Nógrádi iskolák

2021.01.20. 08:05

Kínálatból jelesre vizsgáztak: számos mesterség választható a Borbélyban

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Borbély Lajos Technikumában, Szakképző Iskolájában és Kollégiumában nemcsak keresett szakképzéseket, hanem igazi mozgalmas diákéletet találhatnak a jelentkezők.

Veres Edina

Élményekkel teli diákévekkel is gazdagodhatnak, akik a Borbélyban tanulnak

Forrás: BLTSzK

A NMSzC tagintézményének igazgatója, Fekete Zsoltné elmondta: elsősorban olyan fiataloknak ajánlja a Borbély Lajos Technikumot, Szakképző Iskoláját és Kollégiumát, akiket inkább a szakmák vonzanak, nem pedig a felsőoktatás.

– A mesterségek széles palettájából választhatnak nálunk a tanulók. Ötéves technikumi képzési formában hirdettük meg a gépjármű-me­chatronikai technikus, a kozmetikus technikus, a fodrász és a kéz- és lábápoló technikus képzést. Utóbbi újdonság nálunk, kéz- és körömtechnikus szakiránnyal kiegészülve. Ismertebb tartalma a műköröm­építés, a manikűr és a pedikűr. A technikumi tanulók először ágazati alapoktatásban vesznek részt, majd két év után választhatnak szakmát. A hároméves szakképző iskolai formában kilenc szakmában indítunk csoportot. Ezek az asztalos, a divatszabó, az épület- és szerkezetlakatos, a festő-mázoló és tapétázó, a hegesztő, a karosszérialakatos, a kőműves, a villanyszerelő és a gépjármű-mechatronikus. Ezek közül a korábbi évek tapasztalatai alapján a diákok körében a hegesztő szak volt a legnépszerűbb, ugyanakkor a munkaerőpiacon az épület- és szerkezetlakatosok iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. Ez utóbbi szakma elvégzése után szinte keresni sem kell a munkahelyet, csak kiválasztani, hogy melyik a legszimpatikusabb. Ezentúl az asztalos, a festő-mázoló és tapétázó vagy a kőműves is mind a mai napig hiányszakma – mondta Fekete Zsoltné, majd hozzátette: először a szakképző iskolák tanulói is ágazatra jelentkeznek, majd egy év eltelte után választják ki a kedvelt szakmát.

Élményekkel teli diákévekkel is gazdagodhatnak, akik a Borbélyban tanulnak
Fotó: BLTSzK

Az iskola emellett azoknak a diákoknak is lehetőséget kínál, akik 16. életévüket már betöltötték, de még nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel.

– Fontos kiemelni, hogy a Dobbantó program nem az általános iskolai ismeretek hiányát hivatott pótolni. Ez egy pályaorientációs képzés, amely alapkompetencia-fejlesztést tartalmaz. Elvégzése után a diákok folytathatják tanulmányaikat az úgynevezett műhelyiskolában. Itt részszakmát szerezhetnek akár hat, de legfeljebb huszonnégy hónap alatt. Végezhetnek például gipszkartonszerelőként, szobafestőként vagy hő- és hangszigetelőként. A részszakmával együtt alapfokú iskolai végzettséget is szereznek. Ennek köszönhetően viszonylag rövid idő alatt megtalálhatják a helyüket a munkaerőpiacon, és hasznos tagjává válhatnak a társadalomnak. Fontos kiemelni, hogy az összes képzési típusban ösztöndíj illeti a tanulókat, ami további segítséget nyújthat nekik és családjaiknak – közölte az igazgató.

Fekete Zsoltné mindemellett azt is kiemelte, hogy azok számára is megoldást tudnak nyújtani, akiknek problémát okoz a napi bejárás az intézménybe. A kollégium a belvárosban fekszik, jól felszerelt, így például a közösségi téren túl konditerem is található benne. A kollégiumban a szervezett tanulás és a felzárkóztatást segítő korrepetálás mellett folyamatos programok és kirándulások tarkítják a diákéletet. Így a szakmát – a technikusi képzés esetén érettségit is – igazoló bizonyítvány mellett élményekkel teli diákévekkel is gazdagodhatnak azok a diákok, akik a Borbélyban ismerkedtek meg a mesterfogásokkal.

Cél, hogy motiválják a diákokat és felszínre kerüljenek az erősségeik

A NMSzC Borbély Lajos Technikumában, Szakképző Iskolájában és Kollégiumában azok a diákok is segítséget kaphatnak, akik még nem tudták eldönteni, hogy merre tovább az általános iskola után. Az intézmény idén először hirdette meg a nyolcadik osztályt sikeresen elvégző tanulóknak az egyéves orientációs fejlesztés nevű képzést. A diákok betekintést nyerhetnek a különböző szakmákba, illetve azok közül a legoptimálisabb megtalálását céglátogatások segítik. A cél, hogy felszínre kerüljenek a diákok erősségei, sikerélményhez jussanak és motivációt szerezzenek a szakmatanuláshoz.

(x)

Címkék#iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!