Medveészlelés

2024.04.30. 17:20

Ismét medve járhatott Szilaspogony közelében?

Testvérportálunk, a Heol.hu istenmezejei olvasója szerint egy hárombocsos anyamedvét láttak Szilaspogony közelében. Állítása szerint lovakat is megriasztott a medve a településen.

Nool.hu

Szilaspogony közeléből érkezett olvasói bejelentés

Forrás: Illusztráció | Pexels

A Heol.hu írta meg, hogy Szilaspogony közelében a kirándulók rendre beszámolnak medvenyomokról, fák törzsén látható kaparásnyomokról, de megfigyelések szerint egy vadetető szóróra is jár egy példány. 

A portál érdeklődésére Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) zoológiai szakreferenseelmondta: a barnamedve jelenléte 2008 óta észlelhető a BNPI három vármegyényi működési területén. Medveészleléssel kapcsolatos, ügyeleti telefonszámukra érkezett lakossági bejelentést három hete kaptak, akkor az észlelést követően, egy hetes késéssel. A megfigyelő csupán medvenyomokról tett bejelentést, Ivád községhatárból. 

"A referens szerint valószínűleg ezzel azonos egyed nyomait észlelték Szentdomonkos határában is, a fentebb említett megfigyeléssel azonos időszakból. Egy helyi, istenmezejei vadgazdálkodótól származó információjuk szerint utoljára tíz napja észleltek medvét, akkor egy magányos példányt figyeltek meg. Tehát a bocsokkal járó anyamedve jelenlétét a rendelkezésre álló megfigyelések, kamerafelvételeik alapján jelenleg nem tudják megerősíteni."– írták.

Portálunk nemrég számolt be arról, hogy medvenyomokat láttak Mátranovák közelében is.

Szilaspogony közeléből már többször jelentettek medvére utal nyomokat:

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában