Terény

2018.01.12. 13:52

Családi alapokra épít a Hunnia Csipkemúzeum

Családi hagyományokra támaszkodva nyitotta meg 2011-ben a Hunnia Csipkemúzeumot a Fáy család.

Hegedűs Henrik

­­A kiállítóhely nem csupán ritkaságokkal rendelkezik, az érdeklődők személyesen megtapasztalhatják, milyen elmélyült tevékenység kell az egyedi megmunkálású textíliák elkészítéséhez.

A községbe érve a műemléki katolikus templom mellett nyíló kis utcácskában, takaros parasztház szobáiban lelünk rá a Hunnia Csipke­múzeum gyűjteményére.

A csipke múltja

A Tolmácson született és később a mohorai dr. Fáy Aladár­hoz feleségül ment Edvi Illés Gizella már gyermekkorától tanulta a kézimunkák, közte a csipke készítését is. Ám zavarta, hogy magyar motívumú mintákat nem használtak a textíliák készítésénél, ezért 1906-ban elhatározta, hogy a tulipános mintákat alkalmazza a formavilág kialakításában. Többévi kísérletezés után dolgozta ki a végleges motívumvilágot, amely a mai napig jellemzi ezt a sajátos, vert csipke stílust. Leszármazottai őrzik a hagyományokat.

– Tizenöt évvel ezelőtt költöztünk ebbe a festői szépségű falucskába – utal vissza a kezdetekre Fáyné Tornóczky Judit, a múzeum tulajdonosa és egyben tárlatvezetője. – Férjem dédnagymamája, Fáy Aladárné, Edvi Illés Gizella dolgozta ki bő száz esztendővel ezelőtt a Hunnia csipke technikáját, alakította ki sajátos motívumkincseit, amelyek sokban eltérnek a közvélemény előtt talán jobban ismert halasi csipke formavilágától. Úgy gondoltuk, ha megteremtjük a helyet, mellé biztosítjuk a forrásokat, akkor méltó módon állíthatunk emléket a család híressége életművének.

Így született meg tehát a Hunnia Csipkemúzeum, amit aztán különböző pályázati támogatások segítségével, hét évvel ezelőtt a megvalósítás követett. Itt nagy értéket képviselő ritkaságokkal is találkozhatunk, így például Edvi Illés Gizella száz évvel ezelőtti, géppel készített ruhakölteményével, eredeti brüsszeli csipkegallérral, vagy egy menyecske­kendővel. Az ablak melletti kis asztalon pedig a mesterség szerszámai és eszközei sorakoznak, a fűrészporral telitömött csipkeverő párna, „verőkék”, orsó és persze rengeteg gombostű.

– Ezt a kis „sarkot” azért alakítottuk ki, hogy a betérő vendégeink maguk is megszemlélhessék, milyen aprólékos munkafázisokon keresztül való­sulnak meg az alkotások – avat be további részletekbe Fáyné Tornóczky Judit. – Nem is igazán a különleges kézügyesség a fontos, sokkal többet számít a türelem, a kitartás, az összpontosítás, a kiváló szem és a logikus gondolkodás, ami nélkül aligha csodálhatnánk meg a termékeket.

A Hunnia Csipkemúzeumban nyaranta egyhetes tábort szerveznek, ahová a gyermekeken kívül a felnőtteket is szívesen várják, ahol a mesterség részletei mellett a nógrádi-­cserháti tájegység ékességeivel is megismerkedhetnek.

Kiemelt fotónkon: A múzeum látogatói a csipkekészítés minden apró mozzanatát végigkísérhetik. Fáyné Tornóczky Judit itt éppen egy különleges szerszám használatát mutatja be Fotó: Torjay Attila

Fotó: T.A.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában