Nógrádi iskolák

2021.01.21. 08:17

Hazánkban bárhol megállják a helyüket a Bátonyterenyén végzett diákok

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium már több mint hét évtizede képez szakembereket. Ez idő alatt a szakmakínálatukat a munkaerőpiac igényeinek megfelelően többször átalakították, így mára sok lehetőséget kínálnak a továbbtanuláshoz.

Veres Edina

A rendészeti képzéssel többek között a hazafias nevelésre is törekszenek Fotó: FATSzK

Dániel László, a NMSzC tagintézményének igazgatója kifejtette: a szakma iránt elhivatott diákok találhatják meg helyüket a Fáy ban.

Fotó: FATSzK

 

– Évek óta népszerű a pályaválasztók körében a közszolgálati technikus képzésünk, rendészeti technikus szakmairánnyal. Erre, illetve az idén első alkalommal meghirdetett faipari technikus szakra jelenleg az ötéves technikumi formában jelentkezhetnek a pályaválasztók. A hároméves szakképző iskolánkban olyan szakmák közül válogathatnak a nyolcadikosok, mint az asztalos, a hegesztő, a panziós-fogadós, a műanyag-feldolgozó, valamint az épület- és szerkezetlakatos. Ez utóbbi szintén egy új képzés az intézményünkben. Tavaly a hegesztő-, a panziós-fogadós és az asztalosszakmák érdekelték leginkább a diákokat. Fontos azonban kiemelni, hogy a környéken működő gazdasági szereplők részéről ezeken a szakmákon túl a műanyag-feldolgozók iránt is nagy igény mutatkozik. Szakgimnáziumi osztályt is indítunk, ahová a pedagógiai munkatárs, pedagógiai asszisztens képzésünkre várjuk a jelentkezőket – mondta az igazgató, majd hozzátette: egy pályaorientációs csoportot is meghirdettek az iskolában azoknak a tanulóknak, aki még nem tudtak dönteni a továbbtanulást illetően.

A Fáyban folyó munka technikai hátterét a kor műszaki követelményeivel lépést tartó felszerelések, egy SMART-terem, valamint számítógépekkel ellátott osztály-, és szaktantermek biztosítják. Az újonnan kialakított lőszobában nemcsak a rendvédelmi technikusok gyakorolhatnak, hanem az oktatók segítségével és ellenőrzésével azt bárki igénybe veheti. A sportolni vágyó fiataloknak sem kell messzire menniük, ha testmozgásra vágynak. A sportcsarnok közvetlenül az iskola épülete mellett található. Korszerű tanműhelyben folyik a gyakorlat az első évfolyamon. Emellett az intézmény szoros kapcsolatot ápol több külsős gyakorlati hellyel, ahol a végzős diákokat munkalehetőség várja.

– A szülőkkel, illetve a külső partnerekkel való együttműködésre törekedve sokszínű programmal nevelünk. Számunkra a nálunk tanuló diák érdeke a legfontosabb. Kapuink a szülők előtt bármikor nyitva állnak, hiszen ők is fontos szerepet játszanak a diákok fejlődésében és nevelésében. Erősségünknek tartom, hogy alkalmazkodni tudunk a tanulók személyiségéhez, helyzetéhez. Nemcsak én, hanem a pedagóguskollégák is szívügyüknek tekintik, hogy mindent megtegyenek a diákok fejlődéséért. Speciális szakképesítéssel is rendelkező tanárainknak köszönhetően mindez a tanulási nehézségekkel küzdő tanulókra is igaz. Rendészeti képzésünk melegágya hazafias nevelésünk megvalósulásának. Élünk is a lehetőséggel.

Dániel László arra is kitért, hogy az intézmény épületében kollégium is üzemel, így a távolság nem lehet akadálya a jelentkezésnek. Az igazgató úgy fogalmazott: náluk a diákok megtanulhatják azokat a mesterfogásokat, amellyel biztos alapot kaphatnak az életbe való elinduláshoz. Az intézmény által kínált szakmák keresettek, és nem egy példa megmutatta már, hogy a Fáy-ban végzett tanulók megállják a helyüket bárhol hazánkban, de akár külföldön is.

Programokban is bővelkedik a tanulók élete az intézményben

A NMSzC Fáy Technikumában, Szakképző Iskolájában és Kollégiumában diákönkormányzat működik. Színvonalas munkájuknak hála aktív diákélet folyik az intézmény falain belül. Rendszeresen szerveznek programokat, illetve az iskola kulturális műsorainak is állandó fellépői a tanulók. A Szakmák Éjszakája elnevezésű programsorozatnak is aktív szereplője a Fáy, illetve több témahetet is rendeznek a tanév során. Az egyik ilyen a Nálunk, palócoknál címet viseli, amikor is szokásokra és értékekre figyelve őrzik a tanárok és a diákok közösen szűkebb hazánk hagyományait.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!