fair play

2021.11.23. 19:59

15 éves salgótarjáni atlétát tüntetett ki az olimpiai bizottság

Több mint harminc elismerést osztottak ki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának 2019. és 2020. évi, összevont gáláján, ahol egy salgótarjáni fiatal atléta is érdekelt volt.

B.L.

Kasza Luca a minap vehette át az elismerését

Forrás: Nool

Fotó: B.L.

A gálán Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság elnöke beszédében hangsúlyozta: boldog és büszke arra, hogy a pandémia ellenére egyéves kihagyás után ismét létrejöhetett a díjátadó, egyúttal kiemelte: akik ma díjat kapnak, mindannyian megérdemlik. Emlékeztetett rá, hogy a fair play kifejezést több évszáddal ezelőtt először William Shakespaere említette egy lovagi torna kapcsán.

– A fair play maga az ember, és minden a szívben dől el – hangoztatta a sportvezető.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, a fair play gála a magyar sport egyik legszebb és legünnepibb eseménye. Hozzáfűzte: ma, amikor a sportban az eredményesség mindent felülír, különösen fontos és értékes a sportszerűség.

– A fair play díj nemcsak elismerés, hanem egyben figyelemfelhívás is – jelentette ki Szabó Tünde, aki szerint több fair play-cselekedet által a sport még gazdagabb lenne, és ez a sikereknek és az eredményeknek is az alapja. A gálán betegsége miatt nem tudott részt venni Kasza Luca: a Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) fiatal versenyzője azóta postán kapta meg az elismerő oklevelet.

Kasza Luca a minap vehette át az elismerését
Fotó: B.L. / Nool

Az idén 15 esztendős atléta neve mellé még a 2019-es diákolimpiai küzdelmek során jobb eredményt írtak be annál, amit elért. A fiatal sportoló felfigyelt erre és jelezte is a tévedést, pedig tudta, hogy ez az érmébe fog kerülni. Tettéért tavaly a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) fair play díját vehette át.

– Balassagyarmaton rendezték meg a többpróba diákolimpia megyei állomását. A távolugrásom nem úgy sikerült, ahogy én azt szerettem volna, elmaradtam a legjobbamtól. Amikor hazaértem, az edzőim átküldték a jegyzőkönyvet, és láttam, hogy a harmadik helyen végeztem, aminek nagyon örültem. Majd egy kis idő után észrevettem, hogy rossz eredményt írtak a nevem mellé. Feltűnt, mert nem ugrottam jókat. Úgy gondoltam, ezt muszáj jelentenem az edzőmnek, pedig tudtam, hogy ezzel elveszítem a bronzérmemet – idézte fel a történteket az atléta, akinek sportszerűsége sokak előtt lehet példa.

Amikor van fontosabb is a saját versenyünknél
Fotó: B.L. / Nool

Nem ő volt az első kis hős a klubban

A SAC-hoz egy másik sportszerű cselekedet is kapcsolódik, még 2017-ből. A fővárosban az U11-es lányok 800 méteres síkfutása közben a gyarmati Horváth Lili hirtelen a lábához kapott. Érezte, nincs tovább, itt és most összeesik. Fogait összeszorítva, sírásra görbülő szájjal botorkált. Szenvedését rögtön meglátta a mögötte néhány lépéssel haladó csapattársa, egyben barátnője, Erdélyi Anna. Aki nem törődve azzal, milyen esélyei lehetnek a versenyben, nem habozott, azonnal társa segítségére sietett. Gyengéden átkarolta, és a felnőttekhez kísérte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában