Nógrádi iskolák

2021.01.28. 08:16

Jó ajánlólevél a gyáraknál, ha a Stromfeldben végzett a diák

A régiós cégek megyeszerte keresik és alkalmazzák a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Stromfeld Aurél Technikumban végzett diákokat. Az intézmény tanulói modern eszközökkel felszerelt tanműhelyekben, szakmai tapasztalatokkal felvértezett oktatóktól sajátíthatják el a meghirdetett képzések fortélyait.

Veres Edina

Bozó János, a NMSzC intézményének vezetője elmondta: a műszaki beállítottságú diákok a Stromfeld Aurél Technikumban könnyen megtalálhatják a szívüknek legkedvesebb hivatást.

– A nyolcadik osztályt elvégzetteknek a gépészet, az informatika és távközlés, valamint az építőipari ágazatokban kínálunk szakmákat. Ötéves technikumi rendszerben hirdettük meg a gépgyártás-technológiai technikus, a gépész technikus, az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, a szoftverfejlesztő és -tesztelő, valamint a magasépítő technikus képzéseket. Ezentúl a hároméves szakképző iskolai formában gépi és CNC-forgácsoló végzettséget szerezhetnek iskolánkban a fiatalok. A legnagyobb érdeklődés a környék gyáraiban talán a gépészeti ágazatban végzett tanulók iránt mutatkozik, de azt kell mondanom: a többiek után is kapkodnak a munkaerőpiacon. Büszke vagyok rá, hogy a nálunk végzett szakembereket a régiós cégek megyeszerte keresik és alkalmazzák. A stromfeldes végzettség mind a mai napig nagyon jó ajánlólevél a vállalatokhoz – mondta Bozó János.

Az igazgató véleménye szerint mindez az intézmény modern felszereltségének, illetve a szakmai tapasztalatokkal felvértezett oktatói közösségnek köszönhető.

A diákok a szakmák fortélyait felújított tanműhelyekben, korszerű eszközökkel ellátott mérő-, illetve CNC-megmunkáló laborokban sajátíthatják el. A Smart-tanterem mellett az iskola egy, a megyében egyedülálló 3D-s teremmel is rendelkezik.

Az informatikai ágazat képzési feltételrendszere is kivételes: tizenegy informatikai szaktanterem található a Stromfeldben, amelyek közül háromban kifejezetten a számítógépes hálózati rendszerek kiépítését sajátíthatják el a fiatalok.

– Az informatikai készségek – főként a technikumi képzéseinkben – kulcsfontosságúak, így ezen a téren is minden feltételt megadunk a tanulóink számára a fejlődéshez. Tavaly a meghirdetett szakmák iránt viszonylag egységes volt az érdeklődés, a legtöbb nyolcadikos szoftverfejlesztő és -tesztelőnek, valamint a gépi és CNC-forgácsolónak akart tanulni. A bizonyítvány megszerzése után pedig könnyen találhatnak munkahelyet és biztos megélhetést. Persze ezután sem árt nyitottnak maradni a továbbképzésekre. Nagy figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, országos szakmai versenyek házigazdái is vagyunk, a diákjaink közül sokan tanulnak tovább a végzettségüknek megfelelő irányban. Ebben is örömmel támogatjuk őket. Számukra a felvételinél pluszpontokat jelentő emelt szintű érettséginek megfelelő technikusi vizsga is versenyelőny. Képzéseink belépőt jelentenek a felsőoktatási intézményekbe, illetve a már megszerzett ismereteik komoly tudásbeli előnyt biztosítanak majd az itt végzett lányoknak és fiúknak az egyetemi, főiskolai évek során – fejtette ki az igazgató.

Bozó János azt is kiemelte: a választható szakmákat mindig a munkaerőpiac igényeinek megfelelően hirdetik meg. A Stromfeldben már hetven éve töretlenül, de megújulva folyik a gépészeti képzés, illetve az építőipari és az informatikai képzésük is több évtizedes múltra tekint vissza.

Összetartó közösségbe kerülnek

A NMSzC Stromfeld Aurél Technikum a Boldog iskola cím birtokosa – igazolva, hogy az intézményt a befogadó, pozitív pedagógiai módszerek alkalmazása jellemzi. Ezt az iskolában uralkodó családias és befogadó légkör is megerősíti, így a Stromfeldben összetartó közösségbe kerülnek a felvett diákok. Az egészségfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetnek, rendszeresen szerveznek kirándulásokat, biciklitúrákat, illetve jól felszerelt konditeremmel is rendelkeznek. Emellett nyáron például vízi tábort, míg télen két sítábort – egyet Ausztriában, egyet Szlovákiában – rendeznek.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!