Labdarúgás

2018.07.26. 14:36

Élvonalba vágyik a salgótarjáni tehetség

Szűkebb hazánk manapság is ontja a tehetséges fiatal labdarúgókat, és közülük sokan már egészen hamar élvonalbeli csapatok akadémiáira kerülnek, ahol meg is állják a helyüket. Közéjük tartozik Dúzs Gellért, a 16 éves salgótarjáni kapus, aki a Budapest Honvéd-Magyar Futball Akadémia korosztályos csapatával nyert legutóbb élvonalbeli bajnokságot.

Balás Róbert

Dúzs Gellért

A tehetséges portás – mint elmondta – nyolc éve, az SBTC-ben kezdett futballozni, előbb a mezőnyben játszott, de egyszer csak beállították a kapuba, és kiderült, hogy ott van az ideális posztja.

A Stécénél közel hat év alatt végigjárta az egyes korcsoportokat, és – mint említette – edzői, Palaticzky Szabolcs, ifj. Répás Béla, Smelkó Károly és Lugosi Zoltán keze alatt sokat fejlődött.

Az NB II. Közép-keleti csoportjában ifj. Répás Béla vezetésével bajnokok is lettek, úgy, hogy ő a két évvel idősebbek között játszott. Így figyeltek fel rá a Bp. Honvéd-MFA berkeiben is, ahol megfelelt a próbajátékokon, és le is igazolták 2015 decemberében a kispestiek.

Dúzs Gellért

– Azt mondták, azonnal igazoljak oda, és így nyolcadik osztályosként, félévkor kellett iskolát váltanom és felköltöznöm Budapestre, amely nem volt könnyű, de az új társaim sokat segítettek a beilleszkedésben, és rövid idő alatt megszoktam a fővárosi létet – említi az ifjú kapus, aki jó csapatba került, meg kell küzdenie a helyéért.

A Bp. Honvéd–Magyar Futball Akadémiának – mint köztudott – Kispesten van a központja, ahol a fiatalok iskolába járnak, és közben edzenek. Hogy miként telik el a napjuk, arról az ifjú hálóőr elmondta:

– Reggel fél nyolckor kezdődnek a tanítási órák, utána kimegyünk a délelőtti edzésre, majd ebéd előtt még van egy iskolai egy óránk, utána pedig kettő. Délután pedig még újabb egy-két edzésen veszünk részt. Szakgimnáziumba járunk, ahol az érettségi mellé majd C licences edzői és sportmasszőri képesítést is kapunk.

De ez még odébb van. Nézzük inkább, hogyan sikerült a mostani idényük.

– Nagyon jó csapattal vágtunk neki a pontvadászatnak, és mindvégig nagy versenyfutásban voltunk a Puskás Akadémia legénységével, de ők a hajrában elkezdtek botladozni, nálunk viszont nagyon jó volt az összhang, és így végül hét pont előnnyel sikerült megnyernünk a bajnokságot.

A csapat jó kezekben van, edzőjük Farkas Tibor, a Vasas és az MTK korábbi válogatott játékosa, aki Dúzs Gellértet felváltva védeti kapustársával. A szakemberek szerint a tarjáni fiú jól védett, sokat fejlődött: gyors, jók a reflexei és a kijöveteleknél is magabiztos. Ám többet kellene „beszélnie”, irányítani a védőket – ebben igyekszik előrelépni.

A Bp. Honvéd-MFA-nál egyébként több salgótarjáni tehetség – így az ifjú kapus mellett Constantino Dominik, Simó Attila és Szeles Patrik – is bontogatja szárnyait. De a szintén tarjáni Herczeg Vince általános igazgató által irányított kispesti utánpótlás-nevelést a nógrádiak számára leginkább Bobál Dávid és Gergő fémjelzi, akik már a felnőttek között is letették a névjegyüket. Dúzs Gellért is szeretne eljutni a hazai élvonalba, majd alkalomadtán egy erős külföldi csapathoz. Igaz, van is még hová fejlődnie, ha méltó akar lenni példaképéhez, a spanyol David De Geához. A nógrádi foci hívei is remélik, hogy az ifjú kapus úgy fog magasodni a nagy rangadókon a csatárok előtt, akár a Gellért-hegy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában