Komoly erőpróba várt Nógrád önkéntes tűzoltóira

Elvonultak az esőfelhők, így néhány hét halasztással ugyan, de megtarthatták az önkéntes tűzoltók versenyét a szécsényfelfalui sport­pályán.

Az önkéntes tűzoltók nagy hagyománnyal bíró versenyének minden évben más-más település ad otthont. Szemerády Zoltán, a szervező Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke elmondta: egy egyesület akár több csapatot is nevezhetett, így végül összesen húsz csoport veselkedett neki a feladatnak.

Komoly erőpróba várt Nógrád önkéntes tűzoltóira

Az önkéntes tűzoltók nagy hagyománnyal bíró versenyének minden évben más-más település ad otthont – ezúttal Szécsényfelfaluban vetélkedtek
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

– Az önkéntes tűzoltóknak az alapvezeték és a tömlők összeszerelését követően a kihelyezett céltáblák résein keresztül kellett hét–nyolc liter vizet bejuttatniuk a táblához erősített tartályba. Amikor ez sikerült, egy jelzőrendszer fény- és hangjelzést adott, majd miután mind a két tartály megtelt, egy kürtszó jelezte a feladat végét. Egy megmérettetésről lévén szó, természetesen nem utolsó szempont, hogy ki milyen helyezést ér el. Ugyanakkor ennél is fontosabbnak tartom, hogy a különböző egyesületek tagjai találkozhattak egymással és egy jó hangulatú programon vehettek részt közösen – hangsúlyozta Szemerády Zoltán.

A tűzcsapszerelési feladat teljesítőit több kategóriában is díjazták: a diáklányok közül, csakúgy mint a felnőtt nőknél Ságújfalu tűzoltó-egyesületének képviselői vették a legjobban az akadályokat, míg ifjúsági fiú kategóriában Nézsa önkéntesei értek el első helyezést. Ugyanebben a feladatban, a létesítményi tűzoltóságok kategóriájában a rétsági Interfa Bútoripari Kft. csapata teljesített legjobban, a felnőtt férfiak között pedig Ságújfalu kettes számú csapata lett az első. A kismotorfecskendő-szerelés feladatban Szalmatercs Önkéntes Tűzoltó Egyesülete bizonyult a legrátermettebbnek. A Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség által 2018-ban alapított, a legjobb időeredményt elérő Nógrád megyei egyesületnek járó vándorkupát immár második alkalommal Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete nyerte el.

A versengésen túl az esemény remek lehetőséget nyújtott az egyesületek közötti baráti kapcsolatok kialakítására és ápolására is.

Komoly erőpróba várt Nógrád önkéntes tűzoltóira

Időre teljesítették a különböző szakmai feladatokat
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Pusztai Nándor, a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta: ez a rendezvény remek helyszínt biztosított a szlovákiai Hidaskürt tűzoltó-egyesületével kötött együttműködési megállapodás aláírásához.

– A cél, hogy segítsük és támogassuk egymás munkáját. Ez nemcsak katasztrófahelyzetekre érvényes, hanem egyéb kölcsönös programokra, mint például az oktatás vagy a gyermekversenyek – mondta Pusztai Nándor.

Hozzászólások

ásatás
Szászhúszezer éves orrszarvú maradványaira bukkantak Szlovéniában
tűz és szél / 34 perce
Komoly károkat okozott a viharos szél Nógrádban
Vasárnap is mozgalmas napjuk volt a tűzoltóknak.
szándékos / 47 perce
A tömegbe hajtott egy autós egy németországi farsangi felvonuláson
500 / 57 perce
Nagyszabású kiállítással emlékeznek Raffaello halálának évfordulójára
elfogyott a pénz / 1 órája
Kirk Douglas kihagyta végrendeletéből fiát, Michael Douglast
Nincs garancia / 1 órája
Interneten, élőben jelentették be: kifizetik a pénzt a zsarolónak
árverés / 1 órája
Jóval a becsült ár fölött kelt el a Rubik-kockákból kirakott Mona Lisa
pirográfia / 2 órája
A tarjáni művész igazi szenvedélyévé vált, hogy fába égetve alkotja képeit
Gerhát Karina