Nógrádi iskolák

2021.01.27. 08:18

Kedvére való szakmát találhat a fiatal a gyarmati Mikszáth-ban

A sokrétű képzéskínálatnak köszönhetően könnyen találhatnak kedvükre való szakmát a pályaválasztók a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Mikszáth Kálmán Technikumban és Szakképző Iskolában. Az intézményben biztos megélhetést nyújtó szaktudást és élményekkel teli diákéveket szerezhetnek a jelentkezők.

Veres Edina

Fotós: Czibulya Márk

Fotós: Czibulya Márk

Zérczi Miklós, a NMSzC tagintézmények igazgatója elmondta: mind a jó, mind a gyengébb bizonyítvánnyal rendelkező tanulók megtalálhatják számításaikat a Mikszáth Kálmán Technikumban és Szakképző Iskolában.

– Iskolánk sokrétű képzéskínálattal várja a nyolcadik osztályt elvégzetteket. Az ötéves technikumi rendszerben a fiatalok pénzügyi-számviteli ügyintéző, közszolgálati technikus, kereskedő és webáruházi technikus, vendégtéri szaktechnikus vagy logisztikai technikus végzettséget szerezhetnek. A hároméves szakképző iskolai formában pedig a diákok a szakács, a pincér-vendégtéri szakember, a cukrász, a panziós-fogadós és a kereskedelmi értékesítő szakmákat tanulhatják ki. Mindemellett a pedagógiai munkatárs nevű szakgimnáziumi képzésünket is ajánljuk a pályaválasztók figyelmébe. Tanulmányaik kezdetétől a technikumi, illetve a szakképző iskolai diákok ösztöndíjat kapnak. Az ágazati alapvizsgát követően munkabér illeti őket, amit attól a cégtől kapnak a szakképzési munkaszerződésük alapján, ahol a gyakorlatukat töltik. Jellemzően a tanulók legjava vissza is tér ezekhez a foglalkoztatókhoz a bizonyítvány megszerzése után. Úgy gondolom, hogy napjainkban a szakma megszerzése, illetve az abban való elhelyezkedés biztos megélhetést nyújt a fiataloknak – mondta Zérczi Miklós.

Tavaly a nyolcadikosok körében a közszolgálati technikus, a pedagógiai munkatárs, a pincér, a szakács és a cukrász képzések bizonyultak a legnépszerűbbnek. Az itt végzettek keresett szakemberek a munkaerőpiacon. A NMSzC tagintézményének vezetője bízik benne, hogy a pincérek és a szakácsok iránt a járványhelyzet elmúltával az eddigieknél is nagyobb érdeklődés fog mutatkozni. A rendészeti képzést végzett tanulók szintén könnyen elhelyezkednek, hiszen a helyi büntetés-végrehajtó intézet, a rendőrség vagy a katasztrófavédelmi szervek folyamatosan keresik az új munkaerőt. Ugyan a kereskedelmi ágazatban indított képzések a diákok körében kevésbé felkapottak, a környék munkáltatói részéről mégis nagy igény mutatkozik az ilyen végzettségű szakemberekre.

– A tanulás mellett fontosnak érezzük, hogy lehetőséget kínáljunk a diákjainknak a szabadidejük hasznos eltöltésére. A diákönkormányzat sok programot szervez. Az iskola vezetésével és az oktatók közreműködésével évről évre megrendezzük a házi főzőversenyünket, rendszeresek a szervezett kirándulások, illetve sportprogramokból sincs hiány. A házi labdarúgó-, illetve a kosárlabdaversenyek mellett olyan különlegesebb sportok és játékok is teret kapnak nálunk, mint a biliárd, a darts vagy a póker. Van egy csapatversenyünk, az úgynevezett Túlélő-túra, amelyre több helyi iskolát is meghívunk résztvevőként. A cél a 25 kilométeres gyalogtúra, illetve a különböző állomásokon található fizikai vagy szellemi feladatok teljesítése. A versenyt mindig közös bográcsozás zárja – fejtette ki Zérczi Miklós.

Az igazgató hozzátette: a közösségépítő programok fontosak a diákévek alatt, ugyanakkor az első helyen mindig az áll, hogy a tanulókat kincset érő szaktudással vértezzék fel a Mikszáthban.

A Kárpát-medencében barangoltak

A NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola diákjai sokat utazhatnak. A Rákóczi Szövetség bázisiskolájaként a tanulók közül már sokaknak nyílt lehetősége bebarangolni a Kárpát-medencét. Jártak Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken és Kárpátalján is. Az intézmény részt vesz az Európai Unió Erasmus+ programjában is. A mikszáthosok eddig ennek köszönhetően Észak-Írországban, illetve Németországban is tölthették a szakmai gyakorlatukat. Az elmúlt két évben is nyert pályázatot az iskola, így ha a járványt felszámolják, akkor újabb országok nyílnak meg előttük.

Nógrádi iskolák

A dosszié további cikkei

SZAKMAKÍNÁLATUNK A 2021/2022-ES TANÉVRE

 

TECHNIKUMI OKTATÁS

Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Kereskedő és webáruházi technikus

Közszolgálati technikus

Vendégtéri szaktechnikus

Logisztikai technikus

SZAKGIMNÁZIUMI OKTATÁS

Pedagógiai munkatárs

SZAKKÉPZŐ ISKOLAI OKTATÁS

Pincér-vendégtéri szakember

Cukrász

Panziós-fogadós

Szakács

Kereskedelmi értékesítő

 

Címkék#hirdetés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!