Nógrádi iskolák

2021.01.25. 07:28

Színvonalas oktatás, családias atmoszféra a Szent-Györgyiben

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Szent-Györgyi Albert Technikuma színvonalas oktatással és családias légkörrel várja a jelentkezőket. A nyolcadikosoknak keresett és megélhetési biztonságot nyújtó szakmákat kínálnak, illetve szűkebb hazánkban egyedüli intézményként hirdetnek képzéseket a sportágazatban.

Veres Edina

Sinkóné Szren­ka Anikó, a NMSzC tagintézményének igazgatója elmondta: a Szent-Györgyi Albert Tech­ni­kum­ban a nyolcadik évfolyamot elvégző gyerekek elsajátíthatják az általuk választott szakma minden fortélyát.

– Iskolánk idén három ágazatban – egészségügyi, sport, valamint informatika és távközlés – hirdette meg az alábbi szakmákat: általános ápoló, mentőápoló, fitness-wellness instruktor, sportedző (labda­rú­gás)-sportszervező, infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus, valamint szoftverfejlesztő és -tesztelő. Ez utóbbit egyéves nyelvi előkészítő kurzus előzi meg, ahol a diákok az informatika nyelvével, az angollal ismerkedhetnek meg. Szerintem fontos, hogy a gyerekeknél megfontolt döntési folyamat előzze meg a pályaválasztást. A szakma alapjai iránt muszáj elkötelezettséget érezni. Az egészségügyi ágazatra jelentkező diák szempontjából fontos, hogy a gyógyítás és az emberek szeretete az első helyen szerepeljen – mondta Sinkóné Szrenka Anikó.

A diákok körében évek óta az egyéves nyelvi előkészítővel induló szoftverfejlesztő- és -tesztelő-képzés a legnépszerűbb. A Szent-Györgyiben megszerzett szakmákkal könnyen boldogulhatnak a diákok munkavállalóként, kiemelten igaz ez az informatikai ágazat képzéseit elvégzőkre. Az egészségügyi szakma is, különösen az elmúlt egy évben az egyik legmegbecsültebb hivatássá nőtte ki magát.

– A járvány idején mindenki számára világossá vált, hogy mekkora szükség van az egészségügyi dolgozókra. Gyakran hallani, hogy szinte kincset érnek az ápolók, akkora méreteket ölt a szakemberhiány. A megyében csak a mi iskolánk hirdetett sportágazatban képzéseket. A fitness-wellness instruktoraink is könnyen találnak munkahelyet, illetve biztos megélhetést a képzés elvégzése után, hiszen napjainkban egyre inkább felértékelődik az egészségturizmus szerepe. A tavaly óta futó labdarúgó szakon diákjaink elsődleges célja tapasztalataink szerint, hogy hivatalos futballistákká váljanak. Ehhez a felkészült oktatóink mellett az iskolánkkal együttműködő balassagyarmati utánpótlás-egyesület, a Palóc Farkasok is segítséget nyújtanak. Persze, a fiataloknak továbbra is adott a lehetőség, hogy a képzésünk keretében játékvezetői vagy edzői szintre fejlesszék a tudásukat. A diákjaink fejlődéséhez minden segítséget megadunk, így a továbbtanulásban is támogatjuk őket, akár egyéni felvételifelkészítéssel is. Főleg az informatikai ágazatban végzett diákjaink jelentkeznek főiskolára vagy egyetemre, természetesen a nálunk tanult szakirányon. Erre lehetőségük is van, hiszen a technikusi vizsga – az ötödik érettségi tárgy – teljesítése után emelt szintű bizonyítványt kapnak kézhez. Ez pedig plusz felvételi pontokat jelent – fejtette ki az igazgató.

Sinkóné Szrenka Anikó azt is hozzátette: nyilván a tanítás az elsődleges feladatuk, ugyanakkor sok iskolán kívüli programmal próbálják élményekkel gazdagítani a tanulóik diákéveit. Ennek köszönhetően az intézményükbe jelentkezőket színvonalas oktatás és családias légkör várja a Szent-Györgyiben.

Programokkal építenek közösséget

A NMSzC Szent-Györgyi Albert Technikumában nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítő programok, például sítábor, közös túrák vagy éppen a diáknap szervezésére. Rendszeresen csatlakoznak az Európai Diáksport Napja eseményeihez is. A technikum az Erasmus+ programban is részt vesz, így 2019-ben az egészségügyi ágazat tanulói háromhetes szakmai gyakorlatot teljesíthettek Németországban. Idén 70 éves lesz az iskola, amiről a tervek szerint háromnapos programmal kívánnak megemlékezni régi diákok bevonásával, mint például Kalocsai Zsuzsanna Jászai Mari-díjas operettprimadonna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!