainak Nógrád megyében. Ám van olyan is, akit kéregetők zaklatnak a kapott támogatás miatt.

Munkatársainktól

Karancslapujtőn feltehetően elektromos zárlat okozhatta a pusztító tüzet, ugyanis az egyik szobában a televízió mögötti rész kapott lángra. Azóta a családnak sikerült rendbe tenni a házat

Forrás: NMH | Archív

Mindenét elvesztette a tűzben a szécsényi család

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ferovné Hrehorovszky Annának és fiának, Viktornak tavaly novemberben teljesen leégett a szécsényi otthona. Akkor az ismerőseik és az önkormányzat is azonnal a segítségükre sietett. A hivatal átmenetileg egy kis lakást ajánlott fel a számukra, mert a tragédia után nem volt hová menniük. Sok segítőjük akadt, akiktől ruhákat és élelmiszert is kaptak, de a város vezetése is azonnal melléjük állt, segítettek az elégett okmányok pótlásában, és adományokat gyűjtöttek számukra. 

Jelenleg abban az egyszobás lakásban élnek ketten, amit az első hónapra az önkormányzat díjmentesen a rendelkezésükre bocsátott. A második hónaptól csupán tizenháromezer forintot kell fizetniük érte, és a szerződés, amit aláírtak, szeptemberig teszi lehetővé, hogy ott maradhassanak a kedvező díjazás mellett. 

– Miután leégett a házunk, sok segítséget kaptunk az emberektől, de sajnos azt nem lehet mondani, hogy meg is oldódtak a problémáink. Sőt újabb csapások is értek minket, mert az üresen álló házunk padlását kifosztották. Többek között antik rádiókat is elvittek, és az ott tárolt régiségeknek is csak a hűlt helyét találtuk – mesélte a 28 éves férfi. 

Hozzátette: a rendőrségen nem jelentette az esetet, mert nem tudja, mikor történhetett a lopás. Két kutyája még az ingatlanuk udvarán lakik, éppen azért, hogy idegenek ne tudjanak a területre bemenni. 

Mint mondta, a sajtómegjelenések hatására nemcsak az adakozó segítők keresték fel őket, hanem olyanok is, akik pénzt kértek tőlük. 

– Nem csak jó szándékkal fordultak felénk, mert akadt köztük olyan is, aki 300 ezer forintot szeretett volna kérni, ugyanis úgy gondolta, hogy az összegyűlt pénzből ezt ki tudjuk neki fizetni – panaszolta a férfi. 

Hozzátette: hálásak a sok segítőnek, a tragédia óta a mai napig érkeznek utalások a számlájukra. A házukat szeretnék felújítani, a munkások már el is kezdték az épület javítását, de még nem tudják, hogy mikorra fejeződnek be a munkálatok. Néhány ismerősük adomány helyett a kétkezi munkájával járult hozzá a helyreállításhoz.

Anya és lánya maradt otthon nélkül a ludányhalászi tűzvész után

Decemberben égett le egy kétszobás családi ház, ahol egy anya lakott a lányával. Mester Alice épp éjszakás műszakban dolgozott, amikor a szerencsétlenség megtörtént, de a lánya, Hegedűs Gréta otthon volt és csak egy hajszálon múlt az élete.  Még most sem dolgoztuk fel teljesen a történteket, mert egész más az, ha olvasunk egy tűzesetről, mintha velünk történik. Megható, hogy az egész település összefogott azért, hogy segítsenek nekünk – mondta Mester Alice. 

A településen jótékonysági bált is szerveznek a károsultak javára, hogy segíthessenek talpra állni nekik. Végh Alex, az egyik szervező elmondta: február 12-re tervezik az összejövetelt, amit a helyi önkormányzat is támogat. Mester Alice hangsúlyozta: Kovács Imre polgármestertől és a hivataltól is azonnali segítséget kaptak, de az egyház is melléjük állt a bajban. Emellett az ismerősök és az idegenek is támogatják őket. 

– Van, aki rendszeresen elmegy a házunkhoz és ott segít eltakarítani az összeégett holmikat, mert abból is rengeteg van, hiszen mindenünk a lángok martalékává vált. Egyedül nem is boldogulnánk a feladattal, hiszen lelkileg is nehéz lenne, ha mindennap a tűz pusztításával kellene szembesülnünk – fejtette ki Mester Alice. 

Tizenegy tagú család háza égett porig Ságújfaluban

 Az elmúlt év nyarán égett le egy családi ház a faluban. Tizenegy ember, köztük négy gyermek otthona vált lakhatatlanná. A községben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felzárkóztató programját megvalósító Szent Ferenc Szegényei Alapítvány már a tragédiát követő napokban elkezdett gyűjtést szervezni a család megsegítésére. 

– A tető teljesen megsemmisült, ahogy a használati tárgyak és a ruhák is. A helyiek azonnal a szerencsétlenül járt család segítségére siettek, rokonok és ismerősök szállásolták el őket. Tartós élelmiszer és ruhaadomány szinte napokon belül érkezett a számukra, a legfontosabb azonban az volt, hogy a ház mielőbb lakhatóvá váljék – fogalmazott Dálnoki Gábor, az alapítvány munkatársa. A tűzvészt követően gyűjtést indítottak az újjáépítés költségeinek előteremtésére, amelyhez nagyon sok magánszemély és cég is csatlakozott. 

Mint mondta, a nagylelkű felajánlásoknak köszönhetően megvásárolták a tetőszerkezethez szükséges faanyagot. Az összegyűlt adományokból finanszírozták a felújítást végző szakemberek bérét is. A tragédiában érintett család férfi tagjai is kivették részüket a munkából, továbbá saját erőből vásárolták meg a használt cserepeket és a nyílászárókat, amelyeket szintén beépítettek. 

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fókuszban a gyermek elnevezésű programja – mivel kiskorúak is érintettek voltak a tűzesetben – további forrást biztosított a felújításhoz. Mindezekből a belső födém kialakítása, a gipszkartonozás és a tető szigetelése is elkészült, valamint a villamos hálózat felújításához szükséges vezetékeket is megvásároltuk. A község önkormányzata is hozzájárult az épület mielőbbi helyreállításához, lehetőségeihez mérten különböző építőanyagokkal támogatta a munkálatokat – tájékoztatott Dálnoki Gábor. A széles körű összefogásnak köszönhetően valósult meg a kitűzött cél: a tűzben megrongálódott épület lakhatóvá vált, a család már vissza is költözött az ingatlanba. 

Tavaly márciusban egy karancslapujtői család háza vált a lángok rabjává

Tavaly márciusban gyulladt ki egy ház, egy család otthon nélkül maradt a településen. Molnárné Laura, a ház tulajdonosa akkor portálunknak úgy fogalmazott, hogy feltehetően elektromos zárlat okozhatta a tüzet, ugyanis az egyik szobában a televízió mögötti rész kapott lángra

Az esetet követően rokonok fogadták be a családot. A károsultak rengeteg segítséget kaptak az elmúlt hónapokban. Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat jelentős támogatást adott a részükre, de sokat segített a Szent Lázár Lovagrend, valamint több helyi lakos is. Balla Mihály országgyűlési képviselő pedig személyesen kereste fel a családot és szintén adománnyal igyekezett támogatni őket.

Ez a társadalmi összefogás ékes példája volt. A családot hatalmas boldogsággal töltötte el, hogy ennyien segítettek nekik. A házat sikerült újjáépíteni, mindent ügyesen helyrehoztak, és augusztusban már vissza is tudtak költözni – közölte Baksa Sándor. A település vezetője hozzátette, hogy Laura jelenleg a salgótarjáni kórházban dolgozik, férje az önkormányzat alkalmazásában áll, a gyerekek pedig iskolába járnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában