Hallgassa élőben!

Fényesen csillog az aranyérem

A Berkenye csapata a 2007–2008, majd a 2012–2013-as évadban első helyen végzett a megyei I. osztályban. A legutóbbi 2020–2021-es szezonban újra bajnoki címet szereztek, így fennállásuk óta ez már a harmadik aranyérem ebben a vonalban, de feljebb most sem léptek. A remek szereplésről Mohácsi Lászlót kérdeztük, aki 2017 júliusától irányította a csapatot.

– Milyen célokat jelöltek meg a csapat számára?
– German József klubigazgatónkkal három fő célkitűzést állítottunk a csapat elé. Az első cél – ami már évek óta a legfontosabb elvárás is – az volt, hogy jó közösséget formálva, igazi csapatként lépjünk pályára és nyerjünk vagy veszítsünk, tegyük azt úgy, hogy viselkedésünkkel (még a felfokozott hangulat ellenére sem) ne hozzunk szégyent a településre és az egyesületre. A második és harmadik szakmai cél tekintetében is elérhető célokat állítottunk a csapat elé, mégpedig a Magyar Kupában országos főtáblára kerülést, míg a megyei I. osztályban a dobogót céloztuk meg. A bajnoki fordulók előrehaladtával alakult ki az az elhatározás, hogy amennyiben lehetséges, mindent tegyünk meg a bajnokság megnyeréséért.

– Miként értékeli az együttes eredményes szereplését?
– Az elmúlt négy évben a keretet folyamatosan fejlesztettük azért, hogy akár ilyen eredmény is kifuthasson. A csapat játéka is folyamatosan fejlődött, és itt ne arra gondoljon senki, hogy mindig parádésan játszottunk, inkább taktikailag értünk révbe, hiszen volt olyan, hogy a csapat nem játszott túl jól, de mégis volt benne annyi, hogy a vereséget döntetlenre, a döntetlent győzelemre fordítsa. Egy sorozat végén az lesz a bajnok, aki a legkevesebb hibát követi el, nem az, aki egyáltalán nem hibázik. Véleményem szerint ebből a lelkületből születnek a bajnokok. Mi ebben az évben kiérdemeltük a bajnoki címet, mert ebben a lelkületben játszottunk!

– Voltak-e problémák a bajnokság folyamán?
– A problémák (sérülések, betegségek, munkahelyi, családi elfoglaltságok) velejárói egy amatőr csapat mindennapjainak, mindez a pandémiahelyzet miatt még fokozódott is. Azonban próbáltunk mindenre figyelni és előre felkészülni a keret létszámának és minőségének kialakításakor, az eredmények azt mutatják, hogy ezt sikerrel tettük.

– Kikkel volt elégedett, mely csapatrész nyújtotta a legjobb teljesítményt?
– Mivel a bajnokságban magasan a legtöbb gólt szereztük, elégedett vagyok a támadójátékunkkal, és mivel a kapott góljaink száma is a második legkevesebb a mezőnyben, a védekezésünkkel is elégedett lehetek, de mindezt csak együttesen, egymást segítve, egy-egy mérkőzésen néhány kiemelkedő teljesítményt nyújtva érhettük el.
Gondolatok a legjobb teljesítményt nyújtókról: Hisbéli András a legnagyobb. Debre Máté őrült, nagy jövő előtt. Rácz Levente foci, egyetem, tehetség. Bogdán Máté éretlen jelen, fejlődő jövő. Schlenk Kristóf több foci, kevesebb motor, no sinter. Porvay Bálint a legyőzhetetlen. Bábik Krisztián ismét csúcsformában. Keresztes Gábor stabil, bajnok, snüsz. Szanda Dominik jövőre nagy erősítés lesz. Mohácsi Levente, fiamként nehezebb, köszönet, hogy együtt. Hesz Ferenc nyugodt, fényes helyi jövő. Illés Tamás a csendes erő. Rottek Péter a legfontosabb ember, a kapitányunk. Kántor Barnabás az NB-s jolly joker. Dömök Enrikó még éretlen tehetség. Balázs Márk az utazó segítség. Mátyás Péter sokszor magasabb szinten. Less Krisztián nélkül nem sikerült volna. Balga Balázs NB-s jövő előtt. Fábri Tamás a nem egyszerű gólzsák. Greff Ádám kolléga és egy bajnok.

– Kik segítették a csapat munkáját?
– Elnökünk Debre Erzsébet, klubigazgatónk German József, technikai vezetőnk Hörnyék Károly nap mint nap segítették munkájukkal, támogatásukkal, jelenlétükkel a csapatot. Panykó György masszőrünk munkája elengedhetetlen a jó eredmény eléréséhez. És persze a törzsszurkolóinknak (Zoli bácsi, Pisti bácsi, Törpe, Néger, Lajos), barátainknak is kijár a köszönet a munkájukért, a támogatásukért és azokért a vendéglátásokért, amiknek köszönhetően még jobban egységgé kovácsolódtunk.

– Az együttes nem indult az osztályozón a magasabb osztályba jutásért.
– Kijelenthetem azt, amit Berkenyén megtapasztaltam és amit sokan nem hisznek el, mégpedig azt, hogy itt nem a pénz dominál. Hogy nem lett-e volna meg a megfelelő háttér? Attól függ, hogy ki mire gondol? Az egyik az anyagiak, de, mint mondtam, itt nem a pénz dominál és egyáltalán nem biztos, hogy azért, mert nincs, inkább az elvek miatt, amit most nem bontanék ki, úgy is mindenki azt gondol, amit csak akar. A másik az utánpótlás kérdése, ilyen kis településen nagyon nehéz megoldani, de nagy dolog, hogy a Bozsik-programban így is szerepelnek csapataink. Nyáron gyerekeket táboroztat az egyesület és nem hátradőlve, legyintve az egészre és kihasználva a megyén túlról érkező utánpótlás-segítséget ül az egyesület, hanem dolgozik a jövőn is. A válaszom a kérdésre az, hogy itt, Berkenyén a cél egy jól szervezett, amatőr csapat minél sikeresebb szerepeltetése a megyei sorozatokban.

– A Nógrád Megyei Kupában kivívták a főtáblára jutást a Magyar Kupában. Ez is szép siker.
– Alapvető célja az egyesületnek, hogy minden évben kijusson az országos főtáblára, ezt a célt ebben az évadban túlszárnyaltuk a megyei kupa megnyerésével. Nagyon színvonalas mérkőzésen érdemeltük ki a kupát az egyik legfőbb riválisunk, a Karancslapujtő csapata ellen. Igazi élmény volt a mérkőzés, hiszen nagyszerű környezetben, sok néző előtt, igazi kupahangulatban sikerült elhódítani a kupát. Ezzel a trófeával végérvényesen bearanyoztuk a bajnoki évadunkat!

– Mikor kezdik a felkészülést az elkövetkező bajnoki évadra?
– A csapat a kissé hosszúra nyúlt sikeres szezon után lehet, hogy kicsit hosszabb szünetet kap majd, de úgy gondolom, hogy július közepe felé ismét elkezdi a felkészülést a következő szezonra a csapat, de most már nem az én irányításommal. Június végével elválnak útjaink a Berkenye együttesével. Ezt már több mint egy hónapja megbeszéltem German Józsi klubigazgatóval, aki nehezen, de elfogadta a döntésemet. Véleményem szerint szükség van az új impulzusokra a csapat körül, szükségem van nekem is az újbóli feltöltődésre, végül is négy tartalmas és sikeres év van mögöttünk, mondhatom, hogy a végére kimaxoltuk a lehetőségeinket. Összességében hálás vagyok a klubnak, hogy lehetőséget kaptam és kitartottak mellettem. Nagyon megszerettem Berkenyét! Ugyan most búcsúzom, de nem örökre! Hamar vissza fogok térni, immár „egyszerű” látogatóként, szurkolóként, segítőként, és majd, mikor kimegyek a meccsekre, a szurkolókkal, barátokkal önfeledten sztorizgathatunk, italozhatunk, és még a játékvezetők ítéleteit is nyugodtan kommentálhatom majd.

A számok tükrében

Őszi végeredmény, pótolt meccsek után
1. Berkenye 13 10 3 0 44–11 33
Végeredmény
1. Berkenye 26 18 5 3 87–28 59
Mérkőzésről mérkőzésre
1. forduló: Berkenye–Szendehely 3–1. 2.: Szécsény–Berkenye 3–7. 3.: Berkenye–Palotás 3–1. 4.: Berkenye–Héhalom 0–0. 5.: Karancslapujtő–Berkenye 1–1. 6.: Berkenye–Unicum FC Mohora 3–0. 7.: Diósjenő–Berkenye 1–2. 8.: Berkenye–Mátraterenye 1–1. 9.: Nőtincs–Berkenye 1–2. 10.: Berkenye–Rimóc 12–0. 11.: Érsekvadkert–Berkenye 0–2. 12.: Berkenye–Építők KC 6–1. 13.: Pásztó–Berkenye 1–2. 14.: Szendehely–Berkenye 0–5. 15.: Berkenye–Szécsény 7–1.
16.: Palotás–Berkenye 3–3. 17.: Héhalom– Berkenye 1–3. 18.: Berkenye–Karancslapujtő 0–0. 19.: Unicum FC Mohora–Berkenye 2–1. 20.: Berkenye–Diósjenő 0–1. 21.: Mátraterenye–Berkenye 5–1. 22.: Berkenye–Nőtincs 5–2. 23.: Rimóc–Berkenye 0–2. 24.: Berkenye–Érsekvadkert 6–1. 25.: Építők KC–Berkenye 0–7. 26.: Berkenye–Pásztó 3–1.
Gólszerzők 18 gólos: Fábri Tamás. 14: Mátyás Péter. 13: Less Krisztián. 9: Greff Ádám.
7: Balga Balázs, Dömök Enrikó. 5: Bábik Krisztián. 4: Rottek Péter. 3: Hesz Ferenc. 2: Illés Tamás, Kántor Barnabás, Rácz Levente Dávid. 1: Keresztes Gábor.
Magyar Kupa Megyei selejtező. 1. forduló: Berkenye – erőnyerő. 2.: Pásztó–Berkenye 1–1 (0–1) – büntetőkkel: 2–4. 3.: Berkenye–Mátraterenye 0–1 (0–0).
Nógrád Megyei Kupa
1. forduló: Berkenye–Unicum FC Mohora 6–1 (3–1). 2.: Berkenye–Héhalom 4–1 (4–0). 3.: Szécsény–Berkenye 2–2 (2–0) – büntetőkkel: 2–3.

Hozzászólások

Hagyományteremtés
Áder János: a Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához
megyenap / 19 perce
Kövér László a nógrádi megyenapon: növelni kell a szülőföld megtartó erejét
Növelni kell a szülőföld megtartó erejét, mert az elmúlt harminc évben 25 millió munkavállaló távozott Nyugat-Európába Kelet- és Közép-Európából, és ez az elvándorlás legalább ezermilliárd eurójába került az érintett országoknak – erről beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Salgótarjánban.
szokatlan / 22 perce
Máris nagyobb az ózonlyuk, mint a teljes Antarktisz (videó)
ez is jól áll neki / 33 perce
Ritkán láthatjuk így Palvin Barbit: különleges képek készültek róla
Párbeszéd / 1 órája
Nyílt levélben válaszolt Robert Wilson amerikai rendező vádjaira Vidnyánszky Attila
kitüntetés / 1 órája
Rangos kitüntetést vehetett át: a polgármester is gratulált a szécsényi főépítésznek
Nool
PirosLábos / 2 órája
Világzenei fesztivált rendeznek a Szentendrei-szigeten
in vino veritas / 2 órája
Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator