tehetség

2021.02.10. 17:32

18 éves nógrádi kapusfenomént igazolt a Honvéd

A Budapest Honvéd FC élvonalbeli labdarúgócsapatánál a napokban jelentették be, hogy a tehetséges kapus, Dúzs Gellért két évre szóló profi szerződést kötött a nagy múltú kispesti klubbal.

Balás Róbert

Dúzs Gellért (balról) és Kun Gábor ügyvezető a szerződés aláírása után

A 18 éves portás neve ismerősen csenghet szűkebb hazánkban is, hiszen a reményteljes fiatalember Salgótarjánban született 2002. február 24-én, és több mint tíz éve az SBTC-nél kezdte a pályafutását, ahol előbb a mezőnyben játszott, majd egyszer csak beállították a kapuba, és kiderült, hogy ott van az ideális posztja.

Az ügyes fiú a Stécénél közel hat év alatt végigjárta az egyes korcsoportokat, és – mint említette – edzői, Palaticzky Szabolcs, ifj. Répás Béla, Smelkó Károly és Lugosi Zoltán keze alatt sokat fejlődött.

Az NB II. Közép-keleti csoportjában ifj. Répás Béla vezetésével bajnokok is lettek, úgy, hogy ő a két évvel idősebbek között védett. Így figyeltek fel rá a Bp. Honvéd-Magyar Futball Akadémia berkeiben is, ahol megfelelt a próbajátékokon, és 2015 decemberében le is igazolták a legendás Puskás Ferenc egykori klubjához.

A szakemberek szerint a tehetséges fiú az kispesti utánpótláscsapatokban jól védett, sokat fejlődött: gyors, jók a reflexei, és a kijöveteleknél is magabiztos. Nem véletlen, hogy 2019 decemberében, 17 évesen már bemutatkozott a Bp. Honvéd-MFA NB III-as csapatában, ahol eddig hat mérkőzésen védett. Ott is igazolta tehetségét, kiérdemelte a bizalmat, méltán lépett előre az első csapat keretébe.

Az ifjú kapus egyébként egy percig sem árválkodott egyedüli salgótarjániként a patinás klubnál, és több jó példa is lebegett a szeme előtt, hiszen a szintén a nógrádi megyeszékhelyről induló Herczeg Vince igazgató által irányított remek kispesti utánpótlás-nevelést a nógrádiak számára leginkább Bobál Dávid és Bobál Gergely fémjelzi, akik azóta már az NB I-ben és külföldön is több csapatnál letették a névjegyüket.

Dúzs Gellért (balról) és Kun Gábor ügyvezető a szerződés aláírása után

Rajtuk kívül a jelenleg már az SBTC NB III-as gárdáját erősítő Simó Attila és Szeles Patrik is a Magyar Futball Akadémián nevelkedett, ahol többek között ifj. Répás Béla is edzősködik, de a tarjáni „kontingenst” erősíti Kispesten a korábbi válogatott játékos és Maldív-szigeteki szövetségi kapitány, Urbányi István is, aki manapság a Budapest Honvéd FC sportigazgatója.

Dúzs Gellért az ifjú kora ellenére már nem afféle előlegezett bizalomként kapott profi szerződést, hiszen olyan jól véd – és a szakemberek annyira reményteljes kapusnak tartják –, hogy már hét alkalommal az NB I-es csapat kispadján is helyet foglalhatott. Az ifjú tehetség a kontraktus aláírása után – a honvedfc.hu szerint – elmondta: – Nagyon vártam ezt a pillanatot! Amikor az akadémiára érkeztem, már akkor az volt a célom, hogy a felnőttcsapat tagja lehessek, profi szerződést kapjak. Köszönettel tartozom az edzőimnek, kapusedzőimnek, akik mindenben segítettek, a szüleimnek, a barátnőmnek, akik szintén nagyon kellettek ahhoz, hogy idáig eljussak. Rögös út volt, akadtak nehézségek, de ezeket le kell győzni. Mindig is úgy voltam vele, hogy előre kell nézni és a céljaimra koncentrálni.”

Az ifjú portás nem titkolta: várta már, hogy a felnőttek között is lehetőséget kapjon, nagyon élvezi a felnőttfutballt. Ez már magasabb szint, gyorsabb a játék, nagyon jól érzi magát. A Bp. Honvéd NB I-es csapatánál nagyszerű a hangulat, és a társak őt is gyorsan befogadták.

– A következő nagy célom, hogy bemutatkozzam az első csapatban. Ehhez rengeteget kell még dolgoznom, de úgy gondolom, minden esélyem megvan arra, hogy a Honvéd élvonalbeli csapatában is megmutassam magam – hangsúlyozta Dúzs Gellért, aki védéseivel méltó akar lenni példaképéhez, a spanyol David De Geához.

Ez is érdekelheti:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában