Örül, hogy színészként számítanak rá

Kerner Edit nagyon korán kezdte produkálni magát otthon és az óvodában egyaránt. Tetszett, hogy figyelnek rá, hogy megtapsolják. Mintegy ötéves lehetett, amikor a megyei tanácson tartott országos béketanácsi rendezvényen az elnök felrakta az asztalra, hogy jobban lássa és hallja a közönség a nagy masnis kislányt verset mondani. Bár ez képletes színpadnak volt nevezhető, de a valóságosról sem jött le gyakorlatilag hét évtizede.

Csongrády Béla

Először 1961-ben középiskolás korában szerepelt a legendás acélgyári Petőfi színjátszók között, de akkor elsősorban mint tornászra számítottak rá. A későbbiekben persze egyéb szerepeket is bíztak rá. 1966 őszén Faulkner–Camus Rekviem egy apácáért című drámával – amelyet mentora, Vertich József rendezett éppen a József Attila Művelődési Központban – az első díjat nyerték el az itt rendezett országos vasas színjátszó fesztiválon. Aztán Kerner Edit nélkül szinte nem rendeztek városi ünnepséget, gyakran lépett fel különböző rendezvényeken.

Az 1965-ös televíziós Ki mit tud?-ban az ország közvélemény előtt is igazolta képességeit. Bár tanárként évekig tanított is, soha nem lett hűtlen a pódiumhoz, a rivaldához. Annál is kevésbé, mert férje, T. Pataki László újságíró, szerkesztő színházi embernek is számított. Vele – és másokkal – 2004-ben együtt alapították a Vertich Színpadstúdiót, a Zenthe közvetlen elődjét. Mindketten Madách-díjban részesültek.

A 2012-ben létrejött helyi színházban sokáig a tehetséggondozás, az egyesületi munka szervezése volt a fő feladata, alkalmasint azonban színészi feladatokat is kapott a rendezőktől, s rendre közönségsikert aratott humoros jeleneteivel. Az igazi szakmai megmérettetést azonban 2014-ben T. Pataki László Kit szerettél, Ádám? című drámájában Madách Imre anyjának, Majthényi Annának a megformálása jelentette számára. A társulati tagságnak azért is örül, mert a szerződés szerint is főként színészként számítanak rá. Új szerepet 2021 januárjában kap Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában