hirdetés

2019.12.17. 09:45

A világításkorszerűsítéssel sokat nyerhet!

A LED egyre fontosabb szerepet tölt be a világítástechnikai megoldásokban, ráadásul az alkalmazási területük is egyre szélesebb. A LED technológia számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyeket érdemes ismerni, ha világításkorszerűsítést tervezünk.

A LED fényforrások leggyakrabban emlegetett előnyös tulajdonsága a rendkívüli energiatakarékosság. A magas minőséggel rendelkező korszerű fényforrások 130-140 lumen/W leadására képesek, ami a régi wolframszálas izzókhoz képest 90%-ot meghaladó energiamegtakarítást jelent. Ennek köszönhetően nem túlzás azt állítani, hogy a LED fényforrás nem csak pénztárcakímélő, hanem környezettudatos választás is.

Az energiatakarékosság mellett a kivételesen hosszú élettartamot is meg kell említeni. A hagyományos wolframszálas izzóktól nagyjából 1000-1200 munkaórát várhattunk, e tekintetben a halogénizzók sem jelentettek túl nagy előrelépést. A LED fényforrások hozzávetőlegesen 50 ezer munkaórára képesek, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az élettartamuk vége felé közeledve jelentősen veszíthetnek a fényerejükből. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy átlagosan 25 ezer munkaóra után a LED fényforrások cserére szorulhatnak.

Látni kell azonban, hogy a LED fényforrások élettartama így is huszonötszöröse a régi wolframszálas izzókénak.

Mindezek mellett a LED fényforrások számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek figyelmet érdemelnek, illetve ami miatt érdemes használnunk őket. Érdemes tudni, hogy a LED fényforrások csakis az ultraibolya és infravörös között a látható fény spektrumában sugároznak, ennek köszönhetően a sugárzott fény nem árthat az érzékeny felületeknek, nem okozhat fakulást vagy károsodást.

A LED fény jól irányítható. Alapvetően nem gömbkarakterisztikájú fényforrásokról beszélünk, noha a gyártók törekednek arra, hogy minél szélesebb fényszórást biztosítsanak. A fény irányítása lehetőséget biztosít a további energiamegtakarításra. A fizikai tulajdonságok között a színhőmérsékletet is fontos említeni; a LED fényforrások a melegtől a hideg fehérig igen széles színhőmérséklet tartományt ölelnek fel, ráadásul a színvisszaadásuk is tökéletes.

Nem elhanyagolható az a tulajdonságuk sem, hogy kifejezetten kis mérettel rendelkeznek, így a kisebb méretű lapos lámpatestekben is elférnek. Ahol a méretükből adódóan a kompakt fénycsövek nem használhatók, ott a LED fényforrások jelentik az egyetlen energiatakarékos megoldást.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában LED fényforrások széles választékával találkozunk, így kiválaszthatjuk azokat a termékeket, amelyek a számunkra megfelelő színhőmérséklettel, fényerőséggel és karakterisztikával rendelkeznek.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában