Épített környezet

2024.01.26. 17:25

Salgótarjáni rendező készít dokumentumfilmet a város építészetéről

Salgótarján születéséről, építészetéről és bámulatos természeti környezetéről készít egy ismeretterjesztő filmet Shah Timor rendező és fotós, akinek idáig számos rövid- és dokumentumfilmjét mutatták már be nem csupán helyi, hanem országos lefedettségű televíziók is.

Sipos Nina Vivien

Shah Timor (balra) Magyar Géza építész társaságában

Fotó: Beküldött

Shah Timor operatőr, dokumentumfilm-rendező és fotós a háború sújtotta Afganisztánból, Kabulból származik, ahonnan az Egyesült Nemzetek Szervezetének békemissziója által 17 éves korában emigrált át Magyarországra. Immár több évtizede él Salgótarjánban, egészen pontosan 1985 óta, amely meglátása szerint a leggyönyörűbb város Nógrád vármegyében. Határozott véleménye, hogy egy város szépségét az emberek adják, ők teszik valóban értékekben gazdaggá, nem pedig a magas épületek vagy üzletek, mégis azok is szerves részét képezik egy településnek.

Shah Timor, aki a Dornyay Béla Múzeum munkatársa, tavaly tavasszal kezdte el kollégáival, illetve feleségével, dr. Shah Gabriella múzeumigazgató, művészettörténésszel együtt dolgozva leforgatni egy ismeretterjesztő dokumentumfilmet, amely Salgótarján építészetéről, környezetéről, várossá válásának történetéről és természeti kincseiről szól. Hírportálunk érdeklődésére a rendező elmondta, a projekthez szükséges anyagok megszerzése sok munkával járt, és hosszadalmas feladat volt, azonban végeredményképpen megérte a sok fáradozás. A felvételek elkészítésében legalább húsz ember segédkezett hatalmas lelkesedéssel, a vágó és szerkesztői munka pedig még csak ez után fog következni.

Megszólaltak a modern városközpont tervezői és helyi szakemberek is

–  Olyan neves építészekkel készített interjúk is belekerülnek a még mindig készülő videóba, mint a nemrégiben elhunyt, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas Finta József, a kétszeres Ybl Miklós-díjas Magyar Géza és Ligetvári István, aki a film alapötletét is adta – árulta el Shah Timor, hozzátéve: – Köszönet jár Timmer Zoltán és Timmerné Demcsik Ágnes építészeknek is, akik tudásukkal hozzájárultak a film elkészüléséhez. Megszólaló szakértőink voltak még a Nógrád Megyei Állami Építőipari Vállalat egykori munkatársa, Botka Miklós főmérnök és dr. Fodor Miklós történész, múzeumi igazgatóhelyettes, aki Salgótarján építés történetét már évek óta tanulmányozta. 

Az operatőr kifejtette, célja egy olyan ismeretterjesztő film készítése, amelyben bemutathatja a város szépségét nem csupán azért, hogy a helyiek büszkék legyenek salgótarjáni származásukra, hanem hogy országszerte is elismertté váljon a település.

Régi képanyagokat is digitalizáltak a film elkészítéséhez

– Bepillantást adunk az embereknek abba, hogyan vált az anno mindössze hétszáz fős falu egy gyönyörű és korszerű várossá, amely építészettörténetileg hatalmas értékekkel rendelkezik. Azt mondhatom, hogy nagy szerencsénk volt, hiszen még abból az időből származó fotográfiákat is felleltünk, sőt olyan felvételek is belekerülnek majd a filmbe, amit a salgótarjániak talán még soha nem láttak. Több száz képi anyagot, régi videó felvételt digitalizáltunk, mire eljutottunk oda, ahol most jelenleg a film tart – mondta.

Előre láthatólag 52 perces lesz Shah Timor dokumentumfilmje, amely a tervek szerint legkésőbb a nyár kezdetére készülne el. Egy filmpremier keretén belül mutatják majd be a remekművet a nagyközönségnek a Dornyay Béla Múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában