Vedd a nógrádit

2020.09.04. 19:50

Csokis, citromos-lime-os, narancsos, mentás és fahéjas méz is készül Karancskesziben

Többgenerációs családi és baráti hagyományt folytatva Kovács Viktor immár 30, míg Nagy Boldizsár 12 éve foglalkozik méhészettel és különféle mézes termékek előállításával a faluban. A két méhész három éve már össze is dolgozik az „édes” bizniszben, s azt vallja: a siker titka nem a mennyiségben, hanem a méz minőségében rejlik…

Palchuber Kinga

Összefogtak. Kovács Viktor és Nagy Boldizsár családja is méhészkedik már generációk óta

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Kovács Viktornak és Nagy Boldizsárnak szinte a vérében csörgedezik a méhészet: mindkét család már generációkra visszamenően minőségi mézek előállításával foglalkozott. – Már régóta jó barátság fűz Boldizsárékhoz, fiatalon rengeteget tanultam az édesapjától a méhekről és a szakmáról. Három éve vetettem fel Boldizsárnak azt az ötletet, hogy egyesíthetnénk tudásunkat és közösen indíthatnánk mézes vállalkozást – mondta érdeklődésünkre Kovács Viktor.

Eleinte Boldizsár szkeptikusan fogadta a tervet, de ma már nem bánja, hogy összefogtak Viktorral. – Most 190 méhcsaládról gondoskodunk, s folyamatosan fejlesztjük eszközeinket és módszereinket. Sikerünk titka talán az, hogy a hangsúlyt nem a mennyiségre, hanem a minőségre fektetjük – tette hozzá Nagy Boldizsár. A két méhész igyekszik minél több fajta mézet előállítani, így termékeik között található termelői akác-, vegyes virág-, erdei-, meggyvirág-, repce-, selyemfű-, hárs- és napraforgóméz, valamint mézharmat is.

Összefogtak. Kovács Viktor és Nagy Boldizsár családja is méhészkedik már generációk óta
Fotó: L.B. / NMH

– Korlátozott mennyiségben ízesített mézeket is készítünk, egyebek mellett csokoládés, citromos-lime-os, narancsos, mentás, fahéjas és propoliszos termékek találhatók a palettában. A hideg hónapokra kísérleteztük ki a téli varázs ízvariációt, amelyben a narancs, a fahéj és a szegfűszeg tökéletesen harmonizálnak – ismertették a karancskeszi méhészek.

Kiemelték: a méz egészségmegőrző szerepe széles körben ismert, ugyanakkor ahány fajtája van, annyiféle a jótékony hatása. A „nógrádi arany” többek között fogyasztható meghűlésre, köhögéscsillapításra, hörghurutos panaszok enyhítésére, nyálkaoldásra, immunrendszer erősítésre, vértisztításra és a szívműködés szabályozására is. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, illetve az egészségtudatos életmód fenntartásához.

– A méhészkedés egész évben folyamatos munkát ad. Ugyanakkor elmondható, hogy méhészetileg az egyik legrosszabb helyen élünk, ugyanis a régiót tekintve elsősorban csak az akáchoz vagyunk közel. Északi méhészekként a többi mézlegelőre mindig vándorolnunk kell… – ismertette Viktor és Boldizsár.

Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.

A méztermelőknek jelenleg két telephelyük van: egy a szaporulatnak, egy pedig a termelő családoknak. A tapasztalatok szerint az őszi és téli hónapokban növekszik a kereslet a mézek iránt, a legtöbben az akácmézet keresik a megyében.

Viktor és Boldizsár idén mintegy 10 nógrádi óvodának több mint 80 kilogramm termelői mézet adományozott, hogy a gyerekek ne mézhelyettesítő szirupot kapjanak a valódi finomság helyett. Országosan az elsők között ajánlották fel ezt a lehetőséget az intézményeknek. A kezdeményezést minden évben szeretnék folytatni. Terveik között szerepel, hogy Salgótarjánban hiánypótló mézes boltot nyissanak és kibővítsék a községi telephelyet is.

Propoliszból készítenek baktériumölő és immunerősítő kivonatot is

A propolisz valójában egy olyan ragacsos anyag, amelyből tinktúrát – híg gyógynövénykivonatot – lehet készíteni.

– Ez egy barnás színű, mézes-alkoholos illatú folyadék, ami fogyasztható mézbe és vízbe keverve, vagy éppen kockacukorra vagy kekszre csepegtetve – ismertették a méhészek. Hozzátették: e kivonat természetes csodaszer, hiszen baktériumölő hatását megőrizve számos egészségügyi problémára nyújt megoldást. Többek között erősíti az immunrendszert, segíti a nátha, az influenza és a torokfájás leküzdését, jól alkalmazható a húgyúti fertőzések kezelésében, normalizálja a vércukorszintet, gyulladáscsökkentő hatása van, gyorsítja az égési sebek gyógyulását, enyhíti a fogfájást, megszünteti a herpeszt, csökkenti a hasfájást, de kiváló a magas vérnyomás ellen is. A propolisz tehát mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazható. A termelők azt is elárulták: a méz egyik különleges tulajdonsága, hogy soha nem romlik meg. A kristályosodás természetes állapot, de az üveget meleg vízbe helyezve újra folyékonnyá válik a finomság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában