Nógrádi iskolák

2021.01.26. 08:16

Biztos megélhetést nyújtanak a Keriben elsajátítható szakmák

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola a befogadó és családias légkör mellett olyan képzéseket kínál a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosoknak, amelyek elvégzése után a lehetőségek széles tárháza tárul fel előttük.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Barta Rita, a NMSzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta: intézményükben könnyen kibontakoztathatják képességeiket azok a diákok, akik szeretik az alkotás folyamatát és a kétkezi munkát.

– Ötéves technikumi képzéseink között megtalálható a kereskedő és webáruházi technikus, a szakács, a cukrász és a vendégtéri szaktechnikus. A hároméves szakképző iskolai formában az alábbi szakmákat hirdettük meg: kereskedelmi értékesítő, szakács, cukrász és pincér-vendégtéri szakember. Alapvetően szakképzéssel foglalkozunk, ugyanakkor főiskolai vagy egyetemi továbbtanulás iránt érdeklődő tanulóinkat is támogatjuk céljuk elérésében. A felsőoktatásba történő felvételinél pluszpontot jelent a technikusi vizsga teljesítésével megszerezhető emelt szintű érettségi bizonyítvány is. Úgy gondolom, hogy napjainkban egy szakma elsajátításával a diákok előtt a lehetőségek széles tárháza tárul fel. A bizonyítvány birtokában tanulóink könnyen munkát találhatnak. Dönthetnek úgy is, hogy főiskolán fejlesztik tovább a tudásukat vagy elvégeznek a Keriben még egy szakmát ingyen – mondta Barta Rita, majd hozzátette: manapság mind a kereskedelemben, mind a vendéglátásban dolgozóknak biztos megélhetést nyújt a hivatásuk.

Tavaly az általános iskolából kilépő diákok körében a turizmus-vendéglátás ágazatban induló képzések voltak a legnépszerűbbek. A munkaerőpiac részéről még mindig a szakácsszakma a legkeresettebb, de a pincérek sem sokkal maradnak le mögöttük. Az intézmény már 11 éve vesz részt az Erasmus+ programban, amellyel már több száz diák teljesíthetett négyhetes szakmai gyakorlatot tíz európai uniós ország valamelyikében.

– Ezeken a külföldi gyakorlatokon a szakmai tapasztalatokon túl az adott ország kultúráját is megismerhetik a tanulóink. Hazatérve magabiztosabban használják az idegen nyelvet, illetve rendszerint önállóbb viselkedés is jellemzi őket. Az iskolánkban családias és befogadó légkörben tanulhatnak a fiatalok. Oktatóink – diákjaink véleménye szerint – nemcsak felkészültek, hanem segítőkészek és mindenben támogatják a tanulókat a képességeik kibontakoztatásában. Ősztől nyárig több programot is szervezünk, hogy minél színesebbé tegyük a diákjaink számára az iskolai hétköznapokat. Például októberben a Keri-napokat, míg farsang táján a Keri Alapítványi Bált rendezzük meg. Tavasszal sportnapot és egészségnapot is tartunk, néhány éve csatlakoztunk a pénzhét nevű kezdeményezéshez, illetve minden évben szervezünk fenntarthatósági témahetet is. A tanév során pontverseny zajlik az osztályok között. A közösségi programokon való részvételért pontot szereznek az osztályok. A legtöbb pontot összegyűjtő csapat pénzjutalmat kap az alapítványtól, amely összeget az osztálykirándulásuk megszervezésére fordíthatják – mondta az igazgató.

Barta Rita azt is kifejtette: mindent megtesznek azért, hogy az iskolát kijáró tanulók kezükben a szakma elsajátítását igazoló bizonyítvánnyal, míg szívükben élményekkel teli diákévek emlékeivel léphessenek ki a Keriből.

Felszereltségből jelesre vizsgáznak

A NMSzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola egyebek mellett különösen jól felszerelt tanműhelyekkel büszkélkedhet. Két, modern eszközökkel beépített konyhával, cukrászműhellyel, illetve egy étteremnek berendezett helyiséggel, azaz pincérkabinettel is rendelkeznek. A kereskedelmi ágazat gyakorlati fortélyait egy kialakított élelmiszerüzletben, valamint egy butikot megelevenítő ruhás kabinetben sajátíthatják el a tanulók. Négy évvel ezelőtt egy műszaki kabinetet is kialakítottak, illetve három számítógépterem található még az iskolában.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!