Félméteres gaz lepte be a rétsági állomást

Továbbra is hatalmas gaztömeg teríti be a nyugat-nógrádi város egy évtizede elhagyatott vasútállomását. A fenntartó MÁV Zrt. augusztus 31-ig ígérte a terület rendbetételét, ami a helyszíni tapasztalatok szerint máig nem történt meg.

Rendkívül elszomorító állapotok vannak a 2007-ben „ideiglenesen forgalomból kivont” Diósjenő–Romhány vasútvonal állomásain. A legrosszabb körülmények Rétságon találhatóak, ahol az önkormányzat is szeretné, ha mihamarabb megtisztulna a terület.

A MÁV Zrt. a Nool megkeresésére augusztus 24-én azt a tájékoztatást adta, hogy a hónap végéig elvégzik a szükséges munkálatokat, a gyommentesítést és gazirtást.

Ezzel párhuzamosan az érintett települések vezetése levelet kapott a vasúttársaságtól, amelyben együttműködésre kérték fel őket, hogy az „erőforrások összevonásával” közösen alakítsanak ki végleges és megnyugtató megoldást az állomások rendbetételére.

Jávorka János, Rétság alpolgármestere szeptember első napjaiban terepszemlét tett a helyszínen, majd ezt követően megkereste szerkesztőségünket, mondván, ott bizony egy négyzetméternyi fűnyírást, egy csipetnyi vegyszerezést sem végeztek a MÁV alkalmazottjai.

– Nézzenek körül, történt itt bármilyen tisztítás?! – vetette fel a kérdést Jávorka János, Rétság alpolgármestere
Fotó: H.Cs. / NMH

Természetesen a hírről értesülve ismét a vasúttársaság sajtóosztályához fordultunk, ahonnan két napon belül ezt a közlést kaptuk: „Rétság, Bánk, Tolmács és Romhány vasútállomások területén a MÁV karbantartó egységei augusztus 19. és 26. között végezték el a környezet gyommentesítését, tisztítását. Az állomási épületeink közvetlen környezetét rendszeresen ellenőrizzük. Az előzetes ütemezésünk szerint, várhatóan két hét múlva ismételten felmérjük a terület állapotát, és szükség esetén elvégezzük az újbóli zöldterület-karbantartást.”

A minap, Jávorka János társaságában, személyesen jártunk a helyszínen.

– Nézzenek körül nyugodtan, történt itt bármilyen tisztítás?! Itt bizony egy fia lélek sem járt, semmilyen gyommentesítést nem végeztek – fakadt ki az alpolgármester. – Lassan tényleg belefáradunk abba, hogy hiába fordulunk az illetékesekhez, a fülük botját sem mozdítják felénk. Néhol már félméteres a gaz, biztos, hogy itt-ott parlagfüvet is találunk. Ráadásul a szomszédságban halad a 2-es út, az átutazók azt hihetik, mi, mármint az önkormányzat hanyagoljuk el ennyire a területet, holott nem erről van szó. Nekünk nincs sem emberi, sem gépi kapacitásunk arra, hogy az amúgy is nagy kiterjedésű, saját tulajdonú zöldfelületek mellett még ezt is felvállaljuk. Kíváncsian várom, hogy az „újbóli” felmérés alkalmával beindítják-e itt a gépeket, mert eléggé fogy a türelmünk. Ugyanakkor a későbbiekben, a felajánlott együttműködésben teljes partnerséget biztosítunk, csak már lássuk, hogy a MÁV is komolyan veszi a takarítást.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
Kreatív
Készítsen praktikus és vidám üzenőfalat!
csak éjjel bátor / 16 perce
Egy vállalkozó halálával viccelődött a kutyapárt elnöke
A viccpárt hegyvidéki képviselője a tragikus esetről szóló egyik cikket osztotta meg ízléstelen stílusban.
lánglovagok / 30 perce
Ismét lehasadt faágakhoz hívták a nógrádi tűzoltókat
betörés / 36 perce
Nézsai családi házba tört be egy helyi férfi
nem lesz egyedül / 41 perce
Tom Cruise egy év múlva kezd forgatni az űrben
kulturális csalógató / 1 órája
Szabadtéri könyvturkálóval népszerűsítette az olvasást a gyarmati könyvtár
Sziládi Krisztina
Elismerés / 1 órája
Napút-díjat kapott Jankovics Marcell
felértékelődő ágazatok / 1 órája
A cégek a csődtől tartanak, a lakosság a munkahely elvesztésétől fél (videó)