Nool.hu podcast

2023.08.17. 08:23

Előttem az utódom: a tarjáni dokumentumfilmes művészetét különleges személyek inspirálják (podcast)

Shah Timor rendezőként, operatőrként, fotósként és dokumentumfilmesként egyaránt letette már névjegyét hazánkban, ám hogy kik és mik inspirálják a művészetét, arról korábban nem ismertünk túl sok részletet. A szakember most beavatott a részletekbe.

Angyal Eszter

Shah Timor egyik alkotásában saját gyermeke ötlete is megjelent

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Néhány hete nem mindennapi életútjáról, származásáról, családi gyökereiről mesélt nekünk Shah Timor. A művész a háború sújtotta Afganisztánból került 17 éves korában Magyarországra, az Egyesült Nemzetek Szervezetének békemissziója révén, majd rövid idő után el is döntötte, hogy Salgótarjánban horgonyoz le végérvényesen.

A nógrádi megyeszékhely, a környék, valamint a filmek iránti szenvedély az elmúlt 39 évben folyamatosan csak mélyült, az igazi szakmai sikerekhez azonban elengedhetetlen volt az inspiráció, ami Timor elmondása szerint nem is túl messze keresendő... Bár már egészen fiatalon tudta, hogy a filmezéssel szeretne foglalkozni, hazánkban több művész, sőt, a környék és az itt élők története is alkotásra ösztönözte, de mind közül kiemelkedik Gaál István filmrendező. 

Napjainkban Shah Timor pedig már azt is elmondhatja magáról, hogy saját gyermeke ötlete nyomán is készült már alkotása, s mint elárulta, titkon nagyon vágyik rá, hogy fia felnőve kövesse majd őt a pályán. A Hír FM és a Nool.hu legújabb közös műsorában Timor művészetéről, munkásságának mozgatórugóiról beszélgettünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában