Nógrádi iskolák

2021.01.29. 08:18

Képességeikhez illő képzésekre találnak a Madáchban tanulók

Mind a hivatástudattal rendelkező, mind a pályaválasztás terén hezitáló nyolcadikosok megtalálhatják számításaikat a Salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban. Az intézményben befogadó légkör, felkészült tantestület, modern felszerelés és színes fakultatív programok segítik a diákokat a képességeik kibontakoztatásában.

Veres Edina

Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Szluka Pálné, a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium igazgatója elmondta: a pályaválasztás terén biztos és bizonytalan diákoknak egyaránt lehetőséget kínálnak a tehetségük kibontakoztatására.

– Azt hiszem, iskolánk különlegességét pont a tanulók sokszínűsége adja. Az angol nyelv vagy a mérnöki képzések iránt érdeklődő, a művészetekre fogékony, illetve a humán vagy a természettudományi tárgyakat kedvelő gyerekek is megtalálhatják nálunk a képességeiknek megfelelő képzéseket. Természetesen ez a sajátos nevelési igényű, illetve a tanulási zavarral küzdő gyerekekre is ugyanúgy igaz. Fontosnak tartjuk a tanulók kreativitásának és problémamegoldó készségének fejlesztését. A gimnáziumunkban a légkör elfogadó és befogadó, amit az iskolalátogatások alkalmával a pályaválasztás előtt álló diákok azonnal megéreznek. Azt hiszem, a Madách egyik erőssége ebben az összetartó és védelmező közösségben rejlik, amit a tanulók, a pedagógusok és a szülők együtt alkotnak – mondta az igazgató.

A gimnáziumba jelentkezők idén négyféle – az emelt angol nyelv, a sportiskola, a vizuális kultúra és az általános – képzés közül választhatnak. A tanulók sokféleségéhez igazodva a szabadidős programokból is széles választékot kínál az iskola, amelyben működik például színjátszó kör, média-, informatika-, orosz nyelvi vagy Vöröskereszt szakkör vagy néptáncos önképző kör. A diákok között népszerű a Témahét nevet viselő programsorozat, amelyet már 14. éve rendeznek meg a Madáchban. Célja, hogy a tanulók a különböző szórakoztató programok segítségével minél több új információt szerezzenek a kijelölt témával kapcsolatban. Az eseményt a külön kutatáson alapuló tanári előadások, a díjkiosztó gála, a diákönkormányzat által szervezett farsangi mulatság, valamint a tanári tánc zárja.

– Gimnázium lévén az elsődleges feladatunk, hogy a tanulóinkat felvértezzük a felsőoktatásba való bekerüléshez szükséges tudással. Ehhez természetesen modern eszközökre, valamint jól felkészült tantestületre van szükség az iskola részéről. Büszkén állíthatom, hogy mindkettővel rendelkezünk. A Salgótarjáni Tankerületi Központnak köszönhetően például digitális eszközökkel szereltük fel a tantermeinket, felújítottuk a tornatermünket, új sporteszközök szereztünk be, illetve kialakítottunk egy konditermet, amely természetesen a testnevelésórák helyszínéül is szolgál. Az intézményünkben több mesterpedagógus minősítéssel rendelkező kolléga oktat. Ők különböző területeken, például a drámapedagógiában, az informatikában vagy a német nyelvvel kapcsolatban kamatoztatják tudásukat – fejtette ki a gimnázium vezetője, majd hozzátette: e tényezőknek köszönhetően a járvány miatt bevezetett digitális oktatás alatt is folyamatosan kapcsolatban maradtak a diákokkal az élő online órák keretében.

Szluka Pálné véleménye szerint a nyolcadik osztályt elvégzett gyerekek többségének még útmutatásra van szüksége a pályaválasztás terén. A Salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban éppen ezért minden tantárgy felé nyitnak, hogy a diákok rálelhessenek a saját útjukra, amelyen haladva biztos támaszt nyújt nekik az intézmény.

Több közösségi oldalon is jelen vannak

A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium honlapján további információkat is találhatnak az érdeklődők: http://www.madach-starjan.sulinet.hu/ - Az internetes felületen a Felvételizőknek címszó alatt több hasznos linkeket találnak a pályaválasztók.

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/madachgimi

Pályaválasztási facebook-oldal: https://www.facebook.com/Mad%C3%A1ch-P%C3%A1lyav%C3%A1laszt%C3%A1si-Oldal-105531581495150

Instagram: https://www.instagram.com/salgotarjani_madach/

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!