Nógrádi iskolák

2021.01.22. 08:09

Keresett szakmák fortélyait is elsajátíthatják a Szondiban

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Szondi György Technikuma és Szakképző Iskolája szűkebb hazánk egyik legnagyobb és egyben legrégebbi, idén 140 éves szakképző intézménye. Az iskola a megyében egyedülállóan széles szakmakínálattal várja az általános iskolából kilépő, műszaki beállítottságú diákokat.

Veres Edina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tanka Ágnes, a NMSzC Szondi György Technikumának és Szakképző Iskolájának igazgatója elmondta: tizenegy ágazatban nem kevesebb mint tizenhárom szakot hirdettek meg idén.

– Ötéves technikumi képzésként indítottuk el a kozmetikus technikus, a gépgyártás-technológiai technikus, valamint az ipari informatikai technikus szakokat. A diákok emellett a hároméves szakképző iskolai formában az alábbi szakmák közül válogathatnak: ács, asztalos, festő-mázoló és tapétázó, gépi és CNC-forgácsoló, gépjármű mechatronikus, hegesztő, kőműves, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, divatszabó, villanyszerelő és bőrtermékkészítő. Szerintem napjainkban elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás. Egyetlen végzettség birtokában még egyáltalán nem biztos, hogy megtalálja valaki a helyét a munkaerőpiacon. A tanulóink többsége rendszerint egy második szakmát is kitanul nálunk. Ennek köszönhetően több lábon áll a tudásuk, kiegészülnek a kompetenciáik, ami alatt nem csak a szakmai jártasságot értem. A képzések során a szociális képességeik és az együttműködő készségük is sokat fejlődik, például a tanműhelyekben zajló kiscsoportos feladatok végrehajtásának köszönhetően – hangsúlyozta Tanka Ágnes.

Tavaly a szépészeti ágazatba tartozó fodrászat, illetve kozmetikus szakok, míg az építészeti ágazatban a kőműves- és a festőképzések voltak a legnépszerűbbek a diákok körében. A környék gazdasági szereplői részéről ugyanakkor nagy igény mutatkozik a gépgyártás-technológiai technikusokra, az ipari informatikai technikusokra, illetve az építőipari ágazatba tartozó szakokat elvégző tanulókra is. Az intézmény a környéken üzemelő cégekkel együttműködik, sőt némelyikkel kifejezetten régi és szoros kapcsolatot ápol. Ennek köszönhetően a végzett tanulók az iskola befejezése után könnyen és gyorsan találhatnak maguknak jól fizető, illetve biztos munkahelyet.

Fotó: SzGyTsz

– Iskolánk fő profilja a szakképzés, ugyanakkor a technikumot kiemelkedő teljesítménnyel végző diákok számára biztosítjuk a felkészítést a sikeres főiskolai vagy egyetemi felvételire. Fontos, hogy a tanulók a technikusi vizsga teljesítése után, az érettségi ötödik vizsgatárgyaként emelt szintű bizonyítványt kapnak kézhez. Ez jelentős segítséget nyújt a műszaki irányú felsőoktatásba, például a villamos- vagy a gépészmérnöki karra való bekerüléshez. Erre már nem egy példa volt az intézményünkben – fejtette ki.

Tanka Ágnes hozzátette: pályaorientációs képzést is indítanak a nyolcadik osztályt elvégzett, de a pályaválasztásban bizonytalan tanulók számára. A messziről érkezett fiatalok elszállásolásában az iskola közvetlen szomszédságában álló Madách Imre Kollégium nyújt segítséget. Ugyan a diákszállót nem az intézmény üzemelteti, mégis évről évre szálláshelyet biztosítanak benne a diákjaiknak.

Fotó: SzGyTsz

A tagintézmény-vezető büszke az iskola diákközösségére. A tanulók összetartását és aktivitását tükrözi az intézmény kerítése, amelyet egyedülálló módon a fiatalok újítottak fel a közelmúltban egy fafaragómester, illetve az iskola mestereinek segítségével.

Évente Szondi-napokon ápolják az intézmény névadójának emlékét

A NMSzC Szondi György Technikumában és Szakképző Iskolájában a szabadidő hasznos eltöltésére is megtanítják a fiatalokat. A gólyatábor mellett több iskolán kívüli programot – kerékpártúrákat, kirándulásokat, színház- és múzeumlátogatásokat – is szerveznek, amelyeken a diákok jobban összekovácsolódhatnak egymással, illetve tanáraikkal is. Az iskolai műsorok megszervezése mindig az intézményben működő diákönkormányzat feladata. Több hagyományt is ápolnak az iskolában, így például minden évben kétnapos programsorozat, a Szondi-napok keretében emlékeznek meg névadójukról.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!