Labdarúgás

2023.02.28. 11:20

Születésnapján mutatkozott be az NB I.-ben a salgótarjáni Dúzs Gellért

Dúzs Gellért védte a Budapest Honvéd FC élvonalbeli labdarúgócsapatának kapuját a napokban a Mezőkövesd Zsóry FC otthonában lejátszott NB I-es bajnoki mérkőzésen.

Balás Róbert

A Honvéd kapusa, Dúzs Gellért nem kapott gólt első NB I-es mérkőzésén

Forrás: NSO

A salgótarjáni származású fiatalember a 21. születésnapján jól mutatkozott be az első osztályban, hiszen minden lámpaláz nélkül, magabiztosan védett, nem kapott gólt, tevékenyen vette ki részét a 0–0-ás idegenbeli döntetlenből.

A tűzkeresztségen sikeresen áteső ifjú „portás” neve ismerősen csenghet szűkebb hazánkban is, hiszen a reményteljes fiatalember az SBTC-nél kezdte a pályafutását, ahol előbb a mezőnyben játszott, majd egyszer csak beállították a kapuba, és kiderült, hogy ott van az ideális posztja.

Az ügyes fiú a Stécénél közel hat év alatt végigjárta az egyes korcsoportokat, és – mint említette – edzői, Palaticzky Szabolcs, ifj. Répás Béla, Smelkó Károly, Babják Csaba és Lugosi Zoltán keze alatt sokat fejlődött.

Az NB II. Közép-keleti csoportjában ifj. Répás Béla vezetésével bajnokok is lettek, úgy, hogy ő a két évvel idősebbek között védett. Így figyeltek fel rá a Bp. Honvéd-Magyar Futball Akadémia berkeiben is, ahol megfelelt a próbajátékokon, és 2015 decemberében le is igazolták a legendás Puskás Ferenc egykori klubjához.

Az ifjú kapus egy percig sem árválkodott egyedüli salgótarjániként a patinás klubnál, és több jó példa is lebegett a szeme előtt, hiszen a szintén a nógrádi megyeszékhelyről induló Herczeg Vince igazgató által irányított kispesti utánpótlás-nevelést a nógrádiak számára főként Bobál Dávid és Bobál Gergely fémjelzi, akik azóta már az NB I-ben és külföldön is letették a névjegyüket, mint ahogyan ifj. Répás Béla is a Magyar Futball Akadémián edzősködik.

Dúzs Gellért a kispesti utánpótláscsapatokban jól védett, sokat fejlődött: gyors, jók a reflexei, és a kijöveteleknél is magabiztos. Nem véletlen, hogy 17 évesen már bemutatkozott a Bp. Honvéd-MFA NB III-as felnőttcsapatában, ahol igazolta tehetségét, méltán lépett előre az első csapathoz, ahol 2021-től rendszeresen ült az élvonalbeli csapat kispadján, és előkészületi mérkőzéseken már védte is az NB I-es gárda hálóját.

A tehetséges kapuvédő az élvonalban éppen 21. születésnapján, 2023. február 24-én, a televízió nyilvánossága előtt, kapott gól nélkül mutatkozott be a Mezőkövesd otthonában, ahol kiválóan védett, a kispesti szurkolók mérkőzés közben és a lefújás után a nevét harsogták. „Dúzs! Dúzs! Dúzs!” – zengett a stadion egy-egy jó megmozdulását követően.

- Úgy érzem, ez nagyon jó nap volt, jobb születésnapot nem is kívánhattam volna – nyilatkozta a kapus mérkőzés után. Elmondta: a meccs előtti napon tudta meg, hogy ő áll a kapuba. „Igazából fel voltam rá készülve, mégis váratlanul ért kicsit, és nap közben volt is bennem egy kis versenydrukk, de ahogy kimentünk a pályára, ez elmúlt. Örülök, hogy sikerült helytállnom” – említette.

Hozzátette: „Fantasztikus érzés volt a lelkes szurkolók előtt védeni, akik minden pillanatban, amikor lehetőségük adódott, a nevemet kiáltották. Ez óriási erőt és magabiztosságot adott a találkozó alatt.”

A bemutatkozó meccsről annyit mondott: - Végig domináltuk a mérkőzést, több helyzetünk volt, de azokból nem tudtunk eredményesek lenni. A védelem szilárdan zárt előttem, és igaz, a Mezőkövesdnek is adódtak veszélyes helyzetei, de ezekkel rendre meg tudtunk birkózni.

A fiatal kapus nem titkolta: a Magyar Futball Akadémia neveltjeként hatalmas nagy álma vált valóra azzal, hogy a Budapest Honvéd FC színeiben mutatkozhatott be az élvonalban. Az pedig már hab a tortán, hogy éppen a 21. születésnapján, kapott gól nélkül debütált az NB I-ben – hangsúlyozta Dúzs Gellért, aki védéseivel méltó akar lenni példaképéhez, a spanyol David De Geához.

Dúzs Gellért korábbi nagy bravúrjairól készült összeállítás:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában