fogathajtás

2021.05.31. 06:51

Gyönyörű lovak száguldottak a nógrádgárdonyi birtokon

A hétvégén rendezték meg a fogathajtó versenysorozat szezonnyitóját, amelyen öt megye lovasai bizonyították rátermettségüket. Mintegy kétszázan nézték izgatottan, hogyan alakul a látványos megméretés végeredménye. Végül nógrádi győzelemnek is örülhetett a közönség.

Gulyás Edina

Évad indító fogathajtó verseny

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Az eredetileg Szécsénybe tervezett megmérettetést végül Nógrádgárdonyban, Gál Andor birtokán kellett megtartani, mivel az időjárás miatt felázott a várkerti helyszín. Szép számú, mintegy kétszáz fős nézőközönség előtt zajlott a látványos verseny, a szervezők a járványügyi intézkedések betartására különösen figyeltek.

– A hétvégi fogathajtó verseny egy ötfordulós programsorozat első állomása volt, amelynek szervezéséért Szita Tamás felelt – tájékoztatott Gálik József, a Nógrád Megyei Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakágának vezetője.

Hozzátette: a nyáron Monoron, Romhányban és szintén Nógrádgárdonyban állhatnak majd rajthoz a versenyzők és lovaik. A döntőt szeptember 18-án, szombaton Palotásra, az első megyei lovasnapra tervezik meghirdetni.

A Nógrád Megyei Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakágának vezetője érdeklődésünkre elmondta: az országos versenynaptárban is szereplő megmérettetésre pályázati támogatást is nyertek, továbbá a Magyar Lovas Szövetség is segíti annak lebonyolítását.

A nógrádgárdonyi fogathajtó versenyen három számban bizonyították tudásukat, ügyességüket és elszántságukat a résztvevők. A maratonhajtást a Nógrád megyei Bagoly Szabolcs nyerte, akadályhajtásban a Heves megyéből érkező Dávid Ádám bizonyult a legjobbnak, az amatőr hajtók versenyében pedig a szintén hevesi Galló Kornél állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

– Az eseményre öt megyéből érkeztek kiváló versenyzők. Nógrádon kívül Heves, Borsod, Pest és Hajdú-Biharból is rajthoz álltak a lovasok – fogalmazott Gálik József.

A szakágvezető arról is beszámolt, hogy minden évben igyekeznek megszervezni e megmérettetést, azonban tavaly a koronavírus-járvány berobbanása miatt csak két fordulót tudtak lebonyolítani, így nem vehettek részt az országos versenyen.

– Bízunk abban, hogy idén ez máshogy alakul, és szűkebb hazánk is képviseltetheti majd magát a Hortobágyon megszervezendő országos döntőben is. Vannak ugyanis olyan tehetséges sportolóink, akik jó esélyekkel bizonyíthatják ott is a tudásukat – zárta szavait reményekkel telve Gálik József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában