Vedd a nógrádit

2020.09.10. 19:45

Hollókő festői ófalujában kínálja ízletes sajtjait a szécsényi házaspár

Idestova hat éve már annak, hogy a szécsényi Horváth László és felesége, Gyöngyi saját kezűleg, a legnagyobb odafigyeléssel készítik a legkülönfélébb sajtokat Hollókő festői ófalujában. A Gazduram Sajtbolt idilli környezetével csábítja a vevőket a takaros portára, ahol a többféle ízvilágú és fajtájú házi sajtok rendre rabul ejtik az ízlelőbimbókat.  

Palchuber Kinga

Horváth László és felesége a jövőben is szeretnének még ízletesebb és minőségibb sajtokat készíteni

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A Magyarországon egyedülálló világörökségi kis falu több mint százéves házai között fedezhetjük fel Horváth László sajtműhelyét és boltját, amely apró fakerítésével és takaros udvarával rögtön mesebeli érzést teremt. A küszöböt átlépve a porta hagyományokat éltető berendezési tárgyai csak tovább fokozzák ezt a varázsos múltidézést, ahol a pultba kihelyezett megannyi sajtfélének szinte lehetetlen ellenállni.

– A nagyszülők is foglalkoztak egykor házi tejtermékek készítésével odahaza, mi pedig több mint tíz évvel ezelőtt egy kapolcsi fesztiválon határoztuk el a feleségemmel, hogy megpróbálunk házilag sajtot készíteni – mondta érdeklődésünkre Horváth László.

Horváth László és felesége a jövőben is szeretnének még ízletesebb és minőségibb sajtokat készíteni
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

A család e rendezvényen ugyanis több sajtkészítővel beszélgetett a szakma csínjáról-bínjáról, míg végül az egyik sajtmestertől eszközöket is vásároltak a házi sajtkészítés megkezdéséhez. László és Gyöngyi eleinte csak hobbiból állította elő a finomságokat, majd a barátok biztatására egy saját vállalkozás beindítására adták a fejüket.

– Az ismerősök addig győzködtek, hogy komolyabb vizekre eveztünk a sajtkészítés területén, majd folyamatosan újabb ízvilágú termékeken is ötleteltünk. Jelenleg már 25–30 féle sajtot készítünk, bár ezeket nem egyszerre, hanem felváltva árusítjuk a boltban – tette hozzá a sajtkészítő.

E különleges kézműves termékeket már idestova hat éve árulják a hollókői Gazduram Sajtboltjában, amelynek szomszédságában található a műhely és az érlelő is.

A gomolya és a parenyica az egyik legkedveltebb a sajtok között
Fotó: H. Cs. / NMH

– Az évek alatt folyamatosan fejlődtünk, így amikor már kinőttük az otthoni konyhánkat, akkor megpályáztuk az ófalui helyszínt. Azóta itt áruljuk és készítjük termékeinket – ismertette Horváth Gyöngyi, aki úgy érzi: igazi hivatását és szenvedélyét is megtalálta a vállalkozásban.

Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.

A család először gomolya sajtokkal kísérletezett, ma már egyebek mellett petrezselymes-fokhagymás, chilis, borsos, lila hagymás, aszalt szilvás, fokhagymás, csemegepaprikás, kapros-uborkás ízben is kínálják. Emellett natúr és ízesített félkemény, krém-, mozzarella, érlelt, grill-, camembert, parenyica- és nemes penészes sajtok is erősítik a termékpalettát.

Ízletes sajtjaikat sokféle fűszerrel és füstölve is előállítják
Fotó: H. Cs. / NMH

– Igazi különlegességnek számít a hollókői batyu, amely egy olasz sajtféle, a burrata mintájára készül. E finomságot a nógrádi verzió szerint kívülről tehéntejből készült mozzarella borítja, míg a belsejébe krémsajtot töltünk. Olyan lesz a végeredmény, mint egy mesebeli pénzeszsák… – mondta Horváth László, hozzátéve: – Ízletes sajtjainkat sokféle fűszerrel és füstölve is előállítjuk, amelyek fő alapanyagát, a tejet saját teheneink és kecskéink adják.

Horváth László és felesége a jövőben is szeretnének még ízletesebb és minőségibb sajtokat készíteni, hogy országszerte híre menjen a „hollókői gazdúr” finomságainak. Bár munkája reggeltől estig bőven akad a sajtkészítőknek, azonban azt mondják: nem adnák semmiért a „sajtos” vállalkozást.

Sikerek övezték a sajtmustrákat

Horváth László boltjába ma már a megyehatáron túlról is rendre visszajárnak a vendégek. Mint mondta: főleg a nyári hónapokban érkezik sok vásárló, a gyerekek mindig kaphatók egy kis sajtkóstolásra. A vevői visszajelzések mindig pozitívak, amelyek megerősítik a sajtkészítőket abban, hogy jó úton járnak. A tulajdonos szerint a gomolya és a parenyica az egyik legkedveltebb a sajtok között. – Előzetes időpont-egyeztetés esetén a sajtkészítés egyes részleteibe is bepillantást nyújtunk a gyerekcsoportoknak, a fiatalok élvezik az új élményt! – mondta Horváth László, aki a hollókői sajtokkal több rendezvényen is rendre bemutatkozik. A család visszatérő résztvevője az országos sajtmustráknak, ahová az országhatáron túlról is érkeznek sajtmesterek a termékeikkel. Az eseményen több alkalommal ezüst- és bronzminősítéssel jutalmazták a Horváth család sajtjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában