Több százezer műtárgy megőrzéséről gondoskodik a szécsényi múzeum

Bár a járványügyi vészhelyzet kapcsán a múzeumok a nagyközönség előtt zárva voltak, de a legtöbb intézményben folyamatosan zajlottak a múzeumi háttérmunkák. A Kubinyi Ferenc Múzeum régészeti gyűjteményében folyó feldolgozó munkáról Guba Szilvia régészt, főmúzeológust kérdeztük.

– Milyen munkát végzett ebben az időszakban?
– Több százezer műtárgy megőrzéséről gondoskodunk. A régészeti gyűjteményhez tartozó műtárgyak száma meghaladja a 180 ezret, ekkora műtárgyállomány nyilvántartása és folyamatos ellenőrzése nagy kihívás. A karantén idején kisebb gyűjteményegységek leltározását végeztem, körülbelül ezer tárggyal gyarapítva a fent említett számot. A leltározás kevésbé látványos, azonban annál fontosabb feladat, ezáltal válnak az ásatásról előkerült tárgyak – természetesen a tisztítás, konzerválás után – egyedi leltári számmal ellátott műtárgyakká. Ezek az egyedi azonosítók segítik a későbbi feldolgozást.

– A megszokottól eltérő tevékenységet is végeztek a karantén idején?
– Talán az egyik legnehezebb feladat annak bemutatása, hogy a múzeum nem csak kiállítás és raktár. A tárlatok kivitelezését több hónapos kutatómunka, tervezés, műtárgyak válogatása előzi meg. Egy állandó kiállítás létrehozása nemcsak időigényes feladat, de költséges vállalkozás is. Ameddig a műtárgyak nem kerülnek kiállításra, megőrzésükről gondoskodnunk kell, ez a múzeumi szakemberek és az intézmények fenntartását vállaló szervezetek közös felelőssége. A karantén azt is megmutatta, hogy az online tér közösségi felületei igénylik a múzeum jelenlétét, ezért például az őskori kiállításaink címéhez kapcsolódva Tárgyakba zárt múlt címmel blogbejegyzésekkel igyekeztünk a régészeti gyűjtemény legimpozánsabb darabjait reklámozni.

Guba Szilvia mintegy ezer tárggyal gyarapította a gyűjteményt
Fotó: Sz.F. / NMH

– Milyen aktuális feladatokkal nyitott újra az intézmény?
– Nem titok, hogy a múzeum a Nemzeti Kastély Program keretében hamarosan megújulhat. Részben ehhez a munkához kapcsolódik a gyűjtemények rendezése, átvilágítása és a revízió. Ez utóbbi lefolytatását törvényi rendelkezés szabályozza. Azon vagyunk, hogy látogatóink ismét minél többen felkeressenek bennünket.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint kétezer diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén
Alkalmazás és játék Androidra
Végre Magyarországra ért a Google Play Pass
konferencia / 4 perce
Potápi: az erős érdekképviselet a kárpátaljai magyarság megmaradásának garanciája
Az elmúlt egy évtized úgy telt el, hogy Kárpátalján a nemzetiségi jogok területén folyamatos visszalépés tapasztalható.
mérföldkő / 1 órája
150 millió éves toll segíthet megérteni a madarak evolúcióját
A zene világnapja / 1 órája
Kezdődik az Orosz Zenei Fesztivál
elismerés / 1 órája
Nemzetiségünkért díjat kapott Bánk volt polgármestere
Hegedűs Henrik
rászorulók / 1 órája
Kárpátaljaiaknak gyűjt adományt az Ökumenikus Segélyszervezet
közbeszólt az időjárás / 2 órája
Kevesebb bor lesz idén, de kiváló lehet az évjárat
nincs rivaldafény / 2 órája
Megváltoztatta a számát, barátai elől is elbújt Koós János özvegye