Drámapedagógia

2024.04.28. 14:40

Arany minősítést szereztek a rétsági gyermekszínjátszók a Weöres Sándor találkozón

A Magyar Drámapedagógiai Társaság gondozásában immár 33. alkalommal rendezték meg a napokban a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Nógrád megyei fordulóját a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az országos fesztiválon a Rétsági Általános Iskola Gyöngyöcskék társulata képviselheti majd vármegyénket.

Lukács Zsófia

Szép sikerrel büszkélkedhetnek a rétsági gyerekek

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A balassagyarmati művelődési központ már a kezdetektől fogva otthont ad a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Nógrád vármegyei fordulójának. Jakus Juli, a találkozó szervezője portálunknak elmondta: szombaton 9 csoport 100 gyermekszínjátszója lépett színpadra, az előadásokat Dolmány Mária drámapedagógus, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja és Pátkai Mónika drámapedagógus értékelte.

– Fontos, hogy őrizzük ezt az évtizedek alatt kialakult hagyományt a gyermekszínjátszásban. Ez az egyetlen olyan rendezvénysorozat, amely a gyermekszínjátszókat összefogja országosan. Bár verseny, mert mindenképp díjazást érnek el, de leginkább az a jelentősége, hogy találkoznak egymással a társulatok és megmutatják egymásnak azt, hogy hol tartanak. Az eseményen a csoportvezetőkkel szakmai beszélgetést is folytatunk, amelyben rengeteg tanulási lehetőség van – mondta el portálunknak Dolmány Mária.

Egymástól is tanulnak a gyerekek az előadások megtekintésével

Kiemelte: a csoportok megnézik egymás előadását és látják azt, hogy mások hogyan dolgoznak, hogyan gondolkodnak egy-egy történetről. Barátságok szövődnek, együtt gondolkodnak, ami már egy hatalmas sikere a találkozónak. Az országos finálé pedig egy olyan seregszemle, ami azt hivatott bemutatni, hogy éppen milyen színházi formákat használnak a gyerekek és hol tart most a gyermekszínjátszás. A drámapedagógus arról is beszámolt, hogy jelentősen növekedett az elmúlt évekhez képest a csoportok száma.

– A pandémia után elég nehezen állt lábra ez a terület is, de most úgy tűnik, hogy az oktatásban tapasztalható nehézségek ellenére nőtt az igény arra, hogy ne csak a saját kis közegükben mutassák meg magukat a színjátszók– fogalmazott Dolmány Mária.

Győztek a Gyöngyöcskék, ők képviselik a vármegyét

A találkozón a Rétsági Általános Iskola Gyöngyöcskék társulat előadását ítélte a zsűri a legjobbnak. A Kormos István verses meséjéből készült, Fontányi Andrea által rendezett és átdolgozott A kevély kiskakas című színdarab ezáltal arany minősítést szerzett.

A Rétsági Gyöngyöcskék képviselik a következő fordulón Nógrád vármegyét május 12-én Budapesten a Marczibányi Művelődési Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában