Nool.hu videó

2023.08.06. 09:01

Madách Imre emléke előtt tisztelegtek Arany János látogatásának évfordulóján Csesztvén (videó)

A Madách Bicentenárium alkalmából rendeztek ünnepséget szombaton délután Csesztvén, a Madách Imre Emlékház udvarán. Az eseményen Madách Imre író és Arany János költő barátságát idézték fel.

Lászlók Judit

Megtelt a kúria parkja érdeklődőkkel a rendezvényre

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az ünnepség megnyitóján Kalmár Attila, Csesztve polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ebben kiemelte a rendezvény célja, hogy a magyar irodalom és a drámaköltészet kultikus alakja, Madách Imre emléke lőtt tisztelegjenek.

– Azért gyűltünk ma itt össze, hogy lélekben és gondolatainkban megidézzük az egykor településünkön élt Madách Imre író, államférfi szellemiségét és alakját – fogalmazott a polgármester. – Köszönet illeti a vármegye országgyűlési képviselőit, hogy kezdeményező közbenjárásuk révén a 2023-as esztendő Madách Imre emlékévvé válhatott. 

Közéleti szereplők, irodalmárok, előadóművészek sora érkezett a helyszínre
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A polgármester beszédében hangsúlyozta, büszkék az országosan egyedülálló Madách emlékházra és igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni a kultusz erősítése és további éltetése érdekében. Ennek megfelelően a Madách emlékévben Csesztvén havi rendszerességgel történnek Madách alakját és szellemiségét megidéző események. 

– A mai esemény központi gondolata a kor másik emblematikus egyéniségének Arany Jánosnak, a csesztvei látogatása Madách Imréhez. Igaz, az emlékiratok szerint augusztus 7-én érkezett Arany János Csesztvére, de napjainkban az ünnepi együttlétre a hétvégi napok bizonyulnak alkalmasnak. Madách Imre műve „Az ember tragédiája” kapcsán ismerkedtek meg és egész életüket végigkísérő barátság alakult ki közöttük. A mai napon a látogatásnak és ennek a különleges barátságnak a mélyebb tartalmaiba nyerhetünk betekintést a kiváló előadóink által és a felolvasó délután keretében – mondta Kalmár Attila, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a rendezvény megvalósításához.

Számos fellépés, előadás és program színesítette a napot
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Ezt követően Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlés elnöke osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. 

– Nekünk, nógrádiaknak különösen sokat jelent Madách Imre. Ezért is voltam egyik kezdeményezője annak, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa ezt az esztendőt a Madách bicentenárium évének. Továbbá ezért is kezdeményeztem azt a kulturális tárcánál, hogy a Madách Imre Emlékház felújítására egy jelentős összeget igenis fordítsanak. Az országgyűlési határozati javaslatot, ezt a szándékot az országgyűlési képviselők beterjesztése alapján megszavazta az Országgyűlés. Rajtunk a sor, hogy ezt az emlékévet minél több és nemesebb tartalommal töltsük meg, úgy mint most a házigazdáink, a csesztveiek – mondta Skuczi Nándor.

Őrzik Madách Imre emlékét és példaként is állítják

Az eseményen részt Dócs Dávid országgyűlési képviselő is, aki beszédében méltatta a magyar irodalom kiemelkedő alakját, akinek életútja példaként állhat lőttünk. Mint mondta, megtisztelő számára, hogy annak a balassagyarmati választókerületnek lehet az országgyűlési képviselője, aminek maga Madách Imre is volt. Ugyanakkor bízik benne, hogy szintén kétszáz év múlva lesznek még a mai emberek közül is olyanok, akikre érdemes lesz emlékezni.

A megnyitó ünnepség végén Szászi Zoltán költő is szólt néhány szót a megjelentekhez. Beszédében elmondta, hogy Csesztvén ez a mai nap – ez az aranykort megidéző, valami régies, nyugodt, békés és tiszta hangulatot teremtő rendezvénnyel telő mai nap – tulajdonképpen nem más mint egyféle vágyakozás egy eltűnt, de mindig visszavágyott kor után. 

Programok sora várta az érdeklődőket

A rendezvényen pedig ennek az aranykornak a hangulatát élhetik meg a résztvevők. Majd Arany János csesztvei látogatását, és Madách Imréhez fűződő barátságát felidézve, arra kért mindenkit emlékezzenek arra, hogy mindenkiben, és a vágyainkban is ott él ez az aranykor. 

A délután további részében színpadra lépett László Attila és Vigyinszki Máté, a Fuvalom Együttes, valamint hagyományőrző csoportok. Emellett a résztvevők Praznovszky Mihály irodalomtörténész előadásában hallhattak mulatságos történeteket Madách Imre életéből, valamint a Gyarmati Színkör bemutatta Madách és Arany levelezését. Az estét a Latte Maffiato koncertjével zárták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában