Vedd a nógrádit

2020.09.25. 19:50

Könnyfakasztóan csíp, de finom a szügyi csili

A csili ereje legyen veled! – Elek Péter és felesége, Annamária három éve e mottóra alapozva készít különleges, s olykor könnyfakasztóan finom paprikakrémeket- és szószokat. Jelenleg a szügyi házaspár gazdaságában kétszáz négyzetméteren négyféle csilipaprika – közöttük a világ két legerősebbje – is megterem.

Palchuber Kinga

Elek Péter gazdaságának fóliasátrában mutatja az egyik legerősebb csilifajtát

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Meggyes ütős, vörös démon, sejtelmes alma, drakula gróf, tréfás mézes… – ilyen, s ehhez hasonló hangzatos és humoros fantázianevek díszítik a szügyi csiliszószok parányi üvegcséit. Elek Péter ravasz mosollyal az arcán mutatott az asztalon kóstolásra váró krémekre, amelyek láttán rögtön tudtuk: ízlelőbimbóink erőpróba előtt állnak. A gyümölcsös, kissé pikáns szószoktól indulva jutottunk el az extrém erős paprikakrémekig, amelyek lelkes ízlelgetése után megállapítottuk, hogy a szügyi szószok ízletesek és különlegesek, sőt olykor már-már könnyfakasztóan finomak…

– A feleségemmel imádjuk a csípős ízeket! Évekkel ezelőtt készítettem először házilag néhány üveg csiliszószt a családnak, amelyek ízére a környékbeli ismerősök és a barátok is rákaptak. Mire észbe kaptam, már el is fogyott! – mesélte nevetve Elek Péter, aki ezt követően meglátta a fantáziát az „ütős” termékek előállításában.

Elek Péter gazdaságának fóliasátrában mutatja az egyik legerősebb csilifajtát
Fotó: L.B. / NMH

A házaspár egyre különlegesebb szószokkal kezdett el kísérletezni, majd 2019-ben Palóc Betyár Farm néven elindították vállalkozásukat. A csilikrémeket a saját gazdaságukban termelt alapanyagokból készítik: jelenleg kétszáz négyzetméteren, négyféle erős paprikát termesztenek. – Magyarországon több mint 250 fajtája ismert a csilinek, mi ebből Szügyön jalapenót, habanerót, skorpiót, és carolina reapert nevelgetünk a fóliasátor alatt. Utóbbi kettőt a világ legerősebb paprikáiként tartják számon… A környezeti adottságokra, a vízigényre és a hőmérsékletre nagyon oda kell figyelni, ugyanis igen kényesek a kicsikék! – mondta Elek Péter, aki büszkén mutatott körbe nagyra nőtt palántáin is.

Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.

Elárulta, hogy a paprikáknak nem csupán a gondozási igényük más és más, de az ízük és az erősségük is különböző. Feleségével rengeteget kísérletezik, hogy az általuk termesztett fajtákat milyen hozzávalóval célszerű összepárosítani. – Igyekszünk mindenkihez elérni, ezért különböző erősségű és ízesítésű krémeket álmodtunk meg. Az enyhe és gyümölcsös termékek almával, barackkal, vörös áfonyával és meggyel vannak megbolondítva, de a pikáns jellegű mézes-mustáros is nagy kedvence vásárlóinknak. A közepes erősségű krémeket ketchuppal, zellerrel és fokhagymával ízesítettük meg, de a bevállalósabbaknak két extra ütős szószt is kínálunk. Egyes szószokhoz különféle fűszernövényeket, esetleg házi pálinkát is hozzáadunk – sorolta Elek Péter.

A szügyi csili ereje határtalan
Fotó: L.B. / NMH

A szügyi „erőt” országszerte népszerűsítik a nagyobb fesztiválokon, de Nógrád megye rendezvényein is rendre próbára teszik az ízlelőbimbókat. – Sokan kedvelik a csípős dolgokat, így bárhol járunk is, az emberek bátran megkóstolják a legerősebb szószokat is – mondta Elek Péter. A házaspár frissensültekhez, sajtokhoz, süteménybe, levesbe és teába is bátran ajánlja a megyében egyedülálló termékeit.

A szószok mesterei szeretnék még tovább bővíteni a termékkínálatot, hogy megmutassák a világnak: a szügyi csili ereje határtalan!

Csiliben rejlik az egészség, sok jótékony hatása van

A csili fogyasztásának számos jótékony hatása van az emberi szervezetre: egyebek mellett A-, B1-, B2- B6- és C-vitamint és kapszaicint is tartalmaz. Kutatások bizonyítják, hogy az erős paprika fogyasztása segíti a súlycsökkenést és megakadályozza a zsír lerakódását, de képes elpusztítani a rákos sejteket is. Emellett az erős paprikát a népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák fájdalomcsillapításra. Többek között enyhíti az erős migrénes fájdalmakat és a fogfájást, ugyanakkor a reumatikus fájdalmak és a gyulladások is csökkenthetők általa. A csilipaprika enyhíti a torokgyulladást, segít az eldugult orron és megszünteti a kínzó köhögést. A csili hatóanyagai sem a meleg, sem a hideg ételekben nem károsodnak, így bármit is ízesítsünk vele: nem veszít hatékonyságából. Érdemes azonban odafigyelni, hogy ne essünk túlzásba, hiszen egy bizonyos szint felett a túlzott „erő” többet árt, mint használ.

 

Címkék#csili

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában