Vendégmunkások

2024.02.15. 11:20

Külföldi munkaerőt vett fel a salgótarjáni Bumchun, de nem sértett jogot a szaktárca szerint

Reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a dél-koreai Bumchun vállalat salgótarjáni üzemében történt, hatvanfős létszámleépítésére.

Nool.hu

Külföldi munkaerő alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha magyarral már nem tölthetők be az üres álláshelyek.

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

A magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása a jelenlegi jogszabályok szerint nem nyert egyértelműen bizonyítást – írja cikkében a Világgazdaság. 

"A jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből. Mint azt korábban megírtuk, a dél-koreai tulajdonú Bumchun vállalat a salgótarjáni üzemében hatvanfős létszámleépítést hajtott végre, a kirúgott magyarok helyére pedig vietnámi vendégmunkások érkeztek" – áll a cikkben.

Nem nyert bizonyítást, hogy a magyarok helyett alkalmazták a vietnámiakat

A sajtóban megjelent hírekre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nógrád Vármegyei Kormányhivatallal közösen azonnali foglalkoztatásfelügyeleti vizsgálatot indított a Bumchun Precision Hungary Kft.-nél még januárban.

Az első helyszíni ellenőrzés alapján megállapítható, hogy kisebb munkaügyi jogsértések, szabálytalanságok előfordultak a vállalkozásnál és a munkaerő-kölcsönzők által foglalkoztatott külsős alkalmazottaik foglalkoztatásánál. A magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása a jelenlegi jogszabályok szerint nem nyert egyértelműen bizonyítást – írja a Világgazdaság cikke.

Szigorú idegenrendészeti törvény védi a magyar munkavállalókat

Hozzáteszik: a szakszervezetek szerint "a salgótarjáni eset kapcsán kiderült, hogy nemcsak nehezebb, de költségesebb is kirúgni a külföldi munkavállalókat, főleg, ha ez az adott vállalat megrendelésállományának esése miatt következik be." A Világgazdaság cikke kifejti továbbá, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban nyomatékosan felhívta közel 30 munkaerő-kölcsönző cég figyelmét is arra, hogy csak és kizárólag akkor érkezhetnek külföldi munkavállalók, ha magyar munkaerő már nem áll rendelkezésre. A munkaerő kölcsönzésével foglalkozó cégeknek ekként kell alakítaniuk tevékenységüket a hétköznapokban, hozzájárulva a magyar munkaerő előtérbe helyezéséhez.

A magyar munkaerő védelmére az Országgyűlés minden korábbinál szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el.  A tények teljes körű feltárásához szükséges vizsgálatok a következő hetekben tovább folytatódnak a salgótarjáni cégnél – írja a cikk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!